Klanten van de grote Britse supermarktketens Tesco en Morrisons mogen niet meer dan 3 of 2 kroppen ijsbergsla en 3 stronken broccoli tegelijk kopen. Bovendien moeten ze voor die sla ook nog eens extra diep in de buidel tasten
De prijs van een krop ijsbergsla is de afgelopen weken meer dan verdubbeld. Ook de webwinkels zijn uitverkocht.
Slecht weer
De maatregel is het gevolg van de huidige schaarste aan (zomer)groenten. Die komen in deze periode van het jaar uit Spanje en Zuid-Italië. Zwaar winterweer daar leidt tot veel minder aanvoer en schaarste in de schappen. Bij ons in Nederland merken we dat vooral aan de verse spinazie en sla; in Groot-Brittannië eerst trof het weer eerst de courgettes (vandaar: #courgettecrisis) en nu dan ook de sla. De kranten en sociale media laten foto's zien van lege schappen en hoge prijskaartjes.
Ingevlogen sla
Nederlandse supermarkten weten de prijsverhogingen vooralsnog beperkt te houden. Over het algemeen hebben ze per seizoen prijsafspraken gemaakt met hun leveranciers. In het AD zegt VerDi Import zijn inkoopprijzen beheersbaar te houden door naar alternatieven te zoeken in bijvoorbeeld Egypte. De Britten kiezen voor een andere richting. De Daily Mail weet te vertellen dat Spaanse leveranciers sla uit Californië invliegen om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Ook de Britse supers Sainsbury en Aldi verkopen liever Amerikaanse ijsbergsla dan geen sla, weet The Guardian. En dat allemaal flink duurder.
Tesco en Morrisons zeggen dat de rantsoenering consumenten beschermt. Ze zijn bang dat anders restaurants en cateraars de schappen leeg komen halen.
Geen paniek
Is er ook in Nederland paniek? We belden even met het CBL, de koepelorganisaties van de Nederlandse supers. Nee, was het antwoord. In Nederland bestaan geen plannen om groenten op de bon te doen. Helaas is het aanbod krap en daardoor wat duurder, maar bescherming tegen opkopers van de laatste kropjes sla is niet aan de orde.
Deze 'zomergroentencrisis' in de winter is vooral een buitenkansje voor de verkopers van diepvries en conserven. Zeker diepvries is zelfs verser dan vers omdat de groenten meteen werden diepgevroren. De prijs is vaak zelfs lager dan vers en het is volop verkrijgbaar. Het CBL meldde ons verder nog: "eet seizoensgroenten, zoals boerenkool en spruiten. Die zijn er volop."
Crisis? Welnee.
Dit artikel afdrukken
Slecht weer
De maatregel is het gevolg van de huidige schaarste aan (zomer)groenten. Die komen in deze periode van het jaar uit Spanje en Zuid-Italië. Zwaar winterweer daar leidt tot veel minder aanvoer en schaarste in de schappen. Bij ons in Nederland merken we dat vooral aan de verse spinazie en sla; in Groot-Brittannië eerst trof het weer eerst de courgettes (vandaar: #courgettecrisis) en nu dan ook de sla. De kranten en sociale media laten foto's zien van lege schappen en hoge prijskaartjes.
Ingevlogen sla
Nederlandse supermarkten weten de prijsverhogingen vooralsnog beperkt te houden. Over het algemeen hebben ze per seizoen prijsafspraken gemaakt met hun leveranciers. In het AD zegt VerDi Import zijn inkoopprijzen beheersbaar te houden door naar alternatieven te zoeken in bijvoorbeeld Egypte. De Britten kiezen voor een andere richting. De Daily Mail weet te vertellen dat Spaanse leveranciers sla uit Californië invliegen om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Ook de Britse supers Sainsbury en Aldi verkopen liever Amerikaanse ijsbergsla dan geen sla, weet The Guardian. En dat allemaal flink duurder.
Tesco en Morrisons zeggen dat de rantsoenering consumenten beschermt. Ze zijn bang dat anders restaurants en cateraars de schappen leeg komen halen.
Geen paniek
Is er ook in Nederland paniek? We belden even met het CBL, de koepelorganisaties van de Nederlandse supers. Nee, was het antwoord. In Nederland bestaan geen plannen om groenten op de bon te doen. Helaas is het aanbod krap en daardoor wat duurder, maar bescherming tegen opkopers van de laatste kropjes sla is niet aan de orde.
Deze 'zomergroentencrisis' in de winter is vooral een buitenkansje voor de verkopers van diepvries en conserven. Zeker diepvries is zelfs verser dan vers omdat de groenten meteen werden diepgevroren. De prijs is vaak zelfs lager dan vers en het is volop verkrijgbaar. Het CBL meldde ons verder nog: "eet seizoensgroenten, zoals boerenkool en spruiten. Die zijn er volop."
Crisis? Welnee.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Maar nu het gekke. Ijsbergsla is waardeloos voer. Wat kan het schelen dat het er even niet is?
Is er ook tekort aan bonen daarzo?
Mooi bericht over een wonderlijk soort van paniek in Engeland.
Sla kan overal in Engeland groeien, meer water en koeler dan in Spanje, minder transport, korte lijnen, geen verpakking nodig, beter voor het milieu, beter voor de werkgelegenheid. Bladgroente doet het in Engeland sowieso beter dan in Almeria. Er bestaat ook nog kropsla, veldsla, pluksla, bindsla, cichorei en niet te vergeten: molsla. Van deze laatste heb je niet veel nodig om aan je dagelijkse groene nutriënten te komen. Met een beetje beschutting zijn diverse soorten 's winters te oogsten. 't Is maar wat je er voor over hebt.
Die (vaak Spaanse) slaballen zijn goed tegen de dorst en makkelijk voor de super en de horeca. De verleiding is groot om ze niet te wassen, want er zitten nooit slakjes, luizen, grond of andere ongerechtigheden in (hoe zou dan nou komen?).
Wél goed wassen hoor! Ook in de horeca!
Joep, op dit moment komt er uit Engeland kropsla, pluksla, bindsla, cichorei noch molsla. En als er niet uit Spanje geïmporteerd werd, aten we in Nederland alleen spruiten en winterpostelein. In de lijsten van de biologische groothandels zie ik dat verse boerenkool op dit moment uit Spanje komt. Ik heb er nog wel de nodige boerenkool op het land staan, maar verkopen die niet meer in onze eigen winkel. Het is hier inderdaad in Oost Nederland flink wat koeler, zo koel dat zelfs de boerenkool bevroren is. Daar helpt geen wassen aan.
Gisteren nog een zak spinazie bij de Aldi gekocht, die er inderdaad een weekje of 2 niet meer te vinden was. Echter, als ik het mij goed herinner 1.29 voor betaald, wat volgens mij redelijk normaal is voor 300g. Ik had gedacht dat het minstens 2 euro zou zijn ondertussen.
Ik ben het met Wouter #[#1](comment:200014) voor een deel oneens: Ijsbergsla heeft een eigen effect; het kan als soort 'crunch' in het eten dienen (als wrap bijv.).
Nu terug op topic: Wat is er inderdaad mis #[#1](comment:200014) mee dat bijv. ijsbergsla even niet te verkrijgen is?
De huidige verse groenten eten, hoe beperkt in aanbod dan ook, kan heel goed met diepvries aangevuld worden wat mij betreft.
En inderdaad bonen gebruiken.