In sub-Sahara Afrika zijn meer dan 650 miljoen mobieltjes in gebruik. Volgens een recent rapport heeft zelfs 93% van de Afrikanen inmiddels toegang tot mobiele telefonie, terwijl maar 30% kan beschikken over een toilet. Slimme dienstverleners en NGO's gebruiken die infrastructuur om de kleine boeren minder afhankelijk te maken van de grillen van moeder natuur, het weer en handelaren. FoodTank zet vijf voorbeelden op een rij van manieren waarop Afrikaanse boeren mobiele toepassingen kunnen gebruiken om hun achterstand tot de markt te kunnen inhalen.

Toegang tot marktprijzen
Dankzij hun mobiele telefoons hebben boeren actueel inzicht in marktprijzen nog voor ze de vaak lange reis naar hun afzetmarkt ondernemen. Telefoondiensten sturen SMS-jes met groothandels- en retailprijzen zodat boeren overeenkomsten kunnen sluiten met handelaren. Ook kunnen ze dankzij de informatie het tijdstip waarop ze hun oogst op de markt brengen optimaliseren. Een voorbeeld is het Keniase SokoniSMS, dat boeren precies informeert waar hun koopwaar in het land tegen welke prijzen wordt verhandeld. Omdat iedereen de prijzen ziet, ontstaat opeens een transparante markt die niet meer door handelaren alleen, maar ook door de boeren zelf wordt bepaald.

Eén ding blijft natuurlijk van belang: wie optimaal van de mogelijkheden gebruik wil maken, moet niet alleen boer maar ook ondernemer zijn
Mobiel betalingsverkeer
Mobiele telefoons blijken handzaam in het betalingsverkeer en voor financiële diensten, zoals verzekeringen. Bij Kilimo Salama ('veilige landbouw') kunnen boeren zich bijvoorbeeld verzekeren tegen slecht weer. De prijs van de verzekering wordt verrekend met aankopen van zaad en mest waardoor de premie betaalbaar blijft. Verzekerde boeren hebben via hun telefoon inzicht in hun polis en krijgen eventuele schades uitbetaald via SMS-berichten. Het hele proces is gedigitaliseerd, zodat papier dat zoek kan raken geen roet meer in het eten kan gooien. Veel belangrijker is natuurlijk dat boeren die de premie kunnen betalen, letterlijk niet meer nat kunnen gaan of droog kunnen te staan door een mislukte oogst.

Koeienkalender
De eerste Afrikaanse mobiele koeienkalender, iCow, laat boeren via de mobiele telefoon de vruchtbaarheid van hun dieren beter managen. Met deze app kunnen boeren bijhouden of een koe gedekt wil worden of hoe haar zwangerschap verloopt. Natuurlijk houdt iCow ook het voerregimes van de dieren bij en geeft de app naast veterinaire informatie ook de exacte marktprijzen voor vee.

Weeroverzichten
Dankzij mobiele technologie kunnen apps zoals Tigo Kilimo in Tanzania kleine boeren voorzien van de laatste weerinformatie. In combinatie met tips voor de implicaties voor hun gewassen, stelt dit hen in staat om het maximale uit de situatie te halen. Zulke informatie was in het verleden niet eens voor grote boeren beschikbaar.

CocoaLink
CocoaLink is een app die cacaoboeren in West-Ghana met elkaar verbindt en voorziet van informatie over een breed scala aan onderwerpen. De app is ontwikkeld door de World Cocoa Foundation en stuurt cacaoboeren gratis spraak- en SMS-berichten over veiligheid, kinderarbeid, gezondheid, verbeteringen in teeltpraktijken, preventie van ziekten en, niet te vergeten, marketing van hun product. De berichten zijn naar keuze in het Engels of in de eigen taal.

Het zijn allemaal voorbeelden van manier waarop een klein apparaatje boeren die in het verleden een speelbal waren van mensen die veel meer informatie hadden dan zij in staat stelt minstens zo slim te zijn. Ze kunnen veel zelfstandiger op de markt optreden. Eén ding blijft natuurlijk van belang: wie optimaal van de mogelijkheden gebruik wil maken, moet niet alleen boer maar ook ondernemer zijn.
Dit artikel afdrukken