Dinsdagavond vond in restaurant ‘Uit je eigen stad’ in Rotterdam het Schar’rel-diner plaats. Tijdens dit diner lanceerde de Good Fish Foundation de Bijvangstwijzer. Doel: laten zien, proeven en beleven dat bijvangst vaak heerlijke vis is. Pers en singles moesten na deze avond deze boodschap verspreiden.
Eén van de vissen die vaak als bijvangst in de netten terecht komt, is de schar. Vandaar de titel ‘Schar’rel-diner’. Om het diner aan te kleden en groot te maken had de organisatie 70 singles uitgenodigd via Villa Vibes, een reisorganisatie voor hoogopgeleide singles.
Kakelende singles
Presentatrice Mirella van Markus deed haar best de avond aan elkaar te praten, met uitleg over bijvangst en een visquiz. Later op de avond reikte Christien Absil, initiatiefnemer van de VisWijzer, de eerste Bijvangstwijzer uit aan chefkok en viskenner Bart van Olphen. Hun pogingen om de aandacht te krijgen, gingen verloren in het geklets van 70 met een duidelijk andere interesse gekomen singles. Wie op zoek is naar een scharrel, is nu eenmaal niet bijster geïnteresseerd in schar.
De tafel voor de pers was achterin het restaurant. Op het koudste plekje en zo ver mogelijk bij het presentatie-scherm vandaan. Daardoor kon ik helemaal niets meer verstaan van wat de organisatie over vis kwijt wilde. De pers mocht wel tussen de singles gaan zitten, maar na drie weggedraaide hoofden zodra ik onthulde al een prima relatie te hebben, heb ik dat ook maar achterwege gelaten.
Dubbele handicap gecorrigeerd
Natuurlijk is de bijvangstwijzer een prima initiatief van de VisWijzer. Bij de vangst van tong komt bijvoorbeeld driemaal het gewicht van tong aan bijvangst mee, waaronder schar. Meer dan 90% van de schar die wordt bijgevangen komt niet op ons bord, terwijl het een lekkere, maar onbekende vis is. Schar is "een van de meest ondergewaardeerde soorten die uit onze Noordzee komt", aldus staatssecretaris Martijn van Dam die de genodigden via een video-opname toesprak. Ook grauwe poon, tongschar, wijting en steenbolk eten we niet omdat ze onvoldoende bekend zijn en er is dus geen handel in is die er voor zorgt dat ze voldoende aan het publiek worden aangeboden. Geep, schelvis, harder en zeekat zijn doorgaans ook bijvangst, maar blijken hun weg naar de markt wat beter te vinden.
Voorheen stonden deze bijvangstvissen op rood in de VisWijzer, zodat ze een dubbele handicap hadden: onbekend en 'fout'. In de nieuwe viswijzer is dat gecorrigeerd. De lekkere bijvangst-vissen staan nu op oranje om duidelijk te maken dat je juist van de kans gebruik moet maken als je visboer ze aanbiedt. En inderdaad, de vis die werd geserveerd was heerlijk. Ik denk dan ook dat iedereen lekker heeft gegeten en hoorde dat een paar singles een scharrel aan de haak hebben geslagen. Of ze veel hebben geleerd over bijvangst betwijfel ik.
Dit artikel afdrukken
Kakelende singles
Presentatrice Mirella van Markus deed haar best de avond aan elkaar te praten, met uitleg over bijvangst en een visquiz. Later op de avond reikte Christien Absil, initiatiefnemer van de VisWijzer, de eerste Bijvangstwijzer uit aan chefkok en viskenner Bart van Olphen. Hun pogingen om de aandacht te krijgen, gingen verloren in het geklets van 70 met een duidelijk andere interesse gekomen singles. Wie op zoek is naar een scharrel, is nu eenmaal niet bijster geïnteresseerd in schar.
De tafel voor de pers was achterin het restaurant. Op het koudste plekje en zo ver mogelijk bij het presentatie-scherm vandaan. Daardoor kon ik helemaal niets meer verstaan van wat de organisatie over vis kwijt wilde. De pers mocht wel tussen de singles gaan zitten, maar na drie weggedraaide hoofden zodra ik onthulde al een prima relatie te hebben, heb ik dat ook maar achterwege gelaten.
Dubbele handicap gecorrigeerd
Natuurlijk is de bijvangstwijzer een prima initiatief van de VisWijzer. Bij de vangst van tong komt bijvoorbeeld driemaal het gewicht van tong aan bijvangst mee, waaronder schar. Meer dan 90% van de schar die wordt bijgevangen komt niet op ons bord, terwijl het een lekkere, maar onbekende vis is. Schar is "een van de meest ondergewaardeerde soorten die uit onze Noordzee komt", aldus staatssecretaris Martijn van Dam die de genodigden via een video-opname toesprak. Ook grauwe poon, tongschar, wijting en steenbolk eten we niet omdat ze onvoldoende bekend zijn en er is dus geen handel in is die er voor zorgt dat ze voldoende aan het publiek worden aangeboden. Geep, schelvis, harder en zeekat zijn doorgaans ook bijvangst, maar blijken hun weg naar de markt wat beter te vinden.
Voorheen stonden deze bijvangstvissen op rood in de VisWijzer, zodat ze een dubbele handicap hadden: onbekend en 'fout'. In de nieuwe viswijzer is dat gecorrigeerd. De lekkere bijvangst-vissen staan nu op oranje om duidelijk te maken dat je juist van de kans gebruik moet maken als je visboer ze aanbiedt. En inderdaad, de vis die werd geserveerd was heerlijk. Ik denk dan ook dat iedereen lekker heeft gegeten en hoorde dat een paar singles een scharrel aan de haak hebben geslagen. Of ze veel hebben geleerd over bijvangst betwijfel ik.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Beetje jammer van het in mijn ogen vrij negatief bericht, over een hele gezellige en geslaagde avond, waar de verslaggeefster zich richt op het negatieve, om mij heen hoorde ik veelal positieve berichten over dit initiatief 'bijvangst' en van verschillende kanten kwamen er signalen hoe we dit verder onder de aandacht konden brengen. Dat er misschien, mede door de wat mindere geluidsinstallatie, informatie verloren is gegaan, neemt niet weg, dat er veel informatie wel is aangekomen. En vele gasten van deze avond het initiatief een warm hart toe dragen. Ook was er een actieve opdracht tijdens het eten, waar er fanatiek aan werd meegeholpen en bij gedragen.
Dat er 3??? hoofden wegdraaiden bij verslaggeefster zegt misschien meer iets over haar.....en doet verder weinig ter zake aan deze avond!
Hey Marjolein,
Goed dat je er gisteren bij was tijdens het Schar'rel-diner. En top dat je over dit belangrijke onderwerp hebt geschreven. Het geluid van de microfoon had inderdaad een tikje harder gekund, maar wist je dat veel van die gesprekken aan tafelen juist over de bijvangst ging?
Het 'kakelen' zoals jij het noemt, was dus eerder 'Scharrel-Talk' ;-)
Ook nú nog wordt er in de besloten Facebook Community nagesproken over het onderwerp. Daar zijn 60 van de 70 singles bij aangesloten. Dus ik kan het niet eens zijn met je conclusie: "Wie op zoek is naar een scharrel, is nu eenmaal niet bijster geïnteresseerd in schar".
Maar ik snap dat dit een mooie one-liner is.
Succes met schrijven en het onder de aandacht brengen van Bijvangst in het bijzonder. Wellicht tot op een volgend evenement.
Groetjes,
Roy
Manager Commercie & Vibes bij VillaVibes
Beste Marjolein,
Met verbazing lees ik jouw blog. Ik was namelijk gister een van singles aan tafel en heb een totaal andere ervaring. Allereerst vind ik het evenement een onwijs leuke en ludieke manier om bijvangst onder de aandacht te brengen van Good Fish Foundation. Villa Vibes heeft voorafgaand aan de avond zelf de single ook warm gemaakt voor het onderwerp; Bijvangst. Mijn oren waren gespitst en mijn smaakpapillen werden geprikkeld. Het was gehorig, maar dat is een kwestie van concentratie. Bij mij staat de schar op het kerstmenu in ieder geval!
Verslaggeefster, u hebt vreselijk geleden, koud achterin de zaal. Maar waarom vroeg u niet even aan bijvoorbeeld Christien Absil, die veel van vis weet, hoeveel schar er voor ons beschikbaar is in de Noordzee. Verslaggevers zijn er toch niet om het achterin een zaal koud te hebben?
Fijn dat u zich om me bekommert, meneer Klootwijk. Gelukkig heb ik ook met allerlei mensen, onder wie Christien, gepraat.