Ruim 25 jaar lang kwam iedere dag een mannetje al het overtollige brood en banket ophalen bij ambachtelijke bakker Paul Berntsen uit Didam. Hij nam alle restjes mee en verdeelde deze over varkensboeren, de manege en ook nog wat particuliere klanten. Tot hij in december overleed. Van de een op de andere dag zat Berntsen met een stroom oud brood en gebak waar hij voorheen geen omkijken naar had.

Geen veevoer, paneermeel of voedselbank
Berntsen benaderde de varkensboeren en veevoerbedrijven. Die bleken echter niet gediend van zijn overschotten die uit verschillende producten bestaan - niet alleen brood, maar ook saucijzenbroodjes, gebak en fruit bijvoorbeeld. Wil het als veevoer dienen, dan moeten alle ingrediënten apart geregistreerd worden.

Een andere oplossing was zelf paneermeel maken. Maar het dagelijks sorteren, drogen (in de oven), malen en verpakken van kratten vol oud brood bleek te veel werk naast de normale werkzaamheden en leverde bovendien maar een grijpstuiver op. Wat dan te doen met dat oude brood? Naar de voedselbanken? Die bleken al een deal gesloten te hebben met industriële bakkers. Berntsen bleef met zijn brood zitten.

'Eureka!'
Totdat hij op de Horecava Peter Teunis van Ecocreation tegen het lijf liep. Ecocreation is een bedrijf dat in composteerbare disposables doet en daarnaast composteermachines importeerde uit China. Na jaren van import was Ecocreation toe aan het ontwikkelen van een eigen composteermachine. Eureka!

Dat merkte Berntsen omdat hij zelf 3 hectare baktarwe laat verbouwen
De eerste eigen composteermachine van EcoCreation staat sinds januari in de bakkerij van Berntsen. De machine draait op de restwarmte van de ovens in de bakkerij. In de machine zit namelijk een speciale bacteriecultuur die in staat is bij hoge temperaturen (50-100 graden Celsius) organisch afval tot compost te verwerken. Dat gaat ook nog eens razendsnel: per dag kunnen 2 cycli draaien die 130 kilo afval omzetten in ongeveer 10 kilo compost.

Supergeconcentreerd
Er speelt iets bijzonders. De broodcompost blijkt veel 'geconcentreerder' te zijn dan normale compost. Dat merkte Berntsen omdat hij zelf 3 hectare baktarwe laat verbouwen. Waar de boer normaal 20.000 kilo compost per hectare inzet, blijkt hij aan 7.500 kilo bakkerscompost al genoeg te hebben. Dat is een besparing van van ruim 60%. Ook andere telers, van mais en snijbloemen, hebben minder compost nodig dan normaal, vertelt Berntsen bovendien.

Hij noch Teunis hebben een antwoord op de vraag waarom de bakkerscompost het zoveel beter lijkt te doen. De hoge kwaliteit voedingswaarde (brood!) is één van de verklaringen; ook zou de toepassing van juist baktarwe een 'match made in heaven' zijn.

Het is onbekend. Antwoorden die het raadsel verklaren zijn welkom.

Dit artikel afdrukken