Van 'repareren' naar preventie
Onbegrijpelijk, vindt Rob Baan dat. Vooral omdat we inmiddels over zulke mooie middelen beschikken om eenvoudig data te verzamelen over onszelf. Hij doelt op wearables, Apple watches en slimme apps. "Als je al die gegevens koppelt in een database en er geavanceerde zoek- en analysetechnieken op loslaat, kun je echt meten wat de gezondheidseffecten van een voedings-, bewegings- of gedragspatroon zijn", stelt hij. "En dan kun je de ommezwaai maken van altijd maar weer repareren en genezen naar voorkomen".
Het gezondste bedrijfsrestaurant van Nederland
Gedreven door de missie om van "Nederland de gezondste delta ter wereld te maken", zet hij inmiddels op zijn eigen bedrijf de eerste stappen. "Ik begin daaraan door 'het gezondste bedrijfsrestaurant ter wereld' te bieden. Het is toch van de gekke dat ik als werkgever mijn medewerkers niet gratis gezond te eten mag geven, maar wel verplicht ben ze veiligheidsschoenen ter beschikking te stellen? Onze wetgever vindt iemands tenen dus belangrijker dan zijn of haar hart! Mijn medewerkers krijgen gezond en bovendien lekker te eten. Met de nadruk op groenten. Daarmee luister ik naar de aanbevelingen van het Voedingscentrum. Die zeggen: 250 gram groenten per dag. Dat haalt dus bijna niemand. Nou, bij mij wel. Ik zet ze een lunch zo boordevol groente voor, dat ze er gegarandeerd aan komen."
Maar Rob Baan gaat nog een stap verder - of eigenlijk eerst een stap terug. Hij heeft een diëtiste in dienst genomen, en liet haar 'omscholen' conform het programma Voeding Leeft van onder meer professor Hanno Pijl. Alle 200 medewerkers gaan op de weegschaal om hun gewicht en vetsamenstelling te meten en een gezondheidscheck te ondergaan. Alle gegevens, ook die van Rob Baan zelf, gaan in een grote 'bak', om privacy en voldoende datadichtheid te garanderen. De diëtiste is de enige persoon die bij de gegevens van individuen mag en kan komen.
Niet ieder mens is gelijk en mensen blijken heel verschillend te reageren op wat ze eten. Die kennis is tot op heden nog vrijwel onbekend in de 'menshouderij'Een geselecteerde groep collega’s krijgt vervolgens een trainingsprogramma op maat voorgeschoteld. Als dat goed bevalt wordt dit uitgebreid naar meer collega’s die ook mee willen doen. Trainen doen ze in een 'elektrodenpak', dat bewegingen versterkt zodat de training intensiever wordt. Uiteraard verdwijnen ook deze data in de grote 'bak' en worden ze meegenomen bij het verbeteren van het inzicht in wat nu echt effect heeft bij welke dwarsverbanden.
Personalized nutrition
Enthousiast vertelt Rob Baan over de Israëlische onderzoeken op het gebied van 'personalized nutrition'. Niet ieder mens is gelijk en mensen blijken heel verschillend te reageren op wat ze eten. Die kennis is tot op heden nog vrijwel onbekend in de 'menshouderij'. Volgens Rob Baan gaat Big Data daar verandering in brengen. Hij heeft zijn enthousiasme in ieder geval alvast over weten te brengen op zijn medewerkers - ze werken allemaal graag mee aan zijn onorthodoxe 'experiment'.
Baan teelt cressen en past zoveel mogelijk teelttechnische innovaties toe om zijn jonge plantjes zich maximaal te laten ontwikkelen op smaak, geur en gezonde inhoudsstoffen. Ze zijn gezond, maar vooral ook heel erg lekker. En zeg nou zelf, wie wil niet lekker eten en tegelijk een bijdrage leveren aan het optimaliseren van de 'menselijke maat'?
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Van Rob Baan heb ik ooit iets opgepikt wat ik niet zal vergeten: sinds de val van de muur is de gezondheid van de ossies (sorry!) fors onderuit gegaan, ze gingen te lux eten, minder (goedkope) koolsoorten en ander groen. Zelfde zag ik op de tentoonstelling vorig jaar in Fotomuseum Den Haag, Hungry Planet. Hoe meer de mensen te besteden hebben, hoe slechter en ongezonder ze gaan eten. Het is wel een hockeystickmodel natuurlijk, als je maar 10 of 20 cnt per dag te besteden hebt, gaat het voorlopig nog wel even vooruit, maar na een optimum bij, pakweg, 1 euro gaat het dan alleen maar bergaf. Is dit wetenschappelijk hard te maken? Of niet meer dan een impressie? Ligt er maar aan of je selectief wilt gaan shoppen natuurlijk, en of je SP of VVD stemt!
Dirk, ligt dat aan t te besteden geld of aan de cultuur / het systeem? Of doordat je door eindeloze reclames een bepaalde kant op genudged wordt? Bewerkte voedingsmiddelen kosten nauwelijks iets en zijn makkelijker klaar te maken, vandaar dat de armste onderlaag er zo welig op tiert. De rijkere mensen eten gemiddeld beter, tenminste, dat is mijn beperkte observatie. Mensen die vasthouden aan een eeuwenoude voedseltraditie, arm of rijk, blijken t gezondst.
Deze studie toont aan dat de levensverwachting van de Oost-Duitsers na de val van de muur juist is toegenomen: www.demographic-research.org/Volumes/Vol3/1/ DOI: 10.4054/DemRes.2000.3.1
In het eerste jaar na de muur bezocht ik Slowakije Otto, nergens reclame, alleen....., groot en straatbeeld bepalend, wel de billboards van de MacDonald, er waren nog kleine restaurantjes waar je spotgoedkoop lekker kon eten, gulashsoep, gevulde kool-gerechten (de eenvoudige en voedzame maaltijd van Ollie B.Bommel dus), maar je zag de jonge mensen al in rijen voor dat McDonald drommen, en was niet eens goedkoop daar! Ook allerlei verpakte merkspulletjes rukten al op in de winkeltjes, dure choco-ijsjes met nootjes enzo, ten koste van het simpele locale schepijsje. Ik vond het eerlijk gezegd geen vooruitgang, maar de mensen daar zagen dat anders!
en @Enno: levensverwachting (iets anders dan jaren in gezondheid) hangt natuurlijk van een veelvoud van factoren af, niet alleen van gezond eten!
#5. Ik ben het met je eens dat levensverwachting, net als gezondheid overigens, van veel factoren afhangt. Nochtans wordt op foodlog zeeeeer regelmatig aandacht gegeven aan het grote belang van voeding voor de levensverwachting: " Junkfood verkort levensverwachting kinderen wereldwijd"; "Ook weinig overgewicht verkort levensverwachting", "Vegetariërs leven langer", "Mediterraan dieet laat vrouwen langer leven", om maar een paar koppen te noemen.
Uit onderzoek ( DOI: http://dx.doi.org/10.1093/eurpub/ckm024 587-592) blijkt dat de toegenomen levensverwachting van Oost-Duitsers voor het grootste deel komt door een daling in sterfte ten gevolge van hart- en vaatziekten. Juist bij deze aandoeningen gaat,terecht of ten onrechte, daar blijf ik even van af de beschuldigende vinger vaak naar de voeding. De vraag is: waarop baseert Ron Baan eigenlijk zijn stelling dat sinds de val van de muur de gezondheid van de ossies fors is onderuitgegaan?