Niet iedereen is zich ervan bewust dat veel levensmiddelen na het verstrijken van de ‘tenminste houdbaar tot’ datum nog prima te eten zijn. Eat this presenteert 15 producten die lang goed blijven.

Rijst
Witte rijst, basmati rijst, wilde rijst, pandan rijst… Goed verpakt en zolang insecten geen eitjes in de verpakking kunnen leggen, blijft rijst jarenlang goed. Na het openen van de doos of zak kan je de rijst het best bewaren in een luchtdichte pot of diepvrieszak.

De enige rijstsoort waar dit niet voor geldt, is vezelrijke zilvervliesrijst. De zemelen en kiemen van de rijst, die bij het maken van witte rijst verwijderd worden, bevatten vetten die na ongeveer 6 maanden ranzig kunnen worden en daarom voor bederf kunnen zorgen.

Mosterd
Ongeopende mosterd blijft tot wel 3 jaar goed. Eenmaal geopend, heb je ongeveer een jaar voordat het bederft, hoewel een aantal soorten nog gemakkelijk 2 jaar goed blijft.

Gedroogde bonen
Bonen bevatten veel voedingstoffen en vezels en zijn volgens Time een essentieel product in de voorraadkast van mensen die gezond willen eten. Een bijkomend voordeel is dat ze lang goed blijven. Volgens U.S. Dry Bean Council kun je droge bonen tot wel een jaar in een luchtdichte verpakking bewaren. Zorg dat de opbergplek droog, koel en donker is. Volgens de Raad kan het na een jaar voorkomen dat de bonen niet meer lekker zacht worden, ongeacht hoe lang je ze laat weken of koken. Dit geldt niet voor alle bonen, sommige worden na jaren bewaren nog steeds zacht.

Tonijn in blik
Volgens de USDA kun je tonijn, en andere producten met een laag zuurgehalte (groente, vlees, vis) 5 jaar in blik bewaren. Dit komt omdat ze steriel zijn en bacteriën onmogelijk in het blik kunnen komen. Om diezelfde reden meldt het Voedingscentrum dat je blikgroenten zelfs nog jaren na het verstrijken van de ‘ten minste houdbaar tot’ datum nog veilig kunt eten. Het zou wel kunnen dat de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur, iets achteruit gaat.

Blikken die bol staan of lekken kun je maar beter wel weggooien. Daar kunnen namelijk wél ziekmakende bacteriën in zitten.

Azijn
Onderzoek van the Vinegar Institute toont aan dat je azijn bijna eeuwig kunt bewaren. Doordat azijn heel zuur is, conserveert het zichzelf en is het niet nodig om het in de koelkast te bewaren. Witte azijn verandert nauwelijks met de jaren. Andere typen azijn kunnen wel veranderingen vertonen, zoals neerslag of een net iets andere kleur. Voor de smaak, kwaliteit of voedselveiligheid maken zulke veranderingen geen verschil.

Sterke drank
Sterke drank conserveert zichzelf en vergaat daardoor eigenlijk nooit. Daarom kun je die stoffige fles tequila of Tia Maria die al jaren achterin je kast staat nog veilig opdrinken. De fles moet wel koel en droog hebben gestaan. Ook kan de smaak veranderd zijn.

Zout
Omdat het niet kan bederven, wordt zout regelmatig gebruikt als conserveermiddel. In gejodeerd zout kan na 5 jaar het jodiumgehalte wat afnemen. Dat is wel iets om rekening mee te houden.

Olijven
Een ongeopend potje olijven kan tot 3 jaar goed blijven. Je kunt dus gerust een paar potjes in je voorraadkast zetten voor onverwacht bezoek.

Maïzena
Zolang je het maar droog en koel bewaart, kun je maïzena eeuwig bewaren. Het is dus helemaal niet zo erg om het voor één recept te kopen terwijl je het niet vaak gebruikt. Voor de komende jaren ben je voorzien.

Honing
Honing werkt antibacterieel. Dit is ook erg voordelig voor het product zelf, het heeft hierdoor een bijna oneindige houdbaarheid. Het kan voorkomen dat de honing korrelig of hard wordt, maar bederven zal het niet. Om honing weer zacht te krijgen kun je de verpakking in een kom met warm water zetten en dan net zo lang roeren tot de honing weer smelt.

Vanille extract
Als je niet zo vaak vanille extract gebruikt en daarom vaak kiest voor ‘’nep-vanille’’ in plaats van puur vanille extract, is het misschien tijd om deze beslissing te heroverwegen. Imitatie-vanille vergaat al na 2 jaar, terwijl puur vanille extract praktisch eeuwig goed blijft.

Chiazaad
Hoewel de meningen over superfood chiazaad nogal verschillen, is houdbaarheid geen punt. Bewaar de zaadjes in een luchtdichte verpakking, het liefst in de koelkast, en ze blijven een jaar lang veilig en lekker.

Instant koffie
Niet iedereen is fan van instant koffie, maar een pakje voor noodgevallen in je voorraadkast is een goede optie. Een ongeopende verpakking blijft namelijk tot wel 2 jaar goed

Suiker
Suiker in voorraad hebben voor als je plotseling zin krijgt om te bakken? Geen probleem! Of het nou witte, bruine, kristal- of poedersuiker is, het bederft niet. Om te voorkomen dat er klonten ontstaan of dat het beestjes aantrekt, is het verstandig om het in een luchtdichte pot of gesloten plastic zak te bewaren.

Ahornsiroop
In Nederland is niet iedereen bekend met ahornsiroop, maar in de VS en Canada is het heel populair voor op een pannenkoek of wafel. Als je dit in de koelkast of vriezer bewaart, zal het niet bederven. Net als bij jam is het wel belangrijk dat je het schoon en luchtdicht bewaart. Pas dus op dat je geen kruimels in de verpakking laat vallen of dat de siroop in aanraking laat komen met een mes waarmee je al iets anders hebt gesneden of gesmeerd.

Eat this helpt consumenten met een angst voor voedselvergiftiging over een drempel heen. Menig wat ouder Nederlands huishouden heeft echter vast bonen en mosterd in huis die nóg langer bewaard zijn en nog steeds goed te gebruiken zijn. Ik schreef al dat het Voedingscentrum aangeeft dat je dat heel oude maar nog goed uitziende blikje tonijn of dopperwtjes van 10 jaar geleden ook nog kunt eten.
De vraag is veeleer: waarom hebben sommigen zulke oude voorraden in huis en maken anderen - ik denk vooral jonge mensen - zich zorgen over bederf van lang houdbare etenswaren?
Dit artikel afdrukken