Je kunt groente 'vermommen' tot pasta of als poeder in pasta verstoppen, snoeptomaatjes in de snackautomaat stoppen, superhelden inschakelen of er een wedstrijdje van maken. Een aantal van die alternatieven is best effectief.

Maar de allersimpelste manier om kinderen meer groenten te laten eten, blijkt toch: geld. Doodgewone omkoping zorgt er voor dat kinderen ook op langere termijn gezondere eetgewoonten aannemen.

Met een beetje smeergeld, lust je kind straks zelfs spruitjes
Steekpenningen
In een onderzoek bij 8.000 kinderen op 40 lagere scholen in de Amerikaanse staat Utah kregen kinderen een muntje voor iedere portie groente of fruit die ze bij de schoolmaaltijd aten. De muntjes waren te besteden tijdens evenementen op school en in de schoolwinkel en boekenbeurs. De pilots duurden 3 of 5 weken. Na 2 maanden bleken de kinderen nog altijd meer verse groenten en fruit te eten dan voor de pilot begon. Op scholen waar het experiment 3 weken duurde, at 21% meer van de kinderen nog altijd groente of fruit bij de lunch, op scholen die 5 weken steekpenningen uitdeelden was dat zelfs 44% meer.

Volgens de onderzoekers kwam dat doordat de kinderen de groente en het fruit steeds lekkerder gingen vinden, naarmate ze er meer van aten (en langer voor betaald kregen).

'Smeergeldspruitjes'
Hoewel het idee sommige ouders tegen de borst kan stuiten, dat zij hun kinderen omkopen om iets te eten dat gewoon heel gezond voor ze is, blijkt het dus wel effectief. Ouders krijgen er op deze manier toch weer een optie bij om hun kinderen aan de groenten te krijgen. Met een beetje smeergeld, lust je kind straks zelfs spruitjes.
Dit artikel afdrukken