Voorheen werd deze gewoonte, door wetenschappers geophagie genoemd, ook bij Europeanen en Aziaten gezien. De reden erachter was niet bekend. Onderzoekers van de medische universiteit van Wenen ontdekten door middel van interviews met deze mensen dat het vooral een craving is; iets waar je zo’n sterke behoefte aan hebt, dat je bijna niet zonder kunt.
Detoxen en stimulerend middel
De redenen erachter zijn divers. Aarde bevat klei die toxines bindt. Dit beïnvloedt het pH-gehalte van het maagzuur en gaat brandend maagzuur tegen. Ook zou aarde helpen tegen ochtendmisselijkheid; veel Afrikaanse etnische groepen zien het eten van aarde dan ook als een eerste teken dat een vrouw zwanger is. Mannen eten de aarde vooral omdat het werkt als een stimulerend middel.
Niet gezond
Vanuit gezondheidsperspectief is het eten van aarde dubieus, in ieder geval in grote hoeveelheden. Vooral in Afrika bevat aarde zware metalen als lood en kwik, dat gevaarlijk kan zijn voor ongeboren baby’s, maar ook voor hun moeders en andere volwassenen. “Het volledig stoppen van de consumptie is moeilijk, omdat verslavingsgedrag niet zomaar verandert, maar het is aan te raden om de consumptie in ieder geval te verminderen”, aldus onderzoeker Ruth Kutalek.
Kattenbakvulling
In Europa is aarde te koop in exotische supermarkten. Ook sommige gezondheidswinkels verkopen bentonietklei voor inwendig gebruik. Zoals we inmiddels weten na alle ophef over Rens Kroes met haar glaasje klei in de ochtend is het niet aan te raden om deze Afrikaanse gewoonte over te nemen.
Bentonietklei wordt overigens gebruikt als kattenbakvulling omdat het materiaal vloeistoffen goed absorbeert.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bevat vooral in Afrika aarde zware metalen als lood en kwik?
Als hoofdredacteur van VoedselVeiligheid/ VMT, print en digitaal, reageer ik even.
In de herfst 2012 waarschuwde de Food Standards Agency in Groot Brittannië al voor kleidrankjes. Hier een verkorte weergave zoals verschenen in Tijdschrift VoedselVeiligheid/ VMT oktober 2012:
De Food Standards Agency (FSA) in Engeland waarschuwt consumenten, vooral zwangere vrouwen, opnieuw om geen ontgiftingsdrankjes te gebruiken gebaseerd op klei. Hierin zitten hoge gehaltes lood en arsenicum.
Blootstelling aan lood van vooral kinderen kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van hersenen en het verstand aantasten.
De schadelijkheid van arsenicum is afhankelijk van de chemische vorm, er is sprake van organisch arseen en anorganisch arseen. De gevaarlijkste vorm, anorganisch arseen, is kankerverwekkend.
Het toxicologisch comité van de FSA adviseert, dat de blootstelling aan deze vorm van arsenicum zo laag mogelijk moet zijn. Daarom moeten zwangere vrouwen ook beslist geen klei eten of drinken.
In de natuurgeneeskunde wordt het drinken van vulkanische klei wél aanbevolen o.a. voor het ontgiften van het lichaam.
Zowel lood als arseen komen van nature in de bodem voor, maar kwamen ook in het milieu terecht door bijv. gebruik van loodhoudende verven en benzine en arseen bevattende bestrijdingsmiddelen. Daarom zitten ze in een zeer kleine hoeveelheid in veel verschillende levensmiddelen.
Vorig jaar waarschuwde de FSA ook al voor de kleidranken, maar ze zijn nog altijd on-line verkrijgbaar. De FSA dringt er bij producenten en verkopers op aan dat ze deze producten ofwel uit de verkoop halen of op de verpakking vermelden dat het product niet veilig is om te consumeren.
Ook de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft al eens gewaarschuwd tegen het gebruik van kleidrankjes, niet alleen vanwege lood en arseen, maar ook vanwege aanwezigheid van andere contaminanten zoals dioxinen.
Bron:
www.food.gov.uk/news-updates/news/2012/aug/clay-warning
The use of colloids in health and disease, Alfred B. Searle, Constable and Company 1920
In de grond onder mijn huis is arsenicum gevonden. Ik schrok. Niet schrikken zeiden lui die er van weten, het komt overal voor in het gebied waar je woont. Van nature.
Het wordt pas een probleem als je grondwater drinkt van onder de Veluwe vandaan. Veel arsenicum. Niet alle bronnen zijn er mee vergeven, maar het is oppassen. Geen nieuws overigens.
In België deed de FOD onderzoek naar arsenicum in voedsel en screenden 350 monsters op arsenicum:
rijst neemt makkelijk arsenicum op en gehaltes variëren van 17 ppb (basmati) tot 363 ppb (volkoren);
zeevis van 630 ppb (zalm) tot 25.000 ppb (schol);
gedroogd zeewier (32.000 ppb)
vlees, groente, fruit: < 10 ppb
wijn scoort hoger: tot 25 ppb, waarvan 75% anorganisch
Belgisch drinkwater is erg schoon: gemiddeld 0,11 ppb
Ik ben wel benieuwd naar de gehaltes van arsenicum in kleidrankjes. Heeft iemand dat paraat?
Jopie, ik hoop dat Simone daar iets over kan zeggen.
Onderwijl raad ik je aan het Voedingscentrum te lezen: lood en arseen kennen een nul-tolerantie.
#1, Wouter, over de lood en kwik in bodem van Afrika is het nodige te lezen.
Het probleem met klei is overigens niet al te ingewikkeld: klei bindt lood, arseen en kwik in het algemeen bijna net zo goed als kattenbakkorrels (=klei) kattenpis laten klonteren. Daarom wordt klei afgeraden.