Vogelgriep H5N8 waart door verschillende gebieden in Europa. Kippen met vrije uitloop moeten daarom binnenblijven. Dat zorgt voor een commercieel probleem. Heeft Foodlog een oplossing voor de kippenboeren?
Kippen die eieren leggen waar vrije uitloop op mag staan, moeten natuurlijk ook echt vrije uitloop hebben. Daarom bepaalt de regelgeving dat ze in gevallen van nood - zoals de zogeheten ophokplicht vanwege H5N8 - niet langer dan 12 weken binnen mogen zitten. Als het langer wordt, dan moeten de eieren worden afgewaardeerd en worden het schuureieren. In marketingtaal heten zulke eieren scharreleieren. Dat betekent dat op het ei een andere code moet komen. Van de 1 die een uitloopei krijgt, wordt het een 2. En daar betalen handel, supermarkt, kaasboer en consument nu eenmaal minder voor.
Martijn van Dam, staatssecretaris voor alle economische vraagstukken waar boeren voor komen te staan, vroeg zijn bazen in Brussel om dispensatie. Die codeverandering zorgt er immers voor dat pluimveehouders flink wat inkomsten mislopen. Maar Brussel wilde dat niet. Logisch natuurlijk, want echte uitloop is niet voor niets beschermd. Stel bijvoorbeeld dat de komende twee jaar vrijwel permanent vogelgriep opduikt. Dan kun je als wetgever die consumenten beschermt tegen bedrog niet net doen alsof vrije uitloopeieren van binnenkippen echte vrije uitloopeieren zijn.
De Duitse regering was slimmer dan onze Haagse. Ze besloten de kippen één dagje buiten te laten. De wet bevat een maas. Als de dieren die ene dag naar buiten zijn geweest, gaat de periode van 12 weken opnieuw in, zodat de binneneieren toch buiteneieren mogen heten. Den Haag was natuurlijk boos en verontwaardigd. Ook dat is terecht. Zo moet je de boel niet willen neppen.
Vraag daarom aan onze lezers: onder welke naam zouden we zo'n binnenei dat toch een buitentintje moet houden glimlachend kopen, zonder ons genept te voelen?
Het 'sorry, ff binnenei'? Het 'antigriep-ei'? Of....
Dit artikel afdrukken
Martijn van Dam, staatssecretaris voor alle economische vraagstukken waar boeren voor komen te staan, vroeg zijn bazen in Brussel om dispensatie. Die codeverandering zorgt er immers voor dat pluimveehouders flink wat inkomsten mislopen. Maar Brussel wilde dat niet. Logisch natuurlijk, want echte uitloop is niet voor niets beschermd. Stel bijvoorbeeld dat de komende twee jaar vrijwel permanent vogelgriep opduikt. Dan kun je als wetgever die consumenten beschermt tegen bedrog niet net doen alsof vrije uitloopeieren van binnenkippen echte vrije uitloopeieren zijn.
De Duitse regering was slimmer dan onze Haagse. Ze besloten de kippen één dagje buiten te laten. De wet bevat een maas. Als de dieren die ene dag naar buiten zijn geweest, gaat de periode van 12 weken opnieuw in, zodat de binneneieren toch buiteneieren mogen heten. Den Haag was natuurlijk boos en verontwaardigd. Ook dat is terecht. Zo moet je de boel niet willen neppen.
Vraag daarom aan onze lezers: onder welke naam zouden we zo'n binnenei dat toch een buitentintje moet houden glimlachend kopen, zonder ons genept te voelen?
Het 'sorry, ff binnenei'? Het 'antigriep-ei'? Of....
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als je bedenkt dat kippen, net zoals varkens, van nature lijden aan pleinvrees (agorafobie), dan is het verplicht in de open ruimte sturen van kippen eigenlijk dierenmishandeling.
Nick, dat geloven consumenten niet meer. Een ei hoort in de wei zien ze op plaatjes. Weten zij veel dat het een bosvogel is. Er is ruimte voor een vrij bosei in de markt. Dat wel.
In hoeverre willen mensen die tot nu toe bewust hebben gekozen voor vrije uitloop eieren deze eieren straks nog voor dezelfde prijs kopen? Als ze voor deze eieren niet meer willen betalen dan voor scharreleieren kun je ze namelijk net zo goed verkopen als scharreleieren.
Vrije uitloop kippen moeten een meerwaarde boven scharrel krijgen wanneer ze binnen zitten, dan hoeft er ook niet afgewaardeerd te worden tot scharrel. Over biologische kippen hoor je niemand klagen dat ze nu ook 12 weken binnen zitten. De consument begrijpt het wel. Een upgrade van van vrije uitloop stallen (en regelgeving) is volgens mij een oplossing. Til het naar een hoger plan zodat het vrije uitloop ei niet meer scharrel+uitloop is maar een eigen sterke status krijgt. De consument zal het dan ook accepteren als de kip voor haar eigen veiligheid een poosje binnen moet zitten in een goed ingerichte stal met een ruime overdekte uitloopruimte eventueel met beplanting. De eieren kunnen dan ook het hele jaar als vrije uitloop verkocht worden, net als biologisch, en hoeft er dus ook geen extra naam verzonnen te worden.
Leon #4, het spijt me zeer, maar deze consument snapt niks van vrije uitloopkippen zonder vrije uitloop.