Het Australisch bedrijf NuFeed heeft algen-genen ingebouwd in koolzaad. Het is gelukt om daarmee een Omega-3 rijke 'visolie' te produceren.
De olie kan worden gebruikt in visvoer. Daardoor is minder echte vis(olie) nodig om kweekvis te voeren. Dat zorgt voor een belangrijke duurzaamheidswinst.
De op visolie lijkende omega-3 olie is ook geschikt voor humane voeding.
Aanvragen voor de toelating van het GMO gewas zijn ingediend in Australië/Nieuw-Zeeland, in Canada en in de VS. Het is de bedoeling dat nog dit jaar 4.000 acres - bijna 2.000 ha - worden ingezaaid in VS onder supervisie van de USDA. Nadere informatie over de plantaardige visolie is te vinden op de site van Nufarm.com
De EU is vooralsnog wars van gemodificeerde granen. Daarom is geen aanvraag gedaan in de EU. Voor de kweekvis op ons continent zal vooralsnog wilde vis uit zee gevangen moeten worden om kweekvis te voeren. De teelt van GMO-gewassen is slechts in zeer beperkte gevallen toegelaten.
Koolzaad is op dit moment beperkt beschikbaar. Dat komt onder meer omdat import uit Canada veel beperkingen kent door daar al toegepaste GMO-variëteiten. Europese supermarkten eisen steeds vaker dat dierlijke producten zonder GMO veevoer wordt geproduceerd. Dat beperkt de keuze voor grondstoffen en verhoogt de kostprijs. De plantaardige GMO-genen zijn in de eieren, melk, en het vlees van met GMO-zaden gevoede dieren niet vast te stellen.
Dit artikel afdrukken
De op visolie lijkende omega-3 olie is ook geschikt voor humane voeding.
Aanvragen voor de toelating van het GMO gewas zijn ingediend in Australië/Nieuw-Zeeland, in Canada en in de VS. Het is de bedoeling dat nog dit jaar 4.000 acres - bijna 2.000 ha - worden ingezaaid in VS onder supervisie van de USDA. Nadere informatie over de plantaardige visolie is te vinden op de site van Nufarm.com
De EU is vooralsnog wars van gemodificeerde granen. Daarom is geen aanvraag gedaan in de EU. Voor de kweekvis op ons continent zal vooralsnog wilde vis uit zee gevangen moeten worden om kweekvis te voeren. De teelt van GMO-gewassen is slechts in zeer beperkte gevallen toegelaten.
Koolzaad is op dit moment beperkt beschikbaar. Dat komt onder meer omdat import uit Canada veel beperkingen kent door daar al toegepaste GMO-variëteiten. Europese supermarkten eisen steeds vaker dat dierlijke producten zonder GMO veevoer wordt geproduceerd. Dat beperkt de keuze voor grondstoffen en verhoogt de kostprijs. De plantaardige GMO-genen zijn in de eieren, melk, en het vlees van met GMO-zaden gevoede dieren niet vast te stellen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Goede informatie, maar 'GMO' blijft mij 'verdwazen'. Er zijn teveel 'voors' & teveel 'tegens' (niet in dit artikel, btw), die elkaar tot in de haren lijken te bestrijden.
Terwijl ik ook denk dat gewassen altijd al gemanipuleerd zijn om te komen tot een 'Bepaalde' met specifiek gewenste kenmerken.
Hier een heldere animatie van Kurzgesagt over de GMO-discussie.
In de reacties een mooie reflectie op het onderwerp:
"GMO's carry the potential for negative consequences. So the question of whether they're good or bad is kind of like asking whether a hammer is good or bad. It's a bad question, because the real issue concerns who is using that hammer, how they're using that hammer, and towards what purpose."
GMO per toepassing beoordelen lijkt mij een verstandige manier om hiermee om te gaan.
Gewoon koolzaad heeft al een ideale omega 3:6 verhouding van 1:2, daar valt voor humane voeding eigenlijk niets aan te verbeteren.
Wij kennen veel Franse leenwoorden.
Maar omgekeerd is koolzaad er ook een.
Wel met een Franse slag: “colza”.
Hoe dat komt ?
Door Frans Vlaanderen. Étymologie : colza vient du néerlandais koolzaad (littéralement graine de chou). Le colza est celle de ces plantes qui est cultivée le plus généralement et avec le plus d’abondance dans les arrondissements de Lille, Hazebrouck et Douai.
Gaat het hier nou om een échte vernieuwing/verbetering of om slimme move om via een patent een minimale genetische verandering ten gelde te maken? Geen idee.