Last van de griep of een vervelende verkoudheid? Deze 15 producten zouden goed zijn voor je immuunsysteem en je helpen om er van af te komen.
Het is weer winter en de griep steekt zijn kop weer om de deur. Foodlog schreef al eens over wat je wel en niet moet eten bij griep en verkoudheid. Ook Best Health denkt te weten wat je moet eten en zette de 15 etenswaren op een rijtje die je immuunsysteem een boost zouden geven en je helpen om over de griep heen te komen.
Wortels
Wortels zijn rijk aan bètacaroteen en vitamine A. Deze stoffen zouden een verzwakt immuunsysteem weer in de benen helpen. Je kunt ze rauw eten als snack, maar ook gestoomd, geroosterd, door salades, soepen of sauzen.
Kefir
Kefir is een dikke, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank die smaakt als een drinkyoghurt. Het staat bekend als superfood boordevol probiotica. In een studie gepubliceerd in the British Journal of Nutrition zijn aanwijzingen gevonden dat probiotica de symptomen van verkoudheid tegen gaan. Daarnaast zijn probiotica volgens voedingskundige Natasha Audette van het D’Avignon Digestive Health Centre in Toronto belangrijk voor een goede vertering. “Zonder goede vertering zijn onze lichamen niet in staat om de voedingsstoffen die we via onze voeding binnen krijgen af te breken en zo onze immuunsystemen te versterken”, aldus Audette.
Eieren
Eieren bevatten selenium, vitamine A en vitamine B12 die allemaal de werking van het immuunsysteem bevorderen. Daarnaast zijn eieren rijk aan eiwitten en aminozuren, de bouwstenen voor alle cellen.
Tarwekiemen
Tarwekiemen bevatten veel voedingsstoffen, waaronder vitamine E, selenium en magnesium, die het immuunsysteem versterken. Voor vegetariërs is het ook een goede bron van zink. Je kunt ze door een smoothie mixen of bijvoorbeeld toevoegen aan muffinbeslag.
Kiwi
Kiwi’s zijn rijk aan caroteen, polyfenolen, en vitamine C. Vitamine C zou het lichaam helpen zich op celniveau te beschermen tijdens een ontsteking. Onderzoek zou laten zien dat wat extra vitamine C tijdens de griep de duur hiervan een beetje zou kunnen verkorten. Als je geen fan bent van kiwi’s, zijn paprika’s, aardbeien en natuurlijk citrusvruchten ook goede bronnen van vitamine C.
Kippensoep
Een onderzoek gepubliceerd in the American Journal of Therapeutics wijst er op dat kippensoep het immuunsysteem helpt met het bestrijden van de eerste fases van de griep. Waar die kracht vandaan komt is onduidelijk; het zou de kip, de bouillon of een combinatie van de ingrediënten kunnen zijn. De soep zou ontstekingsremmend werken en helpen bij een verstopte neus doordat het je snot 'sneller laat bewegen'. Daarnaast zou de soep hydraterend werken en helpen de eiwitten uit de kip nieuwe cellen te bouwen.
Amandelen
Door het hoge vitamine E gehalte, een antioxidant, zouden amandelen cellen helpen tegen schade door veroudering. Een Italiaanse studie uit 2010 suggereert dat amandelschillen het immuunsysteem helpen bij het beschermen tegen virale infecties. Je kunt amandelen niet alleen als snack eten, maar ze bijvoorbeeld ook door je salade mengen.
Pompoenpitten
Pompoenpitten zijn rijk aan zink, wat zou helpen tegen griep en verkoudheid. Zo is zink belangrijk voor het functioneren van T-cellen die in cruciale rol spelen in het immuunsysteem. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat een zinktekort je immuunsysteem kan verzwakken. Net als amandelen, kun je pompoenpitten door je salade mengen, of ze los eten als snack.
Boerenkool
Ook de bekende wintergroente zou je immuunsysteem boosten. Boerenkool is rijk aan antioxidanten, foliumzuur, vitamine A, C en K. Daarnaast is de kool, zo wordt beweerd, ook een goede bron voor ijzer. Best Health raadt aan om pesto te maken van boerenkool in plaats van basilicum. Mocht dit je niet aanspreken is de oer-Hollandse stamppot natuurlijk ook nog altijd een optie.
Knoflook
Knoflook zou infecties kunnen aanpakken. In een studie uit 2004 ontdekten wetenschappers dat allicine, een stofje uit knoflook, effectief lijkt tegen infectie door de MRSA-bacterie. Een dubbel-blind, placebo-gecontroleerd onderzoek lijkt te laten zien dat een dagelijks knoflooksupplement de kans op verkoudheid vermindert en de duur van verkoudheid verkort.
Gember
Naast het feit dat gember antioxidanten bevat, zou het ook nog eens echt de maag beschermen en de dikke darm reinigen. Gember schijnt ook te helpen tegen ontstekingen, vooral als je last hebt van een pijnlijke of gezwollen keel. Voor een verzachtend drankje kun je een stukje verse gember door een kop (kruiden)thee raspen.
Shiitake paddenstoelen
Uit onderzoek blijkt dat het eten van ruim 100 gram shiitake paddenstoelen het immuunsysteem kan versterken. In de studie kreeg een groep gezonde volwassenen 4 weken lang gedroogde shiitake paddenstoelen. Na deze periode functioneerden de gamma delta T-cellen, belangrijke cellen van het immuunsysteem, beter en was er een afname in ontstekingseiwitten te zien.
Zalm
Een portie zalm van 85 gram bevat bijna 40% van je dagelijkse eiwitbehoefte en meer dan de helft van je dagelijkse vitamine D behoefte. Meerdere studies laten een verband zien tussen een tekort aan vitamine D en een groter risico op infectie. Zalm bevat ook nog eens essentiële vetzuren die van belang heten te zijn voor een goede immuunwerking.
Koolsoorten
Niet alleen boerenkool is goed voor je immuunsysteem, ook gewone kool, broccoli en andere koolsoorten werken. Deze groenten hebben gemeen dat ze veel foliumzuur bevatten, een B-vitamine dat belangrijk is voor celgroei. Omdat foliumzuur oplosbaar is in water, en niet in vet, kan je lichaam dit niet opslaan en zou je er dus goed aan doen dat je het elke dag binnen krijgt. Foliumzuur haal je ook binnen uit bonen, peulvruchten en groene bladgroenten.
Kruidnagel
Kruidnagel zou parasieten kunnen bestrijden die de reactie van het immuunsysteem vertragen. Dit komt door de stof eugenol, die bewezen effectief is tegen bacteriën en virussen. Daarnaast zou het helpen bij de vertering en bevat het meer antioxidanten dan de meeste andere kruiden. Je kunt kruidnagelolie kopen, of kruidnagel toevoegen aan zowel zoete als hartige gerechten.
Griep of verkoudheid helemaal voorkomen is niet gegarandeerd, ook niet met deze 15 producten. Voel je de griep opkomen en gebruik je bovenstaande producten? Vertel ons of je er baat bij had. Natuurlijk mag je ons ook vertellen wat je denkt van de betrouwbaarheid van de bovenstaande tips.
Dit artikel afdrukken
Wortels
Wortels zijn rijk aan bètacaroteen en vitamine A. Deze stoffen zouden een verzwakt immuunsysteem weer in de benen helpen. Je kunt ze rauw eten als snack, maar ook gestoomd, geroosterd, door salades, soepen of sauzen.
Kefir
Kefir is een dikke, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank die smaakt als een drinkyoghurt. Het staat bekend als superfood boordevol probiotica. In een studie gepubliceerd in the British Journal of Nutrition zijn aanwijzingen gevonden dat probiotica de symptomen van verkoudheid tegen gaan. Daarnaast zijn probiotica volgens voedingskundige Natasha Audette van het D’Avignon Digestive Health Centre in Toronto belangrijk voor een goede vertering. “Zonder goede vertering zijn onze lichamen niet in staat om de voedingsstoffen die we via onze voeding binnen krijgen af te breken en zo onze immuunsystemen te versterken”, aldus Audette.
Eieren
Eieren bevatten selenium, vitamine A en vitamine B12 die allemaal de werking van het immuunsysteem bevorderen. Daarnaast zijn eieren rijk aan eiwitten en aminozuren, de bouwstenen voor alle cellen.
Tarwekiemen
Tarwekiemen bevatten veel voedingsstoffen, waaronder vitamine E, selenium en magnesium, die het immuunsysteem versterken. Voor vegetariërs is het ook een goede bron van zink. Je kunt ze door een smoothie mixen of bijvoorbeeld toevoegen aan muffinbeslag.
Kiwi
Kiwi’s zijn rijk aan caroteen, polyfenolen, en vitamine C. Vitamine C zou het lichaam helpen zich op celniveau te beschermen tijdens een ontsteking. Onderzoek zou laten zien dat wat extra vitamine C tijdens de griep de duur hiervan een beetje zou kunnen verkorten. Als je geen fan bent van kiwi’s, zijn paprika’s, aardbeien en natuurlijk citrusvruchten ook goede bronnen van vitamine C.
Kippensoep
Een onderzoek gepubliceerd in the American Journal of Therapeutics wijst er op dat kippensoep het immuunsysteem helpt met het bestrijden van de eerste fases van de griep. Waar die kracht vandaan komt is onduidelijk; het zou de kip, de bouillon of een combinatie van de ingrediënten kunnen zijn. De soep zou ontstekingsremmend werken en helpen bij een verstopte neus doordat het je snot 'sneller laat bewegen'. Daarnaast zou de soep hydraterend werken en helpen de eiwitten uit de kip nieuwe cellen te bouwen.
Amandelen
Door het hoge vitamine E gehalte, een antioxidant, zouden amandelen cellen helpen tegen schade door veroudering. Een Italiaanse studie uit 2010 suggereert dat amandelschillen het immuunsysteem helpen bij het beschermen tegen virale infecties. Je kunt amandelen niet alleen als snack eten, maar ze bijvoorbeeld ook door je salade mengen.
Pompoenpitten
Pompoenpitten zijn rijk aan zink, wat zou helpen tegen griep en verkoudheid. Zo is zink belangrijk voor het functioneren van T-cellen die in cruciale rol spelen in het immuunsysteem. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat een zinktekort je immuunsysteem kan verzwakken. Net als amandelen, kun je pompoenpitten door je salade mengen, of ze los eten als snack.
Boerenkool
Ook de bekende wintergroente zou je immuunsysteem boosten. Boerenkool is rijk aan antioxidanten, foliumzuur, vitamine A, C en K. Daarnaast is de kool, zo wordt beweerd, ook een goede bron voor ijzer. Best Health raadt aan om pesto te maken van boerenkool in plaats van basilicum. Mocht dit je niet aanspreken is de oer-Hollandse stamppot natuurlijk ook nog altijd een optie.
Knoflook
Knoflook zou infecties kunnen aanpakken. In een studie uit 2004 ontdekten wetenschappers dat allicine, een stofje uit knoflook, effectief lijkt tegen infectie door de MRSA-bacterie. Een dubbel-blind, placebo-gecontroleerd onderzoek lijkt te laten zien dat een dagelijks knoflooksupplement de kans op verkoudheid vermindert en de duur van verkoudheid verkort.
Gember
Naast het feit dat gember antioxidanten bevat, zou het ook nog eens echt de maag beschermen en de dikke darm reinigen. Gember schijnt ook te helpen tegen ontstekingen, vooral als je last hebt van een pijnlijke of gezwollen keel. Voor een verzachtend drankje kun je een stukje verse gember door een kop (kruiden)thee raspen.
Shiitake paddenstoelen
Uit onderzoek blijkt dat het eten van ruim 100 gram shiitake paddenstoelen het immuunsysteem kan versterken. In de studie kreeg een groep gezonde volwassenen 4 weken lang gedroogde shiitake paddenstoelen. Na deze periode functioneerden de gamma delta T-cellen, belangrijke cellen van het immuunsysteem, beter en was er een afname in ontstekingseiwitten te zien.
Zalm
Een portie zalm van 85 gram bevat bijna 40% van je dagelijkse eiwitbehoefte en meer dan de helft van je dagelijkse vitamine D behoefte. Meerdere studies laten een verband zien tussen een tekort aan vitamine D en een groter risico op infectie. Zalm bevat ook nog eens essentiële vetzuren die van belang heten te zijn voor een goede immuunwerking.
Koolsoorten
Niet alleen boerenkool is goed voor je immuunsysteem, ook gewone kool, broccoli en andere koolsoorten werken. Deze groenten hebben gemeen dat ze veel foliumzuur bevatten, een B-vitamine dat belangrijk is voor celgroei. Omdat foliumzuur oplosbaar is in water, en niet in vet, kan je lichaam dit niet opslaan en zou je er dus goed aan doen dat je het elke dag binnen krijgt. Foliumzuur haal je ook binnen uit bonen, peulvruchten en groene bladgroenten.
Kruidnagel
Kruidnagel zou parasieten kunnen bestrijden die de reactie van het immuunsysteem vertragen. Dit komt door de stof eugenol, die bewezen effectief is tegen bacteriën en virussen. Daarnaast zou het helpen bij de vertering en bevat het meer antioxidanten dan de meeste andere kruiden. Je kunt kruidnagelolie kopen, of kruidnagel toevoegen aan zowel zoete als hartige gerechten.
Griep of verkoudheid helemaal voorkomen is niet gegarandeerd, ook niet met deze 15 producten. Voel je de griep opkomen en gebruik je bovenstaande producten? Vertel ons of je er baat bij had. Natuurlijk mag je ons ook vertellen wat je denkt van de betrouwbaarheid van de bovenstaande tips.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Met wassen verwijder je geen bacteriën en schimmels... je haalt er hooguit wat af... en wassen met desinfecterende zeep is echt verkeerd... (dat draagt bij aan de multi-reistente bacteriën). Wat niet wegneemt dat wassen niet verkeerd is. Ook al om een deel van het landbouwvergif te verwijderen.
Dat voorverpakte producten veiliger zijn (zoals hieronder gemeld) slaat nergens op. Je krijgt er alleen maar extra gifstoffen uit de kunststof verpakkingen bij.
Contact met ziekteverwekkers is niet te vermijden. Dat vergroot ook onze weerstand. Goede voeding vergroot die weerstand. Een aantal zaken (zoals goede bacteriën en schimmels uit fermentatieprocessen) kunnen krachtig helpen. Zelfs tegen multi-resistente organismen uit de bio-industrie (die via mest ook op plantaardige producten terecht kunnen komen). Waarmee ook tegelijk het belang van een natuurlijke evenwichtige productie aangestipt wordt... zonder toenemend chemicaliëngebruik die de giftigheid laat toenemen, MR organismen in de hand werkt en goede nutriënten in de voeding sterk beperkt.
@Joep: klopt allemaal. kun je nog aan toevoegen dat buiten bewegen in de natuur nog beter is -contact met een grondbacterie (Mycobacterium vaccae), stimuleert de geest, en zet de serotonineproductie in gang. Die bacterie zit veel in de lucht in de natuur(inwonenden van Antwerpen en Rotterdam hebben hier tekort aan in hun vervuilde lucht die de geest en het lichaam negatief beïnvloedt).
(alleen vitamine C is een onnodige toevoeging - die zit al in boerenkool en kiwi veel - en in natuurlijke ascorbaat-vorm (calciumascorbaat, calciumcitraat, magnesiumascorbaat, magnesiumcitraat, kaliumascorbaat, zinkascorbaat, mangaanascorbaat, kopersebacaat, hesperidine, rutine) samenwerkend met biflavonolen ipv ascorbinezuur uit een pilletje ;)
@Nick: zingen en ander positief gedrag helpt absoluut ook. Een koe zingend aaien werkt nog beter dan die zingend de keel doorsnijden (maar niet als je dieren haat).
Genieten van eten (klaarmaken) is ook absolute voorwaarde! Of genieten van slachten daarbij hoort? Hangt van je instelling af... de een zn moestuin, de ander zn kippenren... ;) (maar genieten van je natuurlijke vlees ipv die GMO gevoerde industrieshit - al dan niet met 1 'ster' - kan ik me voorstellen)
ps
Kiwi is een discutabele keuze hierboven... bramen zijn de meest gezonde vrucht (en natuurlijk gefermenteerde zongerijpte zwarte/paarse olijven - niet die goedkope met zoutzuur en E579 -ijzergluconaat - bewerkt uit Chili, en elders, dus)!
En amandelen zijn heel goed maar dat zijn veel andere noten ook. Veruit de goedkoopste keuze is pinda's.... en zonnebloempitten (voor veel mensen in de EU die zuchten onder de druk van 'austerity', opgelegd door 'onze' almachtige banken - zijn noten - en ander goed eten - haast onbetaalbaar geworden - zoals in Griekenland, de bakermat van het gezondste MD dieet)
Heb je ooit geprobeerd al zingend een zwarte kip te slachten? Werkt ook, zeggen ze mij.
We proberen onze gezondheid zoals lichaamsgewicht en weerstandsvermogen het liefst zittend aan tafel met eten en drinken te verbeteren. Ook ik betrap mijzelf daar regelmatig op.
Minstens zo goed (of zelfs nog beter?) zijn de volgende middelen om je weerstand op peil te houden.
Koude douche als je het warm hebt (als je net je bed uit komt), warme douche als je het koud hebt.
Zorg dat je een paar keer per dag wat vitamine C binnen krijgt.
Zorg dagelijks voor voldoende lichaamsbeweging in de buitenlucht, waar de luchttemperatuur en RH anders zijn dan binnen.
Drink 's winters meer water i.v.m. de uitdrogende lucht, als je veel binnen verblijft.
Slaap in een onverwarmde kamer met voldoende frisse lucht.
De sauna met afwisselend een koude bad is zeer doeltreffend.
Uitzieken en niet onderdrukken als je een griep, verkoudheid of keelpijn hebt opgelopen.
Ik heb nog spekolie met wat restantjes stuk spek bewaard... daar bak ik vanavond gehalveerde spruitjes (mis ik hierboven ook) in.... met provencaalse kruiden, dragon en Ras-el-Hanout.. en champignons (champignons zijn blijkens onderzoek bijna net zo goed als shi-itake... en mi-itake (de 'dansende paddenstoel') is beter, smaakvoller - en goedkoper - dan shi-itake... wat mij betreft overtreft mi-itake zelfs eekhoorntjesbrood in smaak... maar is totaal onbekend bij de topkoks hier).
Laatst een geweldig menu gemaakt met lichtbruin gecaramelliseerde mi-itake, zeebaars, zelf gefermenteerde bloemkoolroosjes, gele knoflook-venkelpuree, groene basilicum/mintsaus en kappertjes... de smaak dendert nog steeds na in mijn geheugen... dat sterk verbeterd is ;)... recept op aanvraag voor de belangstellende (ook op mijn facebook).