Altijd gedacht dat eiwitten zorgen voor verzadiging? Een nieuw onderzoek suggereert dat een maaltijd met minder eiwitten en meer vezels zorgt voor een hogere verzadiging.
Maaltijden met plantaardige eiwitten, afkomstig van bonen en erwten, blijken beter te verzadigen dan maaltijden met dierlijke eiwitten, afkomstig van kalfs- en varkensvlees. Dat concludeert een nieuwe studie van de Universiteit van Kopenhagen.
In het onderzoek kregen 43 mannen 3 verschillende hamburgermaaltijden voorgeschoteld. De burger kon bestaan uit bonen en erwten of uit kalfs- en varkensvlees. In de maaltijd ná de burger bleken de proefpersonen 12% minder calorieën te eten als ze de plantaardige burger hadden gegeten in plaats van de dierlijke burger. Volgens onderzoeker Anne Raben is het waarschijnlijk dat dit te maken had met het vezelgehalte: “De eiwitrijke maaltijd bestaand uit peulvruchten bevatte significant meer vezels dan de eiwitrijke maaltijd van varkens- en kalfsvlees. Dat zorgde waarschijnlijk aan het verhoogde gevoel van verzadiging.”
Een andere interessante ontdekking uit de studie, was dat een minder eiwitrijke maaltijd gebaseerd op bonen en erwten even verzadigend én lekker was als de eiwitrijke maaltijd met kalfs- en varkensvlees. Volgens Raben weerspreekt dat het wijdverspreide geloof dat je veel eiwit moet nuttigen omdat dat meer verzadigend zou werken. Het onderzoek suggereert dat een maaltijd met meer vezels en minder eiwit voor dezelfde verzadiging kan zorgen. “Hoewel er meer studies nodig zijn voor definitief bewijs, lijkt het erop dat plantaardige maaltijden – met name als ze gebaseerd zijn op bonen en erwten – kunnen dienen als een lange termijn basis voor gewichtsverlies en als duurzame eetgewoonte”, zegt Raben.
Is dit inzicht helemaal nieuw? Een onderzoekje van de universiteit van Minnesota kwam al eerder tot dezelfde conclusies.
Dit artikel afdrukken
In het onderzoek kregen 43 mannen 3 verschillende hamburgermaaltijden voorgeschoteld. De burger kon bestaan uit bonen en erwten of uit kalfs- en varkensvlees. In de maaltijd ná de burger bleken de proefpersonen 12% minder calorieën te eten als ze de plantaardige burger hadden gegeten in plaats van de dierlijke burger. Volgens onderzoeker Anne Raben is het waarschijnlijk dat dit te maken had met het vezelgehalte: “De eiwitrijke maaltijd bestaand uit peulvruchten bevatte significant meer vezels dan de eiwitrijke maaltijd van varkens- en kalfsvlees. Dat zorgde waarschijnlijk aan het verhoogde gevoel van verzadiging.”
Een andere interessante ontdekking uit de studie, was dat een minder eiwitrijke maaltijd gebaseerd op bonen en erwten even verzadigend én lekker was als de eiwitrijke maaltijd met kalfs- en varkensvlees. Volgens Raben weerspreekt dat het wijdverspreide geloof dat je veel eiwit moet nuttigen omdat dat meer verzadigend zou werken. Het onderzoek suggereert dat een maaltijd met meer vezels en minder eiwit voor dezelfde verzadiging kan zorgen. “Hoewel er meer studies nodig zijn voor definitief bewijs, lijkt het erop dat plantaardige maaltijden – met name als ze gebaseerd zijn op bonen en erwten – kunnen dienen als een lange termijn basis voor gewichtsverlies en als duurzame eetgewoonte”, zegt Raben.
Is dit inzicht helemaal nieuw? Een onderzoekje van de universiteit van Minnesota kwam al eerder tot dezelfde conclusies.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Peulvruchten stimuleren het hormoon leptine dat een gevoel van verzadiging geeft. De voedingsvezels dragen hieraan bij. Verder vormen peulvruchten een goede bron van vitamine B3, de acht essentiële aminozuren die jongeren vooral hard nodig hebben voor een goede opbouw. Al deze voordelen worden bejubeld in het boek: Ons voedselbombardement: ISBN9789081061209
Uit het MINNESOTA (Bonen blijken even verzadigend als rundvlees.) onderzoek kwamen dus NIET dezelfde conclusies.
De afsluitende zin "lijkt het erop dat plantaardige maaltijden – met name als ze gebaseerd zijn op bonen en erwten – kunnen dienen als een lange termijn basis voor gewichtsverlies' is uit de lucht gegrepen en niet hard te maken op basis van dit onderzoek.
Fred, kun je dat nader uitleggen? Raben beweert het immers, maar jij zegt dat het niet hard te maken valt.
De concrete vraag is dus: snellere en langduriger verzadiging leidt dus niet bij implicatie tot gewichtsverlies onder omstandigheden waarin alle andere factoren verondersteld worden gelijk te blijven?
Fred,
Die afsluitende zin begint toch ook met >> Hoewel er meer studies nodig zijn voor definitief bewijs, <<
Die 12 procent minder calorieën die de proefpersonen in de volgende maaltijd consumeerden, zou ook te maken kunnen hebben met de explosieve gasvorming die bonen niet zelden teweeg brengen.