Dat vermoeden resulteert uit een experiment waarin jonge gezonde mannen gedurende 105 of 205 dagen opgesloten waren in een capsule. Het onderzoek simuleerde een ruimtereis naar Mars.
De onderzoekers namen de gelegenheid te baat om een aloude aanname te testen. Als iemand meer zout binnenkrijgt, maakt hij meer urine aan. Tot nu toe ging men er vanuit dat meer drinken die extra urineproductie mogelijk maakt.
Dat blijkt niet het geval. Er speelt een ander mechanisme mee, dat juist water bespaart.
Tijdens hun verblijf kregen de proefpersonen verschillende hoeveelheden zout in hun eten gedurende 29 dagen. Hoe zouter de maaltijden, hoe groter het hongergevoel bleek te worden. Daar kwam bij dat ze juist minder gingen drinken. In de urine nam de zoutconcentratie wel toe.
In een opvolgende muizenstudie ontdekten de onderzoekers welk mechanisme een rol kan spelen. Bij een hogere zoutconsumptie maakt het lichaam meer ureum aan. Dit ureum onttrekt watermoleculen aan de urine en slaat dit water op in de nieren en het lichaam. Zo blijft de waterbalans in het lichaam goed. Nadeel van dit mechanisme is dat het relatief veel energie kost om ureum aan te maken. Dat zou de verklaring kunnen zijn voor het versterkte hongergevoel dat ze in de muizenstudie konden vaststellen. In het experiment met mensen zagen ze daar slechts mogelijke aanwijzingen voor.
Dit artikel afdrukken
Dat blijkt niet het geval. Er speelt een ander mechanisme mee, dat juist water bespaart.
Tijdens hun verblijf kregen de proefpersonen verschillende hoeveelheden zout in hun eten gedurende 29 dagen. Hoe zouter de maaltijden, hoe groter het hongergevoel bleek te worden. Daar kwam bij dat ze juist minder gingen drinken. In de urine nam de zoutconcentratie wel toe.
In een opvolgende muizenstudie ontdekten de onderzoekers welk mechanisme een rol kan spelen. Bij een hogere zoutconsumptie maakt het lichaam meer ureum aan. Dit ureum onttrekt watermoleculen aan de urine en slaat dit water op in de nieren en het lichaam. Zo blijft de waterbalans in het lichaam goed. Nadeel van dit mechanisme is dat het relatief veel energie kost om ureum aan te maken. Dat zou de verklaring kunnen zijn voor het versterkte hongergevoel dat ze in de muizenstudie konden vaststellen. In het experiment met mensen zagen ze daar slechts mogelijke aanwijzingen voor.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dus dat ik een paar uur na drie zoute haringen grote dorst heb is verbeelding.
En dat ik na een ontbijt bij de visboer, twee zoute haringen (aanbevolen!), verder de hele dag niet meer taal naar een maal is dus ook verbeelding.
Wouter, het is wetenschap. Dit gaat over 1 factor. Er zijn er nog veel meer. Het vet in de haring schijnt - hoewel het van die goede omega-3's zijn - misschien ook wel een rol in je verzadiging.
Weet ik, Dick Veerman, het is wetenschap. Maar ik krijg dorst als ik meer dan gewoonlijk zout eet. Ik leg me er graag bij neer dat de wetenschap vaststelt dat ik geen dorst krijg van zout. Dan noem ik het gewoon honger.
Tsja, wetenschap zou jouw dorst waarschijnlijk 'intuïtief' maar fout moeten noemen. Er zit niets anders op dan een test te doen om te zien wat de metingen zeggen.