Huh? Ja, zo gaan we dat het volk duidelijk maken. Nu Al Gore de Nobelprijs voor emo-politiek rond CO2-uitstoot heeft ontvangen, moeten we er allemaal aan geloven: omlaag met die CO2-uitstoot op je bord.
Gisteren bracht het Centrum voor Landbouw en Milieu op basis van eigen deskresearch een persbericht uit waaruit blijkt dat we beter plantaardig spul uit eigen land kunnen eten en de Afrikanen moeten laten stikken. Da's nl. beter voor het milieu. Het zou ook nog eens gezonder zijn. Het AGD nam het bericht in ieder geval al in die toonaard over.
Volgens het CLM kunnen we door een beetje bewuster in te kopen per persoon jaarlijks vele duizenden 'autokilometers' uitsparen. Allerlei producten - aardappelen (goed!), rundvlees (fout!), kippenvlees (beter dan rundvlees, als het maar een plofkip is, geen biologische of Volwaard!), rijst (fout!) - zijn omgerekend in hun autokilometer-uitstoot.
Ha eetmeters dus! Had je gedacht. Het gaat niet om foodmiles, maar om de uitstoot die gepaard gaat met de totale productie van het product zelf.
Zo begrijpt tenminste iedere kleuter het, dachten ze.
Bereikt wordt dat die kleuter voortaan denkt dat eten uit Afrika een fundamenteel foute milieukeuze is. Omdat het zo ver weg is. Nonsens, want daar had het CLM het niet over. Maar zo communiceert het wel door het concept van de - bovendien te makkelijk met foodmiles te verwarren - 'autokilometers' (het onderliggende rapport is aanmerkelijk genuanceerder).
En stel je nu voor. De Nederlandse kleuter die het helemaal goed wil doen, gaat voortaan helemaal lokaal kopen. Bij de boer zelf. Met de auto natuurlijk. Resultaat: nog meer uitstoot pp dan ooit tevoren. Maar die kleuter heeft me toch een goed gevoel!
Tuurlijk, mens gerelateerde klimaatverandering is een relevant onderwerp. Al Gore heeft ervoor gezorgd dat de VS geen verstoppertje meer kunnen spelen en mee moeten doen aan internationaal klimaatbeleid. Maar wil iemand mij eens uitleggen waarom ik nu weer als dombo aan symboolpolitiek moet gaan doen door een aardappel te gaan zien als een Prius, een plofkip als een Astra en een biefstuk als een aso-SUV?
Òf een beter communicatieconcept, òf nuance graag. O ja. Een omissie in het rapport: vegetarische kweekvis met een hoge voedselomzettingscoefficient die per boot diepgevroren uit verre oorden wordt aangevoerd. Milieutechnisch en gezondheidstechnisch waarschijnlijk te prefereren boven het daarin zo aanbevolen eten van Hollandse plofkippen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Uhm. Dit klopt niet helemaal:
Afrika kan gewoon een bloeiende economie opbouwen door voor eigen continent te telen.
Dit ook niet:
Ik heb al eens een rondje stechelen met de EVA mensen achter de rug, maar rundvlees an sich lijkt mij niet zo'n probleem. Een vleesconsumptie gebaseerd op snel veel rundvlees kweken des te meer. Ik heb so wie so een beetje problemen met schattingen van bijdrage aan methaan productie die constant naar boven worden bijgesteld, zeker als blijkt dat het atmosferische methaangehalte al een paar jaar stabiliseert.
Zoetwatervis. Vroeger at men veel meer zoetwatervis, lees negentiendeeeuwse kookboeken er maar eens op na. Na mijn karperexperiment staat nu snoek en snoekbaars op het menu. Ben benieuwd.
Overigens staat e.e.a. niet in verhouding tot de grote boosdoener qua uitstoot: de industrie. Menig industrieel productiecomplex heeft een eigen energiecentrale (DSM bijvoorbeeld). Maar ja, daar kan je nooit aan tornen. Verder is het eten van weinig foodmiles (of wat dan ook) maar wel een vliegtuig instappen een variant van de mooie Engelse zegswijze: pennywise, poundfoolish.
Ik begrijp dat je het CLM verder van kritiek voorziet ;-)
In een debat in Wageningen zei ik een paar weken geleden dat de duurzaam-mix van foodmiles, milieuvervuiling door eten, gezondheid en sociale rechtvaardigheidsissues een buitengewoon complex onderwerp zijn. Het rapport - nogmaals: genuanceerder dan de berichtgeving erover - lijkt dat onderwerp op te pakken in een poging dat aan te tonen en er zich meteen ernstig in te verslikken: het verzandt in platitudes zonder perspectieven te creeren.
P, een vraagje: waar haalt Afrika vlgs jou de deviezen (centen dus) vandaan om interne koopkracht te organiseren?
Wacht even: Afrika heeft centjes nodig om landbouw te kunnen bedrijven? Volgens mij zijn deviezen een weergave, en niet de oorzaak, van een economie.
CLM wil klimaatlabels gaan plakken. Wanneer verschijnt hun eerste CO2-arme kookboek? "365 dagen lekker eten voor een gezond klimaat". Zet milieubabe Sophie Hilbrand op de cover en klaar ben je.
De meer eenvoudige oplossing is een belasting op uitstoot en deze belasting gebruiken voor herbebossingsprogramma's. Zo als nu ook al gebeurt kun je ontwikkelinglanden daarbij deels ontzien, omdat ze het recht hebben om zich tot westers niveau te ontwikkelen.
Op flessen Spa MH staat trouwens heel trots dat er natuurlijk CO2 in zit. Hoe lang nog?