Eind december starten de jaarlijkse prijsonderhandelingen met de grote supermarktketens, die altijd op het scherpst van de snede gevoerd worden. Dit jaar moeten de visconservenfabrikanten prijsverhogingen doorberekenen om hun kosten goed te kunnen maken. De kosten van de grondstoffen, die 70% van de totale productiekosten, zijn met tientallen procenten gestegen. Het is echter de vraag of hun afnemers hogere inkoopprijzen zullen accepteren.

Grondstoffenprijzenstijging
Meestal geldt een dergelijke kostenstijging voor maar één van de drie meest verkochte soorten vis in blik, tonijn, makreel en sardines. Dit jaar ging de prijs van alle drie fors omhoog, zegt Pierre Commere, woordvoerder voor de Association des entreprises de produits alimentaires élaborés (Adepale), de verwerkende industrie.

De prijs van albacore tonijn ging met 30% omhoog. Makreel steeg met 35% en sardientjes werden gemiddeld 50% duurder ten opzichte van vorig jaar. Daar komt nog bij dat ook de prijs van olijfolie, essentieel ingrediënt voor de conservenindustrie, de afgelopen 2 jaar met 30% omhoog is gegaan.

Vis-in-blik is nog altijd één van de meest hoogwaardige en goedkoopste bronnen van dierlijk eiwit voor consumenten
Angst en beven
Vorig jaar, waren tijdens de beruchte prijsonderhandelingen met de retail de visprijzen juist een paar maanden aan het dalen, dus was een prijsverhoging niet nodig. Sinds maart van dit jaar is dat anders. Daarom zien de visverwerkers met angst en beven de komende onderhandelingen tegemoet. Ze hopen de prijzen met een paar centen te kunnen verhogen, om de gestegen kosten te kunnen opvangen, zonder dat dit ten koste gaat van de consumptie van visconserven. Want, zegt Jean-François Hug van de bekende Connétable-sardientjes, "vis-in-blik is nog altijd één van de meest hoogwaardige en goedkoopste bronnen van dierlijk eiwit voor consumenten".

Als de visconservenproducenten hun prijs niet kunnen verhogen, dan leidt dat onvermijdelijk tot ontslagen in de sector, die werk biedt aan 2.500 mensen. Omdat de vis overal duurder is geworden, zullen - zo denken pessimistische Franse conservenfabrikanten - mogelijk ook consumenten merken dat er volgend jaar minder ingeblikte vis in de schappen ligt.
Dit artikel afdrukken