Antiverspillingsrestaurant Instock maakt zich hard voor het verminderen van voedselverspilling. Inmiddels zit het ideële bedrijf zelf met een overschot waar het nieuwe markten voor moet zien te vinden.
Instock is opgezet door vier voormalige medewerkers van Albert Heijn. Ze willen voedselverspilling tegengaan door eten dat over zijn verkoopbaarheid heen is letterlijk op de kaart te zetten. Het gaat goed met InStock. De stichting heeft inmiddels anti-verspillingsrestaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, die maaltijden bereiden met onverkochte producten van Albert Heijn.
"Vorig jaar zomer werkten we samen met 10 winkels van Albert Heijn. Nu zijn dat 80 vestigingen, en het doel is om van alle vestigingen overgebleven producten een nieuwe bestemming te geven", zegt Freke van Nimwegen, medeoprichter van Instock.
De 'inkoop' van Instock gaat zo goed dat het bedrijf zelf met overschot is komen te zitten. Een pilot moet uitwijzen of Instock ook andere horeca kan aanzetten om onverkochte producten te gebruiken. "Onze missie is het tegengaan van voedselverspilling en we willen onze impact graag vergroten door ook andere horeca te laten koken met onverkochte producten", zegt van Nimwegen. In de pilot wil Instock daarom groente, fruit en aardappelen die het zelf niet gebruikt aan andere horecabedrijven aanbieden. Om dat aanbod aantrekkelijk te verwerken en presenteren stelt Instock haar kennis en kunde ter beschikking aan afnemers. Van Nimegen: "We denken graag mee hoe ons concept er bij andere restaurants uit zou kunnen zien."
Instock is op zoek naar geïnteresseerde horecaondernemingen om zijn ambities - overtollig supermarktaanbod op laten eten - waar te maken.
Dit artikel afdrukken
"Vorig jaar zomer werkten we samen met 10 winkels van Albert Heijn. Nu zijn dat 80 vestigingen, en het doel is om van alle vestigingen overgebleven producten een nieuwe bestemming te geven", zegt Freke van Nimwegen, medeoprichter van Instock.
De 'inkoop' van Instock gaat zo goed dat het bedrijf zelf met overschot is komen te zitten. Een pilot moet uitwijzen of Instock ook andere horeca kan aanzetten om onverkochte producten te gebruiken. "Onze missie is het tegengaan van voedselverspilling en we willen onze impact graag vergroten door ook andere horeca te laten koken met onverkochte producten", zegt van Nimwegen. In de pilot wil Instock daarom groente, fruit en aardappelen die het zelf niet gebruikt aan andere horecabedrijven aanbieden. Om dat aanbod aantrekkelijk te verwerken en presenteren stelt Instock haar kennis en kunde ter beschikking aan afnemers. Van Nimegen: "We denken graag mee hoe ons concept er bij andere restaurants uit zou kunnen zien."
Instock is op zoek naar geïnteresseerde horecaondernemingen om zijn ambities - overtollig supermarktaanbod op laten eten - waar te maken.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Bij mijn weten wordt bij AH op de dag zelf het eten dat de dag daarop de houdbaarheidsdatum verstrijkt goedkoper aangeboden.
Instock blijft wat mij betreft een goed concept: Zij zouden misschien 'met overschot aan' de voedselbank klanten kant-en-klare producten kunnen leveren. Of aan daklozen bijv.
En ik ben het met je eens Arjan #3 , dat AH de eigen suppliers beter dient te behandelen (lees: vooral minder afknijpen). Hier heb ik al meerdere malen zelf bericht aan AH op afgegeven.
Maar eigenlijk -tot nog toe- zonder echt antwoord te krijgen op wat mijn huishouden (eenpersoons) past, concludeer ik.
Ik blijf dat hele Instock een verkapte reclame campagne van AH vinden, ik werk er niet aan mee! Ik vind het niet netjes, bij inkoop producenten uitknijpen en vervolgens wat niet verkocht is aan Instock geven en dan roepen dat je duurzaam bezig bent.
Uitstekende vraag van Jan Peter: hoe stem je het toeval af op een herkenbare formule die gewoon aan de verwachtingen van klanten moet voldoen?
Voor wie dat teveel als vaktaal klinkt:
Stel dat je alleen maar spruitjes en radijsjes binnenkrijgt morgenochtend.
Zou zo graag achter de schermen willen kijken. Wat wordt er zoal 'ingekocht'? Ook biefstukken en kabeljauw? Hoeveel procent beslaat de over de datum spullen van het totaal?