Wearables verzamelen alle informatie over hoe we leven, wat we eten en hoe vaak en intens we bewegen. Met wetenschappelijk onderbouwde analyses en rekenregels kunnen onze dagelijkse beweging en de informatie die sensoren over onder meer onze hartslag, bloeddruk en bloedwaarden verzamelen in profielen die ons gezondheidsrisico aangeven. Die zijn veel geld waard voor wetenschappers, verzekeraars en hypotheekverstrekkers.

Maar hoe bepaal je de verkoopwaarde voor degene die ze uploadt - jij, als individu - of de inkoopwaarde voor de degene die ze verwerkt en combineert - een bedrijf met een winstoogmerk - met die van miljoenen anderen om er heel precieze gezondheidsprofielen van te maken en die te verkopen? Daar denkt nog niemand over na, zegt Jay Olshansky, professor of epidemiology and biostatistics, UIC School of Public Health.

Beter en preciezer
Olshansky laat het aantrekkelijk klinken: “Stel je voor dat je geld krijgt om de data van je wearable sensoren te uploaden in een nieuwe gezondheidsdatabase in de cloud. Daar zijn niet alleen onderzoekers en bedrijven in geïnteresseerd, maar ook je huisarts kan er met één oogopslag door zien hoe je met je met je lijf bent omgesprongen sinds je laatste bezoekje. Die informatie biedt een veel beter en preciezer beeld dan het bloed- en urinestaaltje tijdens je jaarlijkse controle."

Hoogste tijd om het eens over die waarde te hebben. Wat vind jij jouw data waard en hoe wil je dat ze gebruikt worden door een analist die ze doorverkoopt aan de wetenschap, een verzekeraar of de overheid?
Dit artikel afdrukken