Hoe ga je na twee dagen teveel om met de naweeën van het kerstdiner?
Waarschijnlijk heb je de afgelopen dagen wat meer gegeten dan anders. Mogelijk zit je met een vol en opgeblazen gevoel. In de Daily Mail geeft een voedingsexpert, Rob Hobson, een aantal eenvoudige tips die zouden helpen bij een overvolle maag.
'Buikthee'
Tegen een opgeblazen gevoel zou je bijvoorbeeld een lekkere 'buikthee' kunnen maken met venkel, karwij en munt. Voeg verse muntblaadjes toe aan heet water met een eetlepel venkelzaad en een eetlepel karwijzaad. Laat even trekken en drink met kleine slokjes.
Luxe vezels
Help je spijsvertering een handje met ananas en papaja, zegt Hobson. In deze tropische vruchten zitten enzymen (respectievelijk bromelaïne en papaïne) die helpen eiwitten te verteren. Ben je je te buiten gegaan aan veel vlees en vis tijdens de feestdagen? Hou het vandaag bij een fruitsalade om je spijsvertering weer op het rechte pad te brengen. Ook de vezels daarin zouden je van dienst zijn.
Nog meer vezels
Ook groene bladgroenten zijn een goede bron van vezels en voedingsstoffen zoals ijzer en magnesium. Extra voordeel van groente, zoals boerenkool, zegt Hobson, is dat ze de werking van de gal stimuleren. Dat zou je spijsvertering een duwtje de goede kant op geven.
Constipatie?
Ben je geconstipeerd door teveel eten en drank? Hobson adviseer je een schepje lijnzaad toe te voegen aan je (havermout)ontbijt. Of eet de komende dagen bonen en peulvruchten. Ook kun je volgens Hobson denken aan probiotica om je spijsvertering weer op het rechte pad te krijgen. Die vind je bijvoorbeeld in yoghurt, schimmelkaas en drankjes als Yakult, maar ook in supplementvorm.
Aldus deze manlijke Klazien uit Zalk van de Daily Mail dus. Wat doe jij tegen het teveel van het afgelopen weekend?
Dit artikel afdrukken
'Buikthee'
Tegen een opgeblazen gevoel zou je bijvoorbeeld een lekkere 'buikthee' kunnen maken met venkel, karwij en munt. Voeg verse muntblaadjes toe aan heet water met een eetlepel venkelzaad en een eetlepel karwijzaad. Laat even trekken en drink met kleine slokjes.
Luxe vezels
Help je spijsvertering een handje met ananas en papaja, zegt Hobson. In deze tropische vruchten zitten enzymen (respectievelijk bromelaïne en papaïne) die helpen eiwitten te verteren. Ben je je te buiten gegaan aan veel vlees en vis tijdens de feestdagen? Hou het vandaag bij een fruitsalade om je spijsvertering weer op het rechte pad te brengen. Ook de vezels daarin zouden je van dienst zijn.
Nog meer vezels
Ook groene bladgroenten zijn een goede bron van vezels en voedingsstoffen zoals ijzer en magnesium. Extra voordeel van groente, zoals boerenkool, zegt Hobson, is dat ze de werking van de gal stimuleren. Dat zou je spijsvertering een duwtje de goede kant op geven.
Constipatie?
Ben je geconstipeerd door teveel eten en drank? Hobson adviseer je een schepje lijnzaad toe te voegen aan je (havermout)ontbijt. Of eet de komende dagen bonen en peulvruchten. Ook kun je volgens Hobson denken aan probiotica om je spijsvertering weer op het rechte pad te krijgen. Die vind je bijvoorbeeld in yoghurt, schimmelkaas en drankjes als Yakult, maar ook in supplementvorm.
Aldus deze manlijke Klazien uit Zalk van de Daily Mail dus. Wat doe jij tegen het teveel van het afgelopen weekend?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
>> ananas en papaja, zegt Hobson. In deze tropische vruchten zitten enzymen (papaïne en bromelaïne respectievelijk) <<
Als je schrijft respectievelijk moet je wel de goede volgorde gebruiken: in ananas zit bromelaïne en in papaja zit papaïne.
Gewoon de restjes smakelijk verwerken, zoals altijd.
Ik eet trouwens nooit meer teveel (maar wel vaak: soms ga ik op de 'snoep-toer'; dus aankomen doe ik soms wel).
Heb dat teveel eten 2x in mijn leven gedaan en vooral de 2e was geen pretje naderhand, dan leer je het wel af.
De beste remedie is om de kerst niet meer als feest te zien waarbij je uitbundig tekeer mag gaan met eten, maar kook gewoon normaal zoals alle dagen en eet er een toetje na als feestmaal. Ik doe ook sinds enkele jaren niet meer overdreven met de kerst, ik kook gewoon normaal, traditioneel eten we zelfs erwtensoep(zelfgemaakt) op 1 van de 2 dagen. Het enieg wat ik extra doe is een toetje en iets bij de koffie en 1 van de 2 dagen in de ochtend een lekker broodje voor het ontbijt wat ik normaal ook niet eet. Al dat gesnoep, grote uitbundige gerechten enz is onnodig, waarom moet dat met kerst terwijl je het ook op moederdag kan doen?
En wat te denken van Vaderdag?
Nou als je perse al die dagen wilt noemen, een verjaardag dan ook maar. Daar gaat het niet om. Ik eet ook op een niet-kerstdag gewoon lekker stoofpeertjes met fazantenborstfilet. Dat hoeft toch niet perse alleen maar met kerst?
Of wat te denken van dit: het hele jaar door zit men te schelden op de familie en "oh nee, er komt weer een verjaardag, wat moet ik allemaal in huis halen, ik wou dat ik kon overslaan, al die familie weer op bezoek" en dan wordt het kerst en zegt men "kom je gezellig met zijn allen hierheen, dan gaan we lekker van alles vreten met zijn allen". Maw, het hele jaar kan men elkaar niet uitstaan en dan met kerst moet het allemaal gezellig en volvreten met elkaar.
Daar doen wij niet aan mee, wij doen normaal en eten dingen die we het hele jaar kunnen eten, geen gedoe en gezeur.