Begin deze maand berichtte de Amerikaanse CDC over een besmetting met Listeria monocytogenes in verband met een kaas van de ambachtelijke kaasmaker Vulto Creamery. In verschillende staten waren in totaal 6 mensen ziek geworden. Twee van hen vonden de dood.

Recall op recall
In de dagen daarna buitelden de recalls over elkaar heen. Eerst Vulto Creamery zelf, voor zijn andere kazen. Vervolgens riep voedselproducent Sargento Foods een groot aantal producten terug. Bij kaasleverancier Deutsch Kase Haus was bij een standaardcontrole listeria aangetroffen. Vanaf dat moment breidden de recalls zich als een olievlek uit, omdat Deutsch Kase Haus nog veel meer - niet bekend gemaakte - afnemers beleverde. Uiteindelijk meldde de FDA 190 kaas-recalls. De laatste listeria-recall dateert van vorige week: ruim 20.000 kilo diepvriespizza, onder meer te koop bij Walmart, wordt 'uit voorzorg' teruggehaald.

Overlijdensgevallen
Jaarlijks komen er in de VS 1.600 mensen in het ziekenhuis terecht door een listeria-besmetting en vallen er 260 doden. In de jaren '90 werd listeria vooral gevonden in vleeswaren en hotdogs. De laatste jaren in zuivel en versproducten, zoals zachte kaas, ijs, selderij, kiemgroenten en zelfs meloenen. In 2015 werden er in Europa 2.200 mensen ziek van listeria met 270 overlijdensgevallen tot gevolg.

Listeria monocytogenes is vooral gevaarlijk voor ouderen, jonge kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Zwangere vrouwen lopen in het bijzonder risico. Listeriose kan tot miskramen, vroeggeboorten en ernstig zieke baby's zorgen. Dat is dan ook de reden dat zwangere vrouwen wordt afgeraden rauwmelkse of zachte schimmelkazen, gerookte vis en rood/rauw vlees te eten.

Paniek
Als je de nieuwslezer op CNN mag geloven, is er sprake van paniek. Verdachte voedingsmiddelen moeten meteen weggegooid worden, in dubbel plastic verpakt, en je kunt maar beter de hele ijskast ontsmetten.

Veilig?
Dat plaatst een hele sector in het verdomhoekje: de ambachtelijke, rauwmelkse kazen, hun makers en verkopers. In Europa geldt 'rauwmelks' als een kwaliteitsaanduiding. Rauwmelkse kazen hebben niet zelden een beschermde herkomstbenaming. In de VS ligt dat heel anders. In veel staten is het verkopen en verwerken van rauwe melk verboden. Reden genoeg voor de American Cheese Society om in een ingezonden brief aan de New York Times te benadrukken dat kaas - juist ook rauwmelkse - een veilig voedingsmiddel is.
Dit artikel afdrukken