Zijn al die populaire versgeperste sappen nu wel zo veilig? Met die vraag zit Foodloglezer Chris. Ze roept de hulp van de Foodlogcommunity in.
Chris schrijft in een mail: "Ooit vertelde mijn baas mij, toen hij mij versgeperste AH sapjes zag drinken, dat ik een bak schimmels op dronk omdat er weleens beschimmeld fruit tussen zat. Ik drink dit sap inmiddels niet meer. Ook vanwege de suikers.
Mijn zwager (die bioloog is) zei dat dit verhaal onzin is. Want: pasteurisatie en dergelijke zou de schimmels doden.
Ik ging googlen, maar het blijkt een lastige zoekterm die bij Google alleen een verkeerd spoor oplevert naar beschimmeld fruit.
Hebben jullie enig idee of dit verhaal waar is? Ik ben benieuwd!!"
De vraag is dus tweeledig:
- verwerken sappersers inderdaad beschimmeld fruit?
- ondergaan versgeperste sappen conservering waardoor schimmels onschadelijk gemaakt worden?
Dit artikel afdrukken
Mijn zwager (die bioloog is) zei dat dit verhaal onzin is. Want: pasteurisatie en dergelijke zou de schimmels doden.
Ik ging googlen, maar het blijkt een lastige zoekterm die bij Google alleen een verkeerd spoor oplevert naar beschimmeld fruit.
Hebben jullie enig idee of dit verhaal waar is? Ik ben benieuwd!!"
De vraag is dus tweeledig:
- verwerken sappersers inderdaad beschimmeld fruit?
- ondergaan versgeperste sappen conservering waardoor schimmels onschadelijk gemaakt worden?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Even reageren op #9: schimmel is niet zo erg ... de toxinen die ze geproduceerd kunnen hebben, dat is het echte probleem. Als je een schimmel ziet wil dat niet zeggen dat er mycotoxinen in het product zijn. Veel schimmels produceren geen mycotoxinen, En als je geen schimmel ziet betekent het niet dat er geen mycotoxinen aanwezig zijn. De schimmeldelen kunnen door het productieproces verwijderd zijn, of onzichtbaar klein zijn gemaakt.
Laatst pech. Waarschijnlijk was de sinaasappel minder goed. Mocht een nieuw glas persen in de 'Plus'. Er is ook 'vers' natuurlijk sap in flessen. Net zo goed. Minder vruchtvleesafval.
Meer dan een halve eeuw geleden met lagere schoolklas 4 (jongens) van de fraterschool uit Ulvenhout naar Breda. Op bezoek bij Hero. Onze eerste wetenschappelijke excursie.
Kuipen vol met bramen, aardbeien, frambozen. Om jam van te maken. Met mijn hoofd ver over de rand zie ik witte beestjes en spinnetjes, en sommige vruchtjes zien er beschimmeld uit.
'Komt allemaal goed ', zegt een man in een witte jas.
Tuurlijk komt dat goed tijdens het kookproces en de toegevoegde suikers.
Je gelooft toch zelf niet dat elke braampje gecontroleerd wordt ?
Denk dat je meer schimmel hier en daar tussen tenen vindt, dan in sap..
Of sapverwerkers beschimmeld fruit gebruiken durf ik echt niet te zeggen. Wel ben ik een vers sap liefhebber. Om het zekere voor het onzekere te nemen, koop ik zelf vers fruit en groente en pers het zelf. Het fruit en de groente zijn van goede kwaliteit zonder beurse plekken. En zeker onbeschimmeld en indien gewenst biologisch. Na het persen liefst meteen of zo snel mogelijk opdrinken. Dan voorkom je ook een heleboel narigheid en is het altijd vers van de pers.
Kijk eens de uitzendingen van Keuringsdienst van Waren over appelsap en sinaasappelsap terug ? Via linken naar appelsapuitzending http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2012/30-81456-08-11-2012 en sinaasappelsapuitzending http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2005/30-97150-11-10-2005 en http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2005/30-97151-18-10-2005
Ik ben zelf ook met bescheiden volumes producent en leverancier van het Bommels Appelsap (versgeperst en rotte appels worden niet mee geplukt). En ik heb wel ervaren dat zelfs bewuste consumenten niet goed weten hoe dat nu zit met het verschil tussen sap uit concentraat en versgeperst. In de VS was er vorig jaar nog een relletje toen bleek dat het meeste appelsap wat er uit concentraat gedronken werd uit China kwam met diverse resten van gewasbeschermingsmiddelen die in VS nog eens niet toegelaten zijn.
1http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ als dat de goede link is ... anders zoek ik morgen even.
Ja ... mycotoxins kunnen voorkomen in vruchtensappen. En nee ... mycotoxinen produceren geen gas in vers vruchtensap. Dat doen gisten en die zijn ongevaarlijk