Kippen die eieren leggen waar vrije uitloop op mag staan, moeten natuurlijk ook echt vrije uitloop hebben. Daarom bepaalt de regelgeving dat ze in gevallen van nood - zoals de zogeheten ophokplicht vanwege H5N8 - niet langer dan 12 weken binnen mogen zitten. Als het langer wordt, dan moeten de eieren worden afgewaardeerd en worden het schuureieren. In marketingtaal heten zulke eieren scharreleieren. Dat betekent dat op het ei een andere code moet komen. Van de 1 die een uitloopei krijgt, wordt het een 2. En daar betalen handel, supermarkt, kaasboer en consument nu eenmaal minder voor.

Martijn van Dam, staatssecretaris voor alle economische vraagstukken waar boeren voor komen te staan, vroeg zijn bazen in Brussel om dispensatie. Die codeverandering zorgt er immers voor dat pluimveehouders flink wat inkomsten mislopen. Maar Brussel wilde dat niet. Logisch natuurlijk, want echte uitloop is niet voor niets beschermd. Stel bijvoorbeeld dat de komende twee jaar vrijwel permanent vogelgriep opduikt. Dan kun je als wetgever die consumenten beschermt tegen bedrog niet net doen alsof vrije uitloopeieren van binnenkippen echte vrije uitloopeieren zijn.

De Duitse regering was slimmer dan onze Haagse. Ze besloten de kippen één dagje buiten te laten. De wet bevat een maas. Als de dieren die ene dag naar buiten zijn geweest, gaat de periode van 12 weken opnieuw in, zodat de binneneieren toch buiteneieren mogen heten. Den Haag was natuurlijk boos en verontwaardigd. Ook dat is terecht. Zo moet je de boel niet willen neppen.

Vraag daarom aan onze lezers: onder welke naam zouden we zo'n binnenei dat toch een buitentintje moet houden glimlachend kopen, zonder ons genept te voelen?

Het 'sorry, ff binnenei'? Het 'antigriep-ei'? Of....
Dit artikel afdrukken