Het gesprek vond plaats in het kader van Food & Trust, het gesprek over voedselvertrouwen waarvan we de eerste editie organiseerden op 14 november. We brengen de videoregistratie daarvan in delen integraal naar buiten.

De Wageningse genetici Raoul Bino en Bert Lotz gingen in het derde deel in gesprek met Herman van Bekkem, de anti-GMO campagneleider van Greenpeace over de GMO's.

Raoul Bino werd ooit in de pers en op kritische sites aangepakt omdat hij Monsanto's visie tot regeringsbeleid zou hebben gemaakt. Voormalig minister Gerda Verburg zag zich gedwongen in een Kamerbrief uit te leggen dat Bino gewoon zijn mening had gegeven. Bert Lotz was verantwoordelijk voor het project DuRPH dat het spuiten van gif op aardappelen flink moest reduceren door de plant resistent te maken tegen de gevreesde aardappelziekte phytophthora. Een reductie van 80% is haalbaar, maar Greenpeace wil er niet aan.



Greenpeace niet tegen gentech
In het gesprek legt Herman van Bekkem uit dat Greenpeace niet tegen gentech is, maar een andere vorm van landbouw wil. Omdat een phytophthora-resistente aardappel monoculturen in stand houdt, vindt Greenpeace het een ongewenste toepassing van gentech. De natuurorganisatie vindt dat kennis en technieken moeten worden ingezet om nieuwe landbouwvormen te ontwikkelen. Daarin moeten meer soorten gewassen naast en mogelijk zelfs door elkaar geteeld worden.

In het gesprek legt Herman van Bekkem uit dat Greenpeace niet tegen gentech is, maar een andere vorm van landbouw wil
Geen weldoener, maar een geldverdiener
De Wageningse zaal bleek best vertrouwen te hebben in GMO's, maar veel minder in Monsanto. Desgevraagd zei de vaak pro-tech argumenterende columnist en microbioloog Rosanne Hertzberger: "Ik vertrouw geen enkel bedrijf omdat ze maar één doel hebben en dat is winst maken." Ze lichtte haar standpunt toe door te wijzen op de argumentatie voor het gebruik van GMO's door Monsanto. Wie zegt gewassen genetisch aan te passen om de wereld te kunnen voeden, maar onderwijl de teelt van gewassen stimuleert die als benzine en veevoer worden gebruikt, is geen weldoener die de wereld wil voeden.
Bino en Lotz wijzen op het belang van het formuleren van doelen, het onderkennen en wegen van risico's en de gewenste effecten. Zij lijken te willen zeggen: als GMO's veilig zijn en een overeengekomen doel helpen bereiken, wie kan er dan tegen zijn?



Het eerste en tweede deel van het gesprek publiceerden we eerder deze week. Dit weekend volgt het laatste deel.
Dit artikel afdrukken