De Amerikaanse Food and Drug Adminstration werkt aan nieuwe richtlijnen om kiemgroenten voedselveilig te maken. De autoriteit nodigt het publiek uit commentaar te geven. Die kans laat voedselveiligheidsexpert Jane Hart (Michigan State University) niet aan zich voorbij gaan. Zij geeft drie simpele richtlijnen: Verhit kiemgroenten door en door of gebruik ze uit blik. Vermijd rauwe kiemgroenten als je een verzwakt immuunsysteem hebt. Zitten er kiemgroenten op je salade of broodje, stuur het dan terug. In de VS zijn de afgelopen 20 jaar 46 uitbraken geweest die te traceren waren naar kiemgroenten. In Europa maakten we in 2011 de EHEC-crisis mee.
FoodSafetyNews - Food safety educator's take on sprouts ? cook them to kill risk | Food Safety News
Lees ook
-
2
+Poepbacterie besmette 23 slaboerderijen via één irrigatiekanaal 8 nov 2018
-
18
+Eerste dode versterkt slapaniek in de VS 3 mei 2018
-
1
+Eten uit voedselboxen niet zonder risico 17 mei 2017
-
23
+‘Rauwe melk drinken is dobbelen met de duivel’ 10 feb 2017
- 0 Voorstanders rauwe melk-wet ziek… van rauwe melk 11 mrt 2016
@Joep Goossens, ik kom tegenwoordig steeds vaker veel belovende links tegen die eindigen op een puur commerciële pagina. Zo ook de jouwe. I
iets mis gegaan? Of was dit de irritante bedoeling?
Onno #1, Kiem de zaden dus niet bij hoge temperatuur. Dat vereist een nauwkeurig gecontroleerd proces om schimmel te voorkomen. Geldt trouwens ook voor het opkweken van plantjes om later uit te poten.
Op scholen zaaien kinderen vaak Sterkers (tuinkers) in de koude vensterbank om een week later op hun brood te gebruiken. Van veel slachtoffers onder de kleuters heb ik nog niet gehoord.
Rauwe kiemgroentes, ook peterselie, bieslook, koriander, rucola, sla, biefstuk (vanbinnen rood), rauwe tartaar zonder toevoegingen die vooral in zuidelijke landen wordt gegeten, rauw ei, kaas van rauwe melk, kraanwater, horeca, openbare toiletten, ....... kunnen allemaal ziekteverwekkers verspreiden.
--- Blijf nuchter en maak je eigen afwegingen ---
Er zijn angsthazen (vooral in Amerika?) die alleen nog maar uit pakjes, zakjes, flesjes en blikjes eten. Ik vind dat Bah! en bijzonder onnatuurlijk.
#1 Otto Rood Inderdaad kunnen de zaden besmet zijn met ziekteverwekkende bacteriën, maar ook de productiemethode helpt niet mee voor de veiligheid. De zaden ontkiemen en de plantjes groeien namelijk bij hoge temperatuur en hoge vochtigheid. Ideale omstandigheden voor de bacteriën om te groeien.
Grote producenten controleren stelselmatig het lekwater dat vrijkomt tijdens productie op ziekteverwekkers. Dat is een goed systeem. Wettelijk zijn er trouwens strenge regels gesteld aan de veiligheid van kiemgroente.
De YOPI's (Young, Old, Pregnant, Immuno-compromised) zou ik afraden kiemgroente te eten zonder dat er een kiemdodend proces heeft plaatsgevonden. Gewoon niet doen dus. Anderen kunnen zichzelf afvragen of ze een (gering) risico willen nemen door rauwe kiemgroente te eten. Ik doe het niet, maar ik ben beroeps-gedeformeerd.
Ik eet bijna geen kiemgroenten meer. Vroeger kiemde ik het zelf, maar de kans op verontreiniging vond ik op gegeven moment te hoog (teveel & te snel schimmels, terwijl gespoeld en gespoeld werd door mij).
Onno, de zaden kunnen besmet zijn (vooral in Amerika?). De besmetting zal zich in een voorverpakt plastic zakje of pakje verder kunnen uitbreiden, dagelijks spoelen met schoon water is dan niet mogelijk. Gezien de populariteit van het zelfkiemen en de (nagenoeg) afwezigheid van gevaarlijke besmettingen, zou ik mij daar geen zorgen over maken. Wil je toch ontsmetten, dan:
....we recommend disinfecting your seeds prior to sprouting.
De grote kracht van veel kiemgroentes zit 'm juist in de rauwe spruit. Wil je toch verhitten, smoor dan in plaats van koken. Met koken spoel je veel waardevolle stoffen weg.
Kiemen: doe het zelf. (Foodlog)
Alfalfa uit blik? Bah.