Iets meer dan de helft van de Britse kinderen eet de avondmaaltijd niet meer samen met de ouders, maar krijgt rond zes uur kids' tea, een avondmaaltijd speciaal voor de kinderen. De ouders eten gemiddeld een uur later. Ruim de helft van de ouders vindt het makkelijker om de kinderen eerst te laten eten. Zeventien procent zegt dat hun kinderen weigeren hetzelfde te eten als zij. Veertien procent van de ouders vindt dat de tafelmanieren van hun kroost zo slecht dat samen eten voor stress zorgt.

Eén op de tien kinderen blijft niet aan tafel zitten en een derde van de kinderen krijgt (daarom) te eten voor de televisie, achter de laptop of op hun slaapkamer
Kieskeurig en ongemanierd
Van de 1.500 ondervraagde ouders zei zestig procent dat het kieskeurige eetpatroon van hun kinderen voor strijd zorgt. Het overgrote deel zet daarom eenvoudige gerechten op tafel voor de kinderen. Eén op de drie ouders zei dat het verzinnen van een gerecht dat iedereen lekker vindt voor zoveel gedoe zorgt, dat ze geen zin meer hebben om samen aan tafel te gaan.

Ook de tafelmanieren van kinderen laten te wensen over. Eén op de tien kinderen blijft niet aan tafel zitten en een derde van de kinderen krijgt (daarom) te eten voor de televisie, achter de laptop of op hun slaapkamer.

Ouders geven niet het goede voorbeeld
Ook de ouders eten lang niet altijd met elkaar aan tafel. Meer dan de helft eet voor de televisie of als ze achter de laptop zitten. Iets meer dan een kwart van de ouders zegt dat in verschillende kamers te doen, omdat ze het niet eens kunnen worden wat ze willen kijken op televisie.
Eén op de vijf ouderparen maakt zelfs voor iedere ouder apart een maaltijd, omdat ze niet hetzelfde lekker vinden
Eén op de vijf ouderparen maakt zelfs voor iedere ouder apart een maaltijd, omdat ze niet hetzelfde lekker vinden.

Zorgen
Psychologe Jane Ogden van de University of Surrey maakt zich zorgen over deze trend: “Eten aan tafel geeft even pauze in een lange dag, het is een tijd waarin je aandacht geeft aan jezelf en aan anderen om je heen. Eten brengt de familie samen en een gezamenlijke maaltijd is een moment waarop iedereen over zijn of haar dag kan vertellen en eventuele problemen besproken kunnen worden.”

Het onderzoek vond plaats in het kader van een campagne van Hello Fresh, die gezinnen uitdaagt om gedurende 30 dagen zoveel mogelijk samen te eten. Patrick Drake, mede-oprichter van Hello Fresh: “Dat 73% van de mensen een gezamenlijke avondmaaltijd als iets van vroeger ziet, baart ons zorgen. Het heeft fysieke en emotionele voordelen om aan tafel te zitten en de dag door te nemen.”
Dit artikel afdrukken