Dat valt op te maken uit een analyse die Rabobank maakte voor klanten. Het zit als volgt. China is de grootste soja-importeur ter wereld. Het land is goed voor 60% van het wereldwijd in de handel beschikbare volume. Dat komt neer op 86 miljoen ton sojabonen. Die worden gebruikt om er kippen en varkens mee groot te mesten. Brazilië levert 42 miljoen ton naar China. De VS zijn goed voor 34 miljoen ton. De resterende 10 miljoen ton komen uit Argentinië en Uruguay.

Trump dreigt de grenzen van de VS te sluiten voor goedkope Chinese importen van allerlei non-food artikelen. Die kunnen immers veelal ook in de VS gemaakt worden en zorgen daar voor banen en koopkracht. Dat is de kern van America First. China zou terug kunnen slaan door de soja-importen geheel te verleggen naar Zuid-Amerika en Noord-Amerikaanse te weigeren.

Dat levert een boeiend scenario op. Het zou de prijs van Zuid-Amerikaanse soja laten stijgen omdat de vraag sterk stijgt. Europa kan dan veel minder soja uit Zuid-Amerika halen, maar zou in Noord-Amerika kunnen gaan inkopen. Omdat Noord-Amerika in tegenstelling tot Zuid-Amerika echter weinig non-GMO-soja teelt, willen de nodige Europese boeren die soja niet meer omdat we uit duurzaamheidsoverwegingen hebben gekozen voor Verantwoordelijke Soja zonder ontbossing en GMO, de zogeheten RTRS-soja. Dat leidt tot een dilemma. Of Europa laat het varkensvoer en kippenvoer fors duurder worden omdat we vasthouden aan ons verantwoordelijke dierenvoer. Of we eten voortaan weer kip en varken met onverantwoordelijke soja.
Stel dat China en Trump daadwerkelijk ruzie gaan maken over im- en exporten. En stel dat China onze verantwoordelijke soja pakt. Houden duurzame en bewuste Europeanen hun supermarkten, boeren, slachters en vleesgrossiers dan aan de duurdere bosvriendelijke en non-GMO soja? Zo ja, dan zorgt Trump er waarschijnlijk voor dat we flink wat vlees gaan minderen. Bovendien zullen anders dan in het verleden in dat geval boeren op de fles gaan, niet omdat het vlees te goedkoop is, maar omdat juist omdat de prijs flink aantrekt.

Volgens Rabobank is het nog lang niet zover, maar moet de wereld wel gaan nadenken over de forse effecten die de nieuwe politiek in de VS op zowel korte als lange termijn kan hebben op het wereldtoneel.

Het alleen voor klanten beschikbare rapport wordt besproken op Global Meat News en agnewsfeed.
Dit artikel afdrukken