Het Australisch bedrijf NuFeed heeft algen-genen ingebouwd in koolzaad. Het is gelukt om daarmee een Omega-3 rijke 'visolie' te produceren.
De olie kan worden gebruikt in visvoer. Daardoor is minder echte vis(olie) nodig om kweekvis te voeren. Dat zorgt voor een belangrijke duurzaamheidswinst.
De op visolie lijkende omega-3 olie is ook geschikt voor humane voeding.
Aanvragen voor de toelating van het GMO gewas zijn ingediend in Australië/Nieuw-Zeeland, in Canada en in de VS. Het is de bedoeling dat nog dit jaar 4.000 acres - bijna 2.000 ha - worden ingezaaid in VS onder supervisie van de USDA. Nadere informatie over de plantaardige visolie is te vinden op de site van Nufarm.com
De EU is vooralsnog wars van gemodificeerde granen. Daarom is geen aanvraag gedaan in de EU. Voor de kweekvis op ons continent zal vooralsnog wilde vis uit zee gevangen moeten worden om kweekvis te voeren. De teelt van GMO-gewassen is slechts in zeer beperkte gevallen toegelaten.
Koolzaad is op dit moment beperkt beschikbaar. Dat komt onder meer omdat import uit Canada veel beperkingen kent door daar al toegepaste GMO-variëteiten. Europese supermarkten eisen steeds vaker dat dierlijke producten zonder GMO veevoer wordt geproduceerd. Dat beperkt de keuze voor grondstoffen en verhoogt de kostprijs. De plantaardige GMO-genen zijn in de eieren, melk, en het vlees van met GMO-zaden gevoede dieren niet vast te stellen.
Dit artikel afdrukken
De op visolie lijkende omega-3 olie is ook geschikt voor humane voeding.
Aanvragen voor de toelating van het GMO gewas zijn ingediend in Australië/Nieuw-Zeeland, in Canada en in de VS. Het is de bedoeling dat nog dit jaar 4.000 acres - bijna 2.000 ha - worden ingezaaid in VS onder supervisie van de USDA. Nadere informatie over de plantaardige visolie is te vinden op de site van Nufarm.com
De EU is vooralsnog wars van gemodificeerde granen. Daarom is geen aanvraag gedaan in de EU. Voor de kweekvis op ons continent zal vooralsnog wilde vis uit zee gevangen moeten worden om kweekvis te voeren. De teelt van GMO-gewassen is slechts in zeer beperkte gevallen toegelaten.
Koolzaad is op dit moment beperkt beschikbaar. Dat komt onder meer omdat import uit Canada veel beperkingen kent door daar al toegepaste GMO-variëteiten. Europese supermarkten eisen steeds vaker dat dierlijke producten zonder GMO veevoer wordt geproduceerd. Dat beperkt de keuze voor grondstoffen en verhoogt de kostprijs. De plantaardige GMO-genen zijn in de eieren, melk, en het vlees van met GMO-zaden gevoede dieren niet vast te stellen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Over complotdenken gesproken. Wat is toch het probleem met koolzaadolie? Joep wijst in #3 al op de gunstige verhouding tussen omega-3 (ALA in dit geval) en omega-6 van 1 op 2. De Europese koolzaadolie is GMO-vrij en meestal koudgeperst. Ideaal om thuis een lekkere volvette mayonaise van te maken. Toch kom je die aanbeveling ook bij de 'LCHF-freaks' niet tegen. In de voedingslijst van het verderop fel besproken 'bedenkelijke experiment in Leende' staat koolzaadolie ook al bij de 'te vermijden producten'.
Je kunt wel mayo maken van lijnzaad- of olijfolie, maar lekker is anders.
Mijn laatste zin lijkt mij niet meer of minder dan een nuchtere vaststelling Dick. Een complot suggereer ik zelfs niet. Wederom woorden in de mond leggen dus. Je kan er maar niet genoeg van krijgen. En geen antwoord op mijn vraag. Wat daar nou toch achter zit.
Dat is het complotdenken dat ik vaak zie in je reacties, Theo. Het is zo jammer. Probeer dingen op hun feitelijke waarde te beoordelen. Als er een complot achter zit, komt dat vanzelf tot uiting door de feiten.
Ik modereer tegen complotdenken.
#8 Zoals vaker leg je mij en ook anderen woorden in de mond die niemand heeft gezegd. Kun je aangeven wat daarvan je achterliggende gedachte is Dick?
Beleefd als ik meestal ben geef ik toch antwoord.
Of deze vorm ‘beter’ is dan standaard weet ik helemaal niet en al helemaal niet ‘zeker’... Dat het beter is voor handelaar en patenthouder lijkt me in ieder geval wel duidelijk.
Ohja, als al die wilde vis die als voer van de kooivissen wordt aangewend zo’n probleem vormt, zou het dan niet in lijn liggen om die 27.000.000 ton jaarlijkse nutteloze bijvangst daarvoor aan te wenden? Of is dat maar een druppel op de gloeiende plaat? Algemene vraag overigens.
Zeker: optimaal voer vinden voor kweekzalmen is lastig.
Dick, mijn wereldbeeld zou kunnen veranderen als ik meer weet over hoe het zit met de omega-3 vetzuren die geproduceerd kunnen worden via het koolzaad.
Uit literatuur begrijp ik dat het gaat om EPA en DHA. ALA mis ik even.
Je hebt ze alle 3 (of misschien nog wel meer) nodig dacht ik. In bepaalde verhoudingen. Ook nog gerelateerd aan omega-6. En nog tig andere stoffen. Zijn er echt geen verschillen met vis? Daar heb ik geen informatie van gezien. Er worden wat stofjes uitgepikt - in dit geval EPA en DHA - dat maakt het lastig om daar iets van te vinden. DHA lijkt heel belangrijk te zijn, dat maakt plantaardige productie wel interessant.
Als ik een haring eet, weet ik dat het - naar omstandigheden - goed zit. Als ik omega-3 olie gebruik, of omega-3 verrijkt voedsel eet, weet ik dat zo net nog niet.
Er zijn omega-3 eieren in onze supermarkten, dat lijkt mij op het eerste gezicht prima, ze smaken goed, maar ik kan eigenlijk niet goed onderbouwen of het ergens op slaat.
Ik ben geen principiële tegenstander van genetisch knutselen, maar ik wil wel graag precies weten hoe het zit. Ik merk vaak dat veel context ontbreekt.
"Whole Food" - voedsel dat weinig bewerkt is - lijkt mij vooralsnog de veiligste optie. En inderdaad: het voer dat gebruikt wordt voor dieren die wij opeten krijgt wellicht nog veel te weinig aandacht.