After Eight, het chocolaatje met de vloeibare muntvulling, wordt niet gevuld maar omhuld. Daarom is het vers niet lekker.
Er zijn vast heel wat mensen die After Eight met oma associëren, maar het komt na de nodige diners nog steeds op tafel bij de koffie. Gedachteloos zuigt of knabbelt iedereen het weg.
Ik maak er een gewoonte van om bij zulke gelegenheden te vragen hoe ze denken dat een product gemaakt is. Bij After Eight gokken ze steevast dat er stroperige mint in een chocoladehuls wordt gegoten.
Mis. De chocolade wordt niet gevuld met de zoete pepermuntstroop. De vulling wordt bedekt met chocolade.
Maar hoe krijgt de fabriek die chocolaatjes dan toch zo’n nette vorm krijgen? Dat kun je al een beetje lezen in de ingrediëntenlijst. Die vermeldt naast suiker ook ‘invertase’. (Tafel)suiker is een disacharide: een suiker die bestaat uit 2 suikermoleculen die aan elkaar gekoppeld zijn met een glycosidebinding. Tafelsuiker bestaat uit een glucosemolecuul en een fructosemolecuul. Invertase is een enzym dat de glycosidebinding tussen deze 2 moleculen verbreekt. Je houdt dan losse glucose- en fructosemoleculen over. Hoewel tafelsuiker een droge stof is, is het mengsel van de losse moleculen een stuk vloeibaarder.
En daar zit dus het geheim. Die zachte vulling van After Eight begint zijn leven als een stevige laag van suiker, water en invertase. Die laag wordt vervolgens omhuld met chocolade. Als dat gebeurd is, doet vervolgens de invertase zijn werk door de glycosidebindingen te breken. Daardoor verandert de stevige kern in de welbekende stroperige consistentie. Daar heeft het enzym ongeveer 3 dagen voor nodig. Nu snap je waarom je nooit verse After Eight moet willen eten. Dat is niet zo lekker. Het snoepje is bedacht vanuit de techniek die de vulling pas na productie zacht laat worden.
Dit artikel afdrukken
Ik maak er een gewoonte van om bij zulke gelegenheden te vragen hoe ze denken dat een product gemaakt is. Bij After Eight gokken ze steevast dat er stroperige mint in een chocoladehuls wordt gegoten.
Mis. De chocolade wordt niet gevuld met de zoete pepermuntstroop. De vulling wordt bedekt met chocolade.
Maar hoe krijgt de fabriek die chocolaatjes dan toch zo’n nette vorm krijgen? Dat kun je al een beetje lezen in de ingrediëntenlijst. Die vermeldt naast suiker ook ‘invertase’. (Tafel)suiker is een disacharide: een suiker die bestaat uit 2 suikermoleculen die aan elkaar gekoppeld zijn met een glycosidebinding. Tafelsuiker bestaat uit een glucosemolecuul en een fructosemolecuul. Invertase is een enzym dat de glycosidebinding tussen deze 2 moleculen verbreekt. Je houdt dan losse glucose- en fructosemoleculen over. Hoewel tafelsuiker een droge stof is, is het mengsel van de losse moleculen een stuk vloeibaarder.
En daar zit dus het geheim. Die zachte vulling van After Eight begint zijn leven als een stevige laag van suiker, water en invertase. Die laag wordt vervolgens omhuld met chocolade. Als dat gebeurd is, doet vervolgens de invertase zijn werk door de glycosidebindingen te breken. Daardoor verandert de stevige kern in de welbekende stroperige consistentie. Daar heeft het enzym ongeveer 3 dagen voor nodig. Nu snap je waarom je nooit verse After Eight moet willen eten. Dat is niet zo lekker. Het snoepje is bedacht vanuit de techniek die de vulling pas na productie zacht laat worden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Stroperige vulling? Nou sorry, dat ken ik alleen nog maar van echt jaren en jaren geleden. Ik heb, ik denk zo'n 10 jaar geleden, eens een keer after eight gekocht en die vulling was echt niet stroperig meer, was gewoon fondant. Smaak wel hetzelfde. Hoe het nu is weet ik dan niet, ik koop het nooit, andere chocola met pepermunt is ook lekker. Oh ja, tegen kerst koop ik altijd die after eight kerstmannetjes bij de action, die hebben geen vulling, maar zijn wel goede pure chocola met de pepermuntsmaak.
Gekke anekdote: ik dacht als kind(jaar of 4) altijd dat het vicks was wat erin zat, dus ik dacht op een hele vroege ochtend een keer, ik ga after eight bonbons maken. Ik de pot vicks gepakt, bonbons in papier van Jamin en insmeren met vicks, dus op het papier........was een zooitje om open te maken, moest je heel voorzichtig doen(eerst afvegen natuurlijk) en dan kon je de bonbon gewoon eten, zat wel een pepermunt smaakje aan..........
Munt is lekker, cacao ook. Samengevoegd zijn mijn smaakpapillen het er niet mee eens.