Het eten van meer groenten en fruit leidt tot gezondere mensen én overheidsfinanciën, door lagere uitgaven in de gezondheidszorg. Dat zegt Hein Deprez van het Belgische Greenyard, dat zowel in vers als diepvries en conserven aan de weg timmert. Volgens Deprez kunnen we niet méér eten, maar wel anders. Bijvoorbeeld een deel van het vlees inruilen voor groenten, zoals recent bleek bij een experiment van Wageningen Universiteit & Research met horecaketen Van der Valk. "We kunnen eetpatronen doen verschuiven". Dat is meteen interessant voor retailers, aldus Deprez, omdat detaillisten het meest verdienen aan groenten en fruit.
RetailDetail - Hein Deprez (Greenyard) pleit voor ander eetpatroon
Lees ook
-
0
+Ruim 1.000 Belgische artsen eisen klimaatactie 10 okt 2019
-
7
+Belgische Consumentenbond vindt veel water in ham 28 feb 2018
-
0
+Hein Deprez realiseert grootste groente- en fruitconcern ter wereld 19 dec 2017
-
0
+‘Douaniers’ trakteren terugkerende Belgen op frieten 27 nov 2017
-
0
+Greenpeace daagt Belgische regering vanwege luchtvervuiling 11 sep 2017
-
18
+Kieskeurigheid kind maakt gezond eten extra duur voor arme gezinnen 19 feb 2016
- 4 Belgische Lidl voert oorlog met Hollandse asperges 28 apr 2015
- 1 Belg bouwt grootste groenten- en fruitconcern ter wereld 4 mrt 2015
- 0 Oekraïne-crisis ‘gevaarlijk’ voor Belgische groente- en fruitsector 22 mrt 2014
- 0 Groenten goedkoper door vakantie en mooi weer 14 aug 2013
Heren, uiteraard gebruikt een groenteverkoper een populaire theorie als marketing. Vermoedelijk vanuit de beste publieke en particuliere bedoelingen.
In verleden deden fabrikanten dat met light-producten. Eea geheel en al aangezet door de wetenschap.
wouter klootwijk tegenover Katan staan weer andere wetenschappers (in Nederland onder meer Ellen Kampman). Ik zal het je maar meteen vertellen als echte wijsgeer (want als Katan dat was, dan zou hij niet zeggen wat hij zegt): hun theoretische uitgangspunten en de manier waarop ze vinden dat onderzoek gedaan moet worden, zorgt voor hun verschillende resultaten. Omdat we het daar niet over hebben, houden we dit eindeloze gezever over 'is het wel waar?'
Waarheid is een product van een onderzoekopzet en uitgangpunt. Ingewikkelder is het niet. Makkelijker valt het ook niet te maken, omdat we denken dat waarheid iets is dat buiten ons bestaat.
Meer bloemen in huis maken mensen blijer. Een deel van het huishoudbudget dat nu wordt gebruikt voor snacks kan veel beter aangewend worden voor het aanschaffen van bloemen. Ik zou willen pleiten voor het wekelijks in huis halen van verse bloemen, dat zorgt voor meer levensgeluk en welzijn, en minder overgewicht.
Kom ik nu ook in het nieuwsoverzicht van Foodlog?
Maar is het ook werkelijk zo? Maken meer groente en fruit gezondere mensen?
Wijsgeer Katan zei zopas nog dat de waarde van groente en fruit wordt overschat.
Leuk en leerzaam is een stukje van Karel Knip in het wetenschapskatern van NRC-Handelsblad van 12 november.
Over opvattingen van wat gezond is.
Geruime tijd geleden al, beweerden geleerden dat zeelucht, boslucht en berglucht gezond is voor mensen. Ze verkondigden het maar het is nooit onderzocht. We geloven het nog steeds. Zoals we geloven dat bouillon, getrokken van vleesresten en botten versterkend is en zelfs genezing bevordert.
Over groente en fruit rept Knip niet, maar dat er, zonder bepaalde groente en bepaald fruit te noemen, zo hardnekkig gezondheid aan deze twee-eenheid wordt toegeschreven, lijkt veel op verkondigen van het geloof in berglucht.
Ik geloof in bonen en uien.