De Franse actiegroep L214 liet eerst zien hoe wreed er geslacht werd in ambachtelijke Zuid-Franse slachthuizen. Later liet de groep zien hoe weinig diervriendelijk er ook in Noord-Franse slachthuizen wordt geslacht. Ditmaal laat het zien hoe Franse export-vleeskoeien eindigen in moslimlanden.
In samenwerking met Compassion in World Farming en de Stichting Brigitte Bardot toont L214 beelden uit een Turks en een Libanees slachthuis. Dankzij de oormerken van de dieren kon de actiegroep vaststellen wie de Franse eigenaren van de dieren waren geweest.
Op de camera reageren ze onverschillig. Het is niet 'mijn probleem' zeggen ze. De prijs is belangrijk. Zeker nu rundvleesveeboeren in Frankrijk te weinig verdienen.
In een Libanees slachthuis is een jong rund te zien waarvan de poten zijn vastgebonden. Een slachthuismedewerker drukt zijn vingers in de ogen van het dier. Het wordt op de grond de keel doorgesneden en wordt nog levend opgehangen aan één poot.
De vraag die L214 de facto stelt is deze: willen we dit lot voor dieren die in een ander waarden- en cultuurgebied zijn opgegroeid en afgemest?
Foodlog legde de beelden voor aan een deskundige op het gebied van professionele slachtprocedures in de wereld. Hij beoordeelde het getoonde als een op islamitische spijswetten gebaseerde "nodeloze vorm van dierenkwelling". Hij gaf aan dat de beelden geen uitzondering maar een gebruikelijke praktijk laten zien.
Dit artikel afdrukken
Op de camera reageren ze onverschillig. Het is niet 'mijn probleem' zeggen ze. De prijs is belangrijk. Zeker nu rundvleesveeboeren in Frankrijk te weinig verdienen.
In een Libanees slachthuis is een jong rund te zien waarvan de poten zijn vastgebonden. Een slachthuismedewerker drukt zijn vingers in de ogen van het dier. Het wordt op de grond de keel doorgesneden en wordt nog levend opgehangen aan één poot.
De vraag die L214 de facto stelt is deze: willen we dit lot voor dieren die in een ander waarden- en cultuurgebied zijn opgegroeid en afgemest?
Foodlog legde de beelden voor aan een deskundige op het gebied van professionele slachtprocedures in de wereld. Hij beoordeelde het getoonde als een op islamitische spijswetten gebaseerde "nodeloze vorm van dierenkwelling". Hij gaf aan dat de beelden geen uitzondering maar een gebruikelijke praktijk laten zien.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"De vraag die L214 de facto stelt is deze: willen we dit lot voor dieren die in een ander waarden- en cultuurgebied zijn opgegroeid en afgemest?"
Mijn antwoord: Natuurlijk niet! Daarom heb ik wat moeite met Halal-vlees (zie verschillende draden): Het concept is goed (Koran), maar in praktijk blijkt voor mij e.e.a. sterk te wensen over.
Ik vraag mij af of Nederland ook levend vee naar buiten de EU exporteert en of ze daar dan wél fatsoenlijk mee omgaan.
Te erg voor woorden de beelden die je ziet in het filmpje, dit wens je jouw koeien, maar geen enkele koe toe. Dat de boeren , wie het hun koeien betreft in het betreffende slachthuis, zo laconiek reageren met "het is niet mijn probleem", doet me ook huiveren. Als je koeien slachtrijp zijn wil je dat ze je erf kunnen verlaten, dit om een inkomen te genereren. Wij vragen onze veehandelaar altijd waar onze koeien heengaan en lijkt ons dit niet goed (maar wat weten we er eigenlijk van blijkt de afgelopen tijd weer keer op keer) dan houden we ze nog aan. Afgelopen jaar waren de vleesprijzen slecht en hebben we geen enkele koe verkocht, omdat we het niet aandurfden in welk land/slachthuis ze terecht zouden komen. Na alle gruwelijke beelden van de afgelopen tijd slaat ons de schrik helemaal om het hart. Na 35 jaar melken hebben nog 90 zoogkoeien, maar willen helemaal stoppen met vee houden voor een inkomen want als de dieren je erf verlaten heb je er niets meer over te zeggen. Als we de gedachte van "niet weten wat er met je dieren gebeurt nadat ze je erf verlaten" doortrekken hebben we de gedachte de revue laten passeren om vegetariër te worden . Geruime tijd geleden was er op foofdlog een artikel van een boer die zijn eigen vee op eigen erf slachtte. https://www.foodlog.nl/artikel/zwitserse-boer-schiet-vleeskoe-stressvrij-in-de-wei/. Hij vertelde toen volgens mij (het filmpje is niet meer te zien) dat als hij dat niet meer mocht hij zou stoppen. Het is de enige manier lijkt het wel voor de boer om het leven van je dieren van geboorte tot slacht in eigen hand te kunnen hebben om ze een waardig en met respect aan hun einde te kunnen laten komen.
Het vrije marktprincipe maakt de gruwelijke praktijken in dit filmpje, maar ook in de slachthuizen elders, mogelijk en bijna noodzakelijk.
Ik sta met beide klompen in de klei, of zo je wil, met beide laarzen in de stront.
Vorig jaar september nog in een Chinees slachthuis geweest. Geloof me!, Tielt is er nog heilig bij en de beelden hier boven hebben wat dat betreft geen toegevoegde waarde. (Ja ik heb er filmpjes van maar ga deze, hier, niet delen)
Waar ik naar toe wil is deze; welk doel dient men door deze (verborgen camera) beelden te vertonen?
Jos, ik vind dat je zou kunnen overwegen die beelden wel te delen. Het relativeert enorm en laat zien hoe mensen met dieren omgaan, als ze niet bij mensen in de buurt wonen die daar kritisch op zijn.