Zijn al die populaire versgeperste sappen nu wel zo veilig? Met die vraag zit Foodloglezer Chris. Ze roept de hulp van de Foodlogcommunity in.
Chris schrijft in een mail: "Ooit vertelde mijn baas mij, toen hij mij versgeperste AH sapjes zag drinken, dat ik een bak schimmels op dronk omdat er weleens beschimmeld fruit tussen zat. Ik drink dit sap inmiddels niet meer. Ook vanwege de suikers.
Mijn zwager (die bioloog is) zei dat dit verhaal onzin is. Want: pasteurisatie en dergelijke zou de schimmels doden.
Ik ging googlen, maar het blijkt een lastige zoekterm die bij Google alleen een verkeerd spoor oplevert naar beschimmeld fruit.
Hebben jullie enig idee of dit verhaal waar is? Ik ben benieuwd!!"
De vraag is dus tweeledig:
- verwerken sappersers inderdaad beschimmeld fruit?
- ondergaan versgeperste sappen conservering waardoor schimmels onschadelijk gemaakt worden?
Dit artikel afdrukken
Mijn zwager (die bioloog is) zei dat dit verhaal onzin is. Want: pasteurisatie en dergelijke zou de schimmels doden.
Ik ging googlen, maar het blijkt een lastige zoekterm die bij Google alleen een verkeerd spoor oplevert naar beschimmeld fruit.
Hebben jullie enig idee of dit verhaal waar is? Ik ben benieuwd!!"
De vraag is dus tweeledig:
- verwerken sappersers inderdaad beschimmeld fruit?
- ondergaan versgeperste sappen conservering waardoor schimmels onschadelijk gemaakt worden?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Kijk bij een grote sapfabriek en je kan begrijpen dat het vrijwel onmogelijk is om te voorkomen dat alle (door schimmels) aangetaste appels etc. kunnen worden verwijderd. Op zich is het eten van een schimmel niet gevaarlijk, zolang er maar geen mycotoxinen zijn geproduceerd. Denk maar aan schimmelkazen, de hiervoor gebruikte schimmels hebben eern 'GRAS'status (generally regarded as safe). De door schimmels geproduceerde gifstoffen zijn kankerverwekkend. Helaas zijn ze behoorlijk stabiel en moeilijk te verwijderen uit een product. Voor de meeste eindproducten bestaan (strenge) normen voor het aantal mycotoxinen. Als het daar niet aan voldoet, wordt het product uit de handel gehaald.
Bij het pasteuriseren van het sap gaan de schimmels dood, maar als er al mycotoxinen zijn gevormd worden die niet door de pasteurisatie geïnactiveerd.
Ik kan me herinneren dat er vroeger wel eens een test is ontwikkeld om schimmeldelen in o.a. vruchtensappen aan te tonen. Die test is nooit commercieel geworden.
Rijkelt, zeg je daarmee dat er niettemin sappen met mycotoxines op de markt zijn?
ik heb geen verstand van sap, maar weet wel dat dessertwijnen als Monbazillac en Sauternes worden gemaakt van verrotte en daardoor beschimmelde druiven. Er zijn er nog meer, Spätlese of de Hongaarse Tokaji. Weet Dick vast meer van, ik ben alleen maar liefhebber.
Hmm, het gaat over verse sappen zoals deze.
Er staat op het etiquette "Indien niet juist of te lang bewaard, komt de fles onder druk te staan."
Dus ja je drinkt een flesje vol met schimmels. Als je te lang wacht zit er prik en alcohol in en mogelijk te veel mycotoxines.
Beste Dick, ik vond zojuist een artikel op vmt uit 2015. Toen bleek er inderdaad een hoog gehalte van het mycotoxine patuline in appelsap voor te komen.