Omdat het ministerie van EZ én boerenbestuurders én NGO's gezorgd hebben voor het mogelijk verlies van de zogeheten derogatie en daarmee de BV Nederlandse melkboer op een verlies van mogelijk €1 miljard hebben gezet, is er heel wat aan de hand. Dat alles is het gevolg van Nederlandse melkveehouders die veel te veel melk meenden te kunnen maken.

Het ministerie van EZ - dat tevens over boerenzaken gaat - probeert op dit moment iedereen aan boord te houden en die derogatie te behouden. Daarom moeten melkveehouders nu plannen maken. Dat hebben ze de afgelopen jaren kennelijk niet goed gedaan. Hun besturen deden dat voor hen.

bruins


Opmerkelijk is dan ook de uitspraak van melkveehouder en boerenbestuurder Dirk Bruins dit weekend in Veldpost, een veelgelezen boerenblad. "We bespreken alle mogelijke oplossingen", zegt Bruins volgens het blad. Veldpost meldt echter dat Bruins iedere verantwoordelijkheid afwijst. Volgens LTO'er Bruins zijn de melkveehouders zelf verantwoordelijk voor de ontstane situatie, schrijft Veldpost, "maar omdat we hen vertegenwoordigen denken we mee over oplossingen."

Dat is een weergaloze uitspraak voor een boerenbestuurder. Je kunt zeggen dat je gefaald hebt, maar niet dat je er niet bij was en er niet mede verantwoordelijk voor bent geweest. Als je dat niet wilde, had je bijvoorbeeld Tweede Kamerlid of bestuurder van de Brandweer moeten worden. Dan mag je zeggen dat boeren sukkels zijn, maar niet als je boerenbestuurder bent.
Toch?

Update 9:13h: Dirk Bruins zegt dat Veldpost hem verkeerd heeft geciteerd:
Dit artikel afdrukken