We gooien €2,5 miljard aan eten weg omdat het te goedkoop is. Dat zegt Natuur & Milieu op basis van onderzoek. Oplossing: maak het tweemaal zo duur. Onzin.
Natuur & Milieu onderzocht samen met Rabobank waarom we zoveel eten weggooien. Het weggegooide eten vertegenwoordigt een waarde van 2,5 miljard euro. Dat komt neer op iets minder dan €150 per persoon per jaar.
Als eten tweemaal zo duur zou worden gemaakt, zouden we niet zoveel meer weggooien. Dat verwacht een kleine kwart van de Nederlandse bevolking, zegt Natuur & Milieu.
Natuur & Milieu ontdekte nog iets. Meer dan de helft van de Nederlanders die de organisatie sprak dacht 20 à 30% van zijn of haar inkomen aan voedsel uit te geven. In werkelijkheid geeft Nederland gemiddeld maar 11% aan voeding uit. Natuur & Milieu concludeert daaruit dat er ruimte is om de prijs van voedsel flink te verhogen.
Het stond afgelopen vrijdag doodleuk in de Metro, de gratis krant:
Maar waar moet de winst op die verdubbelde prijs van voedsel heen? De wereld heeft nog nooit zoveel teveel eten gemaakt.
Niemand wil het horen, maar het is wel de reden waarom boeren steen en been klagen. Zij verdienen niets omdat er veel te veel eten wordt gemaakt. Als er niet genoeg was, zou je ze niet horen. Teveel houdt de prijzen lekker laag. Dat zorgt voor een probleem. Als je de prijs van eten flink hoger wilt maken om voedselverspilling aan te pakken, wie moet dan al dat overgeproduceerde eten kopen?
Voedselverspilling terugdringen is onzin. Er moet gewoon veel minder gemaakt worden. Dan hoef je de prijs niet te verhogen. Die gaat vanzelf flink omhoog. Als je de prijs verhoogt zonder het aanbod te beperken, worden een paar handelaren en verkopers slapend rijk. Bij overaanbod is hun inkoopprijs immers laag.
Bij Natuur & Milieu werken amateur-economen. Zulke lieden bedenken rare oplossingen. Toch komen ze zomaar serieus in de krant.
We zijn er inmiddels allemaal van overtuigd: er moet dringend iets gedaan worden aan voedselverspilling. Wie dat is gaan geloven, is bevangen door de waanzin die normaal is geworden.
Laten we weer eens een beetje gewoon gaan doen. Maak of minder voedsel of verdeel het teveel onder de armen die niets kunnen betalen. Maar maak eindelijk eens een eind aan veel te veel.
Dit artikel afdrukken
Als eten tweemaal zo duur zou worden gemaakt, zouden we niet zoveel meer weggooien. Dat verwacht een kleine kwart van de Nederlandse bevolking, zegt Natuur & Milieu.
Natuur & Milieu ontdekte nog iets. Meer dan de helft van de Nederlanders die de organisatie sprak dacht 20 à 30% van zijn of haar inkomen aan voedsel uit te geven. In werkelijkheid geeft Nederland gemiddeld maar 11% aan voeding uit. Natuur & Milieu concludeert daaruit dat er ruimte is om de prijs van voedsel flink te verhogen.
Het stond afgelopen vrijdag doodleuk in de Metro, de gratis krant:
Maar waar moet de winst op die verdubbelde prijs van voedsel heen? De wereld heeft nog nooit zoveel teveel eten gemaakt.
Er moet dringend iets gedaan worden aan voedselverspilling. Wie dat is gaan geloven, is bevangen door de waanzin die normaal is gewordenAmateur-economen
Niemand wil het horen, maar het is wel de reden waarom boeren steen en been klagen. Zij verdienen niets omdat er veel te veel eten wordt gemaakt. Als er niet genoeg was, zou je ze niet horen. Teveel houdt de prijzen lekker laag. Dat zorgt voor een probleem. Als je de prijs van eten flink hoger wilt maken om voedselverspilling aan te pakken, wie moet dan al dat overgeproduceerde eten kopen?
Voedselverspilling terugdringen is onzin. Er moet gewoon veel minder gemaakt worden. Dan hoef je de prijs niet te verhogen. Die gaat vanzelf flink omhoog. Als je de prijs verhoogt zonder het aanbod te beperken, worden een paar handelaren en verkopers slapend rijk. Bij overaanbod is hun inkoopprijs immers laag.
Bij Natuur & Milieu werken amateur-economen. Zulke lieden bedenken rare oplossingen. Toch komen ze zomaar serieus in de krant.
We zijn er inmiddels allemaal van overtuigd: er moet dringend iets gedaan worden aan voedselverspilling. Wie dat is gaan geloven, is bevangen door de waanzin die normaal is geworden.
Laten we weer eens een beetje gewoon gaan doen. Maak of minder voedsel of verdeel het teveel onder de armen die niets kunnen betalen. Maar maak eindelijk eens een eind aan veel te veel.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Die gratis krant van afgelopen vrijdag ligt gewoon bij het oud papier, of in de vuilnisbak. Net als die bananen die te bruin geworden zijn, en het oude brood en die snotterige halve komkommer. En dat vinden we prima, op die mensen van Natuur en Milieu na. Want die laatsten betalen hun hypotheek, vakantie en iPhone met schrijven over het teveel consumeren. Zo blijft er werk in de wereld.
Lezen blijkt maar weer eens een kunst.
Het onderzoek is uitgevoerd samen met de Rabobank, in Veerman's visie
dan dus kennelijk eveneens "amateur-economen".
En pleit ervoor om ook de milieukosten van voedselproductie te includeren.
Die "dubbele prijs" is namelijk geen "winst", Dick, maar zou de geëxternaliseerde kosten
kunnen dekken.
KPMG berekende dat eerder en concludeerde dat voedsel 2,2 maal zo duur zou moeten zijn.
Niet eens zo ver van die 2 maal van Natuur & Milieu en de Rabobank.
Hoogleraar Laurens Sloot merkt op onze Facebook-pagina op "Bij Rabobank werken toch ook economen zou je zeggen..."
Ja, Dick Belderbos ik had het gelezen, dat van Rabobank. Hoofdschuddend, want net als Cees Veerman willen ze waarschijnlijk een betere prijs voor de boeren die ze hebben overgefinancierd om over te produceren. Maar zo werkt het natuurlijk niet in de wereldeconomie.* Het zijn gratuite losse flodders in onze meningensamenleving.
Enne, ik heb hier onlangs nog betoogd dat het geld waarmee voedsel duurder wordt gemaakt gebruikt kan worden om geëxternaliseerde kosten te financieren en overcapaciteit af te bouwen. Precies zoals je het zegt. Trouwens, dank voor het verwijzen naar mijn stukje over KPMG.
Laten we in godsnaam ophouden te praten over voedselverspilling als belangrijk 'issue'. Dat is een non-probleem waar we inmiddels een hoofdonderwerp in het publieke bewustzijn hebben gemaakt. Stop, want het is een teken van een mentaal doodzieke samenleving! Overproductie en overconsumptie zijn het probleem. En - helemaal eens - het niet includeren van externe kosten.
* of wil Rabo een hek om Nederland zetten en tegelijk haar eigen boeren wel flink laten exporteren? Ik heb er niets over gelezen en als ik er iets over gelezen zou hebben dan had ik er flink om moeten lachen: wensdenken. Get real en benoem de vraagstukken zoals ze fysiek en economisch in elkaar zitten.
Verspillen is verwennen.
Zo is dat Jan Peter. Dat merkte je gisteren met zoveel woorden al op bij het chipje voor $12 (van gekkigheid weten we niet meer waar we geld aan uit moeten geven) en vandaag is het nieuws dat Egypte suiker mindert (maar dan om heel natuurlijke redenen: een prijsgedreven tekort).
Zorgelijk vind ik de uiterste decadentie die Nederlandse (en andere in andere Westerse landen) NGO's creëren met hun nadruk op voedselverspilling, terwijl het onderwerp overproductie en externe kosten heet. Daarmee worden discoursen en de bijbehorende denkwerelden en logica's in het collectieve brein gefixeerd waar niets van klopt en die allerlei onzin produceren in de houdingen van mensen.