Dat oordeel velt de doorgaans over feiten schrijvende wetenschapsjournalist Karel Knip in de NRC. Hij is verbaasd over het gemak waarmee klimaatwetenschappers en duurzaamheidsgoeroes het onderwerp 'vervuilende geboortes' doodzwijgen.

'Duurzame' efficiency is de sublimatie van het grootste taboe op aarde
Knip rekent voor dat vrouwen (Knip laat de mannen uit beeld) op het zuidelijk halfrond het aantal mensen gemakkelijk verdubbelen of zelfs verdriedubbelen. In onze streken verpest zo'n 20% van de vrouwen het voor de rest. Terwijl zo'n 35% voor duidelijk minder mensen zorgt, zorgt die 20% voor het in stand houden van onze aantallen. "Zonder hun bedenkelijke inspanning was de fertiliteit moeiteloos naar 1,45 gebracht", zegt Knip. Wie dat een tijdje volhoudt, fokt snel minder mensen.


Onaantastbaar recht
Mensen zijn enorme vervuilers. Ze willen alles, in grote hoeveelheden en zo bijzonder en verspillend mogelijk. Juist de dagen rond Kerst laten zien wat we doen als we niet werken, slapen of vrijen: de stad in en kopen, kópen en nog méér kopen van spullen die we nog maar kort geleden helemaal niet nodig hadden.
Dat moet blijven kunnen en daarom moet alles 'duurzamer', dat wil zeggen efficiënter om maximaal te kunnen vervuilen. Dat mag je als mens dat eenmaal bestaat 'because you're worth it' zei die reclame van L'Oréal lang geleden al.

Knip vindt het een raadsel: "nooit, helemaal nooit wordt gesproken over geboorteperking als wapen tegen milieuvervuiling en klimaatverandering. Het IPCC-rapport met tips en tipjes voor het intomen van de broeikasuitstoot telt 1250 pagina’s. Geen woord over geboortebeperking. Het recht op reproductie is onaantastbaar."

Dat een zo droog en feitelijk wetenschapsjournalist zich politiek scherp uitspreekt, is een teken. 'Duurzame' efficiency is de sublimatie van het grootste taboe op aarde. 'Feliz navidad', zeg je in het Spaans.
Dit artikel afdrukken