Gewoon rechts en links en heel links zijn uitgeschakeld. Tegenover elkaar zullen staan de voormalige Rothschild-bankier Emmanuel Macron en Marine le Pen. Hij is een soort selfmade D66-er die onder president Hollande minister voor de Parti Socialiste werd zonder enige voorafgaande politieke carrière; zijn partij En Marche! (Vooruit) is opgericht om aan de verkiezingen mee te kunnen doen. Zij is de bekende leider van het Front National, een van de oudste moderne rechts-populistische partijen van Europa.

Macron heeft - als hij wint - straks vijf jaar om Frankrijk niet Europa te laten bepalen
Als zij wint, wil ze Frankrijk losmaken van de EU en de Euro. Dat betekent het begin van een nieuw Europa en het einde van de bestaande integratie van de economieën van de EU-lidstaten.
Dat zal met zekerheid ook het einde betekenen van het belangrijkste budget van de EU, het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. Als het haar lukt, kijken boeren naar een geheel nieuwe en onzekere toekomst. Een derde van de Franse boeren moet rond zien te komen van €350, schreef Trouw onlangs. Zonder subsidies staan ze maandelijks dik in de min. Le Pens Frankrijk zal landbouwsteun aan de eigen boeren blijven geven en zijn grenzen proberen te sluiten voor met name Duitse, Nederlandse, Belgische en Spaanse boeren. Dat zou hen een vervelende tik geven, want boeren maken nagenoeg geen marge en zijn daarom afhankelijk van iedere kwart procent export. Als ze die verliezen, draaien ze meteen in het rood. Dat laatste doet een groot aantal toch al.

Le Pens Frankrijk zal landbouwsteun aan de eigen boeren blijven geven en zijn grenzen proberen te sluiten voor met name Duitse, Nederlandse, Belgische en Spaanse boeren. Dat zou hen een vervelende tik geven, want boeren maken nagenoeg geen marge en zijn daarom afhankelijk van iedere kwart procent export
Château Chinon
Als hij wint, wat zal hij dan kunnen doen? Macron zou de eerste niet-klassieke partijman zijn die president van Frankrijk wordt. Hij houdt Frankrijk binnen de EU, wil hervormingen om de Franse staatsschuld terug te dringen (afschaffing WW-premie, verlaging winstbelasting) om te zorgen voor werk. The Guardian liet in een uitstekende reportage zien waar dat werk verdwenen is: op het platteland. De krant ging naar Château Chinon, het stadje in midden-Frankrijk waar de socialistische oud-president François Mitterand zijn basis had. Diens electoraat blijkt grotendeels verdwenen en te zijn overgenomen door Le Pens Front National.

Knack maakte een uurblog van de verkiezingsdag. Bij een opkomst van 77% van de kiezers (2016: 79,5%), won hij volgens schattingen 23,7% van de stemmen. Zij kreeg er 21,7% oftewel 7,7 miljoen stemmen, de meeste ooit uit de geschiedenis van het Front National. Alle kandidaten, behalve de heel linkse Mélenchon (rond de 20% van de stemmen), bevalen na het bekend worden van de uitkomst, hun kiezers aan te stemmen op Macron. Volgens twee polls die later in de avond werden gehouden zal hij in de tweede ronde winnen met 62 of zelfs 64%. Het lijkt er dus op dat hij zal winnen.

De vraag is of hij genoeg zal kunnen doen om haar ook over vijf jaar uit het Elysée te kunnen houden. De onvrede op het platteland bouwt zich verder op. Vele stadse Fransen hebben er een cousin, een familielid met wie ze nog altijd contact hebben. Van die cousin horen ze niet alleen, maar voelen ze ook hoe de stadjes en dorpen verarmen en niet alleen de boeren maar ook de winkels en fabrieken verdwijnen. Macron maakt ontslag makkelijker en wil 120.000 ambtenaren de laan uit sturen. Hij heeft - als hij inderdaad wint, zoals de stijging van de euro vanmorgen voorspelt - straks vijf jaar om Frankrijk niet Europa te laten bepalen. Het is geen enkele president voor hem gelukt omdat het land in staking gaat tegen wie het waagt aan de rechten van arbeiders en boeren te komen. Regeringen concludeerden keer op keer tot pappen en nat houden. Omdat de staatsschuld torenhoog is en het geld van belangrijke delen onder de bevolking op is, zal hij daar doorheen moeten breken. Dat is niet makkelijk.
Op de foto boven dit artikel is Harold Blanot van het Front National in Château Chinon te zien uit de videoreportage die The Guardian maakte. Bekijk 'm om te voelen hoe Frankrijk er voorstaat onder heel gewone mensen die vroeger als het ware PvdA stemden.


Dit artikel afdrukken