Natuur & Milieu onderzocht samen met Rabobank waarom we zoveel eten weggooien. Het weggegooide eten vertegenwoordigt een waarde van 2,5 miljard euro. Dat komt neer op iets minder dan €150 per persoon per jaar.

Als eten tweemaal zo duur zou worden gemaakt, zouden we niet zoveel meer weggooien. Dat verwacht een kleine kwart van de Nederlandse bevolking, zegt Natuur & Milieu.

Natuur & Milieu ontdekte nog iets. Meer dan de helft van de Nederlanders die de organisatie sprak dacht 20 à 30% van zijn of haar inkomen aan voedsel uit te geven. In werkelijkheid geeft Nederland gemiddeld maar 11% aan voeding uit. Natuur & Milieu concludeert daaruit dat er ruimte is om de prijs van voedsel flink te verhogen.

Het stond afgelopen vrijdag doodleuk in de Metro, de gratis krant:


Maar waar moet de winst op die verdubbelde prijs van voedsel heen? De wereld heeft nog nooit zoveel teveel eten gemaakt.

Er moet dringend iets gedaan worden aan voedselverspilling. Wie dat is gaan geloven, is bevangen door de waanzin die normaal is geworden
Amateur-economen
Niemand wil het horen, maar het is wel de reden waarom boeren steen en been klagen. Zij verdienen niets omdat er veel te veel eten wordt gemaakt. Als er niet genoeg was, zou je ze niet horen. Teveel houdt de prijzen lekker laag. Dat zorgt voor een probleem. Als je de prijs van eten flink hoger wilt maken om voedselverspilling aan te pakken, wie moet dan al dat overgeproduceerde eten kopen?

Voedselverspilling terugdringen is onzin. Er moet gewoon veel minder gemaakt worden. Dan hoef je de prijs niet te verhogen. Die gaat vanzelf flink omhoog. Als je de prijs verhoogt zonder het aanbod te beperken, worden een paar handelaren en verkopers slapend rijk. Bij overaanbod is hun inkoopprijs immers laag.

Bij Natuur & Milieu werken amateur-economen. Zulke lieden bedenken rare oplossingen. Toch komen ze zomaar serieus in de krant.

We zijn er inmiddels allemaal van overtuigd: er moet dringend iets gedaan worden aan voedselverspilling. Wie dat is gaan geloven, is bevangen door de waanzin die normaal is geworden.

Laten we weer eens een beetje gewoon gaan doen. Maak of minder voedsel of verdeel het teveel onder de armen die niets kunnen betalen. Maar maak eindelijk eens een eind aan veel te veel.
Dit artikel afdrukken