Vanaf vandaag is het in de hele EU verplicht om een voedingswaardetabel op het etiket van voorverpakte levensmiddelen weer te geven. De tabel geeft informatie over de hoeveelheid calorieën, vetten (waaronder verzadigde vetzuren), koolhydraten (waarvan suikers), eiwitten en zout. In alle Europese landen moet de tabel vergelijkbaar zijn. Het doel hiervan is dat consumenten de voedingswaarden van verschillende producten betere kunnen vergelijken. Voedingsmiddelenbedrijven kunnen er daarnaast voor kiezen om ook extra informatie zoals vitamines en mineralen te vermelden. Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen door het percentage van de dagelijkse referentie-innames weer te geven.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Voorverpakte voedingsmiddelen krijgen verplicht etiket - VILT
Lees ook
- Foodwatch wil eerlijke krimpflatie 31 aug 2023
-
22
+Mondmaskers verplicht in Belgische supermarkten, gesteggel over handhaving 10 jul 2020
-
2
+Ook zo’n hekel aan suiker in je wijn? 18 jun 2018
- 1 Insecten goede bron van mineralen 31 okt 2016
- 1 Nederlandse voedselketen schetst kabinet voorkeursbeleid 13 jun 2016
-
39
+Een tabel met voedingswaarde of een Vinkje? 19 feb 2016
- 0 Franse supers willen geen rood op nieuwe voedingswaarde-labels 3 nov 2015
- 20 Bonduelle blijft ‘vlees’ aan groenten toevoegen 22 mei 2015
- 0 ‘Beweegetiketten’ en plaatjes doen het beter dan feitjes 15 jan 2014
- 0 Ciolos laat olijfolie los 23 mei 2013
Zou handig zijn als de informatie van de tabellen gebruikt kan worden bij online shoppen van levensmiddelen. Dat we bij kiezen van een product kunnen selecteren op gegevens uit de tabel, net zoiets als we bij kiezen van een laptop kunnen aanvinken: merk, formaat, opslag, geheugen, beeldscherm etc.
Bij keuze van bv pindasaus selecteren op: merk, zoutgehalte, vet, suiker etc. Kijk, da's pas innovatief. En op de verpakking QR code zodat Marc het groot op z'n smartphone kan lezen.
En voor welke referentie wordt er gekozen? Portie? Portiegrootte van 10g/20g/25g 100ml? Of toch een consumptie-eenheid? En wat is dat dan? Het ene brood is het andere niet om maar iets actueels te noemen.
De macht van de getallen.... Wat interessant zou zijn is een onderzoek onder een dwarsdoorsnede van de Europese bevolking of ze de voedingswaarde kunnen duiden. Want dat lijkt hier het doel: inzicht geven in wat het eten van een product bijdraagt aan je totale dagelijkse inname. Handig is het dan om een referentie te hebben en te kennen (en een loep erbij voor de leesbaarheid van de on-pack informatie).