Eén van de vissen die vaak als bijvangst in de netten terecht komt, is de schar. Vandaar de titel ‘Schar’rel-diner’. Om het diner aan te kleden en groot te maken had de organisatie 70 singles uitgenodigd via Villa Vibes, een reisorganisatie voor hoogopgeleide singles.

Kakelende singles
Presentatrice Mirella van Markus deed haar best de avond aan elkaar te praten, met uitleg over bijvangst en een visquiz. Later op de avond reikte Christien Absil, initiatiefnemer van de VisWijzer, de eerste Bijvangstwijzer uit aan chefkok en viskenner Bart van Olphen. Hun pogingen om de aandacht te krijgen, gingen verloren in het geklets van 70 met een duidelijk andere interesse gekomen singles. Wie op zoek is naar een scharrel, is nu eenmaal niet bijster geïnteresseerd in schar.
De tafel voor de pers was achterin het restaurant. Op het koudste plekje en zo ver mogelijk bij het presentatie-scherm vandaan. Daardoor kon ik helemaal niets meer verstaan van wat de organisatie over vis kwijt wilde. De pers mocht wel tussen de singles gaan zitten, maar na drie weggedraaide hoofden zodra ik onthulde al een prima relatie te hebben, heb ik dat ook maar achterwege gelaten.

Dubbele handicap gecorrigeerd
Natuurlijk is de bijvangstwijzer een prima initiatief van de VisWijzer. Bij de vangst van tong komt bijvoorbeeld driemaal het gewicht van tong aan bijvangst mee, waaronder schar. Meer dan 90% van de schar die wordt bijgevangen komt niet op ons bord, terwijl het een lekkere, maar onbekende vis is. Schar is "een van de meest ondergewaardeerde soorten die uit onze Noordzee komt", aldus staatssecretaris Martijn van Dam die de genodigden via een video-opname toesprak. Ook grauwe poon, tongschar, wijting en steenbolk eten we niet omdat ze onvoldoende bekend zijn en er is dus geen handel in is die er voor zorgt dat ze voldoende aan het publiek worden aangeboden. Geep, schelvis, harder en zeekat zijn doorgaans ook bijvangst, maar blijken hun weg naar de markt wat beter te vinden.

Voorheen stonden deze bijvangstvissen op rood in de VisWijzer, zodat ze een dubbele handicap hadden: onbekend en 'fout'. In de nieuwe viswijzer is dat gecorrigeerd. De lekkere bijvangst-vissen staan nu op oranje om duidelijk te maken dat je juist van de kans gebruik moet maken als je visboer ze aanbiedt. En inderdaad, de vis die werd geserveerd was heerlijk. Ik denk dan ook dat iedereen lekker heeft gegeten en hoorde dat een paar singles een scharrel aan de haak hebben geslagen. Of ze veel hebben geleerd over bijvangst betwijfel ik.
Dit artikel afdrukken