N.a.v. de discussie hieronder over de Panga-affaire van de Keuringsdienst van Waarde. Toevallig blijkt er gisteren een tweedaags Pangasiuscongres afgerond te zijn in Ho Chi Min Stad, over het duurzaamheidsaspect, dat op tv onderbelicht bleef, om het zacht te zeggen. Misschien is het wel niet toevallig. Dit congres moet een aanzet geven voor standaardisatie en duurzaamheid van dit meervalachtige beestje dat al naar meer dan 80 landen wordt geexporteerd. Men lijkt er inderdaad werk van te willen maken. Zoals de KvW al schetste, zit er veel potentieel in deze vis.
Terzijde: wat nogal op de achtergrond wordt gehouden zijn smaakoverwegingen. Weet iemand te vertellen wat de lekkerste duurzame kweekvis is?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik stem dan voor de zalmforel; maar dat is niet de meest duurzame. Van de bekende vissen is dat mogelijk de tilapia gevoed met algen op CO2-kweek: een vegetarische vis, te kweken in gesloten inrichtingen (in 'visflat', dus weinig foodmiles), goede vetzuurverhouding, snelle en efficiente omzettingscoeffient.
Maar ... als het om duurzaamheid gaat: denk toch aan insecten. Voor de massa's toch alleen maar wegkauwende mensen zijn die vanwege hun hoge omzettingscoefficient en uitstekende (en vermoedelijk uitstekend manipuleerbare) vleeseigenschappen verre te prefereren boven vis. Vermaal ze en maak er X-burgers, nuggets ed. van (je ziet geen verschil met wat je nu eet). Laat Unilever ze op smaak brengen met natuurlijke kruiden en er gebeurt eindelijk weer eens iets echt goeds in industrieel voedingsland.
@ Wouter ik verwacht dat de zalmforel en forel hier het hoogst gaan scoren ;-0