Ook biologisch optimaliseert er op los. Biggen eerst warm, dan koud houden, allemaal voor de kwaltiteit en kwantiteit van het vlees. Logisch, maar hoe 'natuurlijk' is het eigenlijk om dit zo 'gedetailleerd' te doen?
De natuur optimaliseert namelijk niet (nee echt niet, of althans blind).
Blikbaar wil/hoeft biologisch niet natuurlijk te zijn (maar menselijk!)? maar wel
1) wil het gewoon een eigen product-markt combinatie zijn?
2) of is het de R&D kamer van ook de gangbare landbouw?
3) of de trekker van de multifunctionele landbouw?
wat vinden jullie?
Dit artikel afdrukken
De natuur optimaliseert namelijk niet (nee echt niet, of althans blind).
Blikbaar wil/hoeft biologisch niet natuurlijk te zijn (maar menselijk!)? maar wel
1) wil het gewoon een eigen product-markt combinatie zijn?
2) of is het de R&D kamer van ook de gangbare landbouw?
3) of de trekker van de multifunctionele landbouw?
wat vinden jullie?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
de natuur optimaliseert wel maar met een ander doel dan wij en inderdaad lijkt het willekeuriger.
voor mij persoonlijk is het belangrijkste van biologisch dat er geen vreemde stoffen (kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen, antibiotika enz) toegevoegd worden, dat dieren wat langer en beter leven en dat dan hopelijk de smaak beter wordt.
ik zie hier niet direct problemen mee al had ik niet verwacht dat voor buitendieren als varkens de stal verwarmd hoefde te worden. blijkt maar weer hoeveel ik weet van het boerenbedrijf.
en het IS toch een product-markt combinatie? lijkt me geen hobbygebeuren en zonder markt geen product.
Een vd redenen dat de overheid geld pompt in "Biologisch" is de R&D-functie. Een wetenschappelijke aanpak kan leiden tot meer diervriendelijkheid op grotere schaal.
Het begrip "Biologisch" wordt echter als maar onduidelijker. Kijkjes in de stal zoals boven zijn dus heel erg welkom.
Ik ben wschl niet slim genoeg voor dit debat, maar aan die teksten op biokennis.nl krijg ik veelal kop noch staart. Waarin wil men dan wel 'trekker zijn'? Hier in Limburg heb je Hartenboer Dat vind ik een zinvolle invulling van 'trekker' zijn. Vooral omdat sinds kort ook niet-bioboeren van dit verdeelpunt van korte keten-producten mogen gebruikmaken.
Achter het begrip biologisch is een markt ondekt waar consumenten allemaal hun verwachtingen in kunnen projecteren zoals smaak, dierenwelzijn en gedoseerde meststoffen. In dat kader worden er handelsafspraken gemaakt om een produkt in de markt te zetten dat aan alles een beetje voldoet.
Betere smaak nog het minst. Over hoe het precies in elkaar zit wordt zo weinig mogelijk ruchtbaarheid gegeven opdat de consumenten in vreugde leven.
Om een voorbeeld te noemen: om een lekkere kip die aan alle smaakverwachtingen voldoet te produceren is het geheel niet noodzakelijk dat het dier volledig biologisch voer (een produkt dat op dit moment niet bestaat) krijgt. Het welzijn in de zin van een ruime en veilige uitloop met eetbare plantjes is wel noodzakelijk en ook om de dieren in kleine populaties te houden.
Daarnaast moet je het dier zo stressarm mogelijk slachten. Massaal slachten in een slachtfabriek doet de smaak sterk devalueren. Vooral aan de laatste 3 eisen kan niet voldaan worden en dat is qua smaak veel belangrijker dan of het dier al dan niet biologisch voer zou krijgen.
Kortom er zijn meer gaten in de markt te vullen dan alleen met dat amorfe begrip "biologisch".
Uit het magazine BioGezond, een interview met enkele bioboeren in BelgIê:
Wim Vandenberghe (Belbio, beroepsvereniging van bilogische boeren):"De veranderende structuur van de bedrijven heeft vandaag een impact op de ideologie in de biosector. Steeds vaker zien we dat de bedrijven worden bestuurd door mensen die niets met bio te maken hebben. Investeringsbdrijvenkomen op de proppen met een kapitaal dat zij om strategische redenen in de biologische sector willen pompen."
"Wel spijtig dat supermarkten de bioproducten vaak op een strategische manier vervangen door een eigen merknaam. Het product wordt vervaardigd door dezelfde boer, maar hij krijgt de keuze: onder het label van de supermarkt en iets goedkoper produceren of de handelsrelatie wordt beëindigd."
Waarvan acte.