Vogels gaan dood door de teflon-spaarpannen van Albert Heijn. Groot nieuws. Albert Heijn gaat het uitzoeken. Onzin natuurlijk.
Cynthia Harms uit Almere zag haar halsbandparkieten Jane-Jane en Olaf dood neervallen nadat ze haar bij Albert Heijn zorgvuldig bij elkaar gespaarde koekenpannen in gebruik had genomen.
In het AD legt dierenarts Peter Klaver uit dat vogels en teflonpannen "absoluut niet goed samen gaan". De dampen die bij de ingebruikname van nieuwe pannen met een antiaanbaklaag vrijkomen, blijken funest voor het efficiënte longsysteem van vogels.
Precies om die reden werden kanaries ingezet als koolmonoxideverklikkers in mijnen. Klaver adviseert vogels uit de keuken te plaatsen, ook bijvoorbeeld als je gaat steengrillen. Albert Heijn onderzoekt met de leverancier uit wat er aan de hand is.
Zulk nieuws is gekmakend. We ontdekken wat we allang wisten, maar Albert Heijn gaat het uitzoeken. Nieuwe teflonpannen zijn dodelijk, voor vogels dan. Mensen die vogels in de keuken houden, moeten dan ook op hun lazer krijgen als ze daar ook hun nieuwe pannen uitproberen. Dat moet AH niet uitzoeken maar vertellen. Hetzelfde geldt voor teflonpannenmakers.
Dit artikel afdrukken
In het AD legt dierenarts Peter Klaver uit dat vogels en teflonpannen "absoluut niet goed samen gaan". De dampen die bij de ingebruikname van nieuwe pannen met een antiaanbaklaag vrijkomen, blijken funest voor het efficiënte longsysteem van vogels.
Precies om die reden werden kanaries ingezet als koolmonoxideverklikkers in mijnen. Klaver adviseert vogels uit de keuken te plaatsen, ook bijvoorbeeld als je gaat steengrillen. Albert Heijn onderzoekt met de leverancier uit wat er aan de hand is.
Zulk nieuws is gekmakend. We ontdekken wat we allang wisten, maar Albert Heijn gaat het uitzoeken. Nieuwe teflonpannen zijn dodelijk, voor vogels dan. Mensen die vogels in de keuken houden, moeten dan ook op hun lazer krijgen als ze daar ook hun nieuwe pannen uitproberen. Dat moet AH niet uitzoeken maar vertellen. Hetzelfde geldt voor teflonpannenmakers.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ook oude Teflon “antiaanbak” pannen zijn slecht voor de gezondheid en kankerverwekkend.
Anti-aanbak? Bij mij bakten die dingen ook aan.
Teflonpan exit, check, maar zijn die witte keramische bodems wel helemaal in de haak dan?
Sinds een tijdje gebruik ik ijzeren koekenpannen, bakt als een tierelier zonder aanbakken (na inbranden en wennen). Gietijzeren pan met emaille voor stoofpotten en sauzen, en bij de tweedehands winkel voor een paar euro een uitstekende Demeyere koekenpan gevonden (duurste uit de serie).
Nu hier standaard mee te koken, vraag ik me af wat ik ooit in die teflonpannen zag. Het wordt verkocht als innovatie, vooruitgang, vernuft door sterk staaltje menselijk intellect. Uiteindelijk is het duurder (ijzer&gietijzer; gaat minstens tientallen jaren mee, en Demeyere geeft 30 jaar garantie), zeer milieuonvriendelijk qua materiaal/productie, zeer ongezond voor je vogels, en vermoedelijk ook enigzins schadelijk voor de mens. Wat zijn we er in de praktijk mee opgeschoten?
We zijn door reclame weer flink om de tuin geleidt, en daar voel ik me dan toch best boos over. En gefrustreerd dat het de mens helemaal niet om échte vooruitgang lijkt te gaan, dat men oplossingen bedenkt voor problemen die er niet zijn en waarbij in dit geval de oplossing flink erger is. Als mn moeder niet in die reclames was getrapt stond ik nu in haar ouderwetse oerdegelijke pannen te bakken, hoe milieuvriendelijk en kostenbesparend zou dat wel niet geweest zijn?
‘Mensen die vogels in de keuken houden, moeten dan ook op hun lazer krijgen’ zegt Dick terecht. Maar ik denk dat het hem is ontgaan dat keukenvertrekken de laatste 30 jaar plaats gemaakt hebben voor geheel OPEN keukens. In de kamerhoek of tegen een wand een aanrecht aangeklapt en dat noemen we dan gewoon ‘keuken’. Kan je lekker doorlullen met het kamervolk. Zo bezien komt zijn opmerking opeens in ander daglicht te staan.
Verbaasde AH gaat het uitzoeken met de eveneens stomverbaasde leverancier. Wat een schaamteloze schertsvertoning. In 1961 werden in Canada de wenkbrauwen al gefronsd. In 1986 stond al klip-en-klaar vast dat gevogelte dat niet IN de pan hoorde, het vertrek waarin teflon werd verhit maar beter kon verlaten.
Die keramiek pannen zijn zo veilig als wat Joep. We gebruiken ze hier alweer een jaar of drie. Een ei kan je er zonder enig vet in bakken. Maar waarom zou je? Gepaneerde waren hebben de neiging aan te bakken als boter te miniem is en zelfs met (voldoende) kokosvet is het ook oppassen: bakt aan voor je het weet en de pan blijft later op die plek moeilijk doen.
Geen gepaneerde waren op een keramische pan. Da's wel apart, maar waarvan akte. Otto, jij gebruikt dus geen keramische pan? En waarom dan niet?
Over die ijzeren koekenpannen was een vriend bijzonder enthousiast. Hele theorieën. Moest ik ook zeker op overstappen. Even wennen en je wilt nooit meer anders. Maar de pan was binnen een half jaar buiten gebruik. Achteraf toch niet zo gebruiksvriendelijk.
Theo, eh... Joep?