image
Gisteren is in Noord-Italië bekend geworden dat de DNA code van de Pinot Noir druif is gedecodeerd. Het is het eerste druivenras waarmee dit is gedaan. Na rijst is het zelfs het tweede gewas ter wereld überhaupt dat genetisch is ontrafeld.
Het resultaat is bereikt na 6 jaar intensief wetenschappelijk onderzoek door het landbouwinstituut van San Michele all’Adige in de provincie Trento. Het wordt beschouwd als een sensationele doorbraak op wijngebied, die de toekomst van de wijnproductie definitief zal veranderen. Het instituut werkte tijdens het onderzoek samen met het Amerikaanse bedrijf Miriad Genetics Inc, dat ook betrokken was bij het decoderen van de DNA codes van de mens en van rijst.

Het genoom van de plant, de ingewikkelde keten van moleculen waaruit elk organisme bestaat, bevat het genetische erfgoed dat bij de Pinot Noir is verdeeld over 12 chromosomen en is opgebouwd uit circa 500 miljoen DNA dragers.

Uitgerekend de lastigste van alle druiven is deze eer te beurt gevallen. Volgens Riccardo Velasco, de leider van het onderzoeksteam, opent de ontwikkeling de weg voor nieuwe klonen met meer resistentie en meer kwaliteit, wat zal resulteren in betere wijnen.

Volgens Francesco Salamini, vroeger als onderzoeker verbonden aan het Max Planck Instituut en nu lid van de raad van bestuur van het landbouwinstituut van San Michele all’Adige, zal ook het milieu ervan profiteren. Er kunnen nu namelijk nieuwe pesticiden worden ontwikkeld die de Pinot Noir betere bescherming bieden en tegelijk minder impact op het ecosysteem hebben.

What 's the future of wine?

Bron: Sommeliers.nl
Dit artikel afdrukken