"E-nummervrij produceren is toegeven aan chantage door de publieke opinie en pressiegroepen die onvolledig geïnformeerd zijn"Feiten
Voedselveiligheidsdeskundige IJsbrand Velzeboer maakt zich wel druk. Hij zegt: "E-nummervrij produceren is toegeven aan chantage door de publieke opinie en pressiegroepen die onvolledig geïnformeerd zijn. Dat publiek moet ook maar stoppen met ademhalen want zuurstof heeft ook een E-nummer, E948." Mensen zouden meer feiten moeten horen.
Meningen
De Tilburgse hoogleraar sociologie Peter Achterberg is dat niet met hem eens. "Het idee dat meer en vooral 'juiste' informatie de mening van mensen zal veranderen, is hopeloos naïef." Mensen hebben veel behoefte aan zekerheid in een complexe wereld. Ze zoeken bevestiging en sluiten zich af voor andere argumenten. Feiten worden ondergesneeuwd door meningen. "Niet iedereen is een wetenschapper en wil in detail weten hoe een fiets, mobieltje of in dit geval kant-en-klaarvoeding in elkaar steekt." Achterberg, schrijft Trouw, juicht het toe dat burgers hun wantrouwen en angst uiten en bedrijven ter verantwoording roepen.
Feiten doen er niet meer toe en je kunt mensen niet leren wat ze niet willen weten, zegt Achterberg'Post-fact' samenleving
De Tilburgse professor noemt ter illustratie een ouderavond op de school van zijn kinderen. Trouw noteert: Twee voedselwetenschappers kwamen op uitnodiging vertellen over gezonde voeding. Een paar veganistische ouders verwierpen alles wat zij presenteerden als klinkklare onzin. Zij lieten zich namelijk niet meer in de maling nemen door de wetenschap of de Unilevers van deze wereld. "Of je het leuk vindt of niet. We leven in een post-fact maatschappij", benadrukt Achterberg. En, tja, dan is het lastig communiceren voor bijvoorbeeld gezondheidscentra. Want meer informatie betekent alleen maar meer polarisatie, meent Achterberg.
Feiten doen er niet meer toe en je kunt mensen niet leren wat ze niet willen weten, zegt Achterberg.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Uit het artikel: "Stoffen met een E-nummer zijn onderzocht ... Het onderzoek bestaat uit het voederen van proefdieren met het additief. De dagelijkse dosis wordt opgevoerd totdat dieren ziekteverschijnselen vertonen, bijvoorbeeld braken, uitslag of schade aan organen."
Dat dieren mishandeld zijn, staat me tegen aan E-nummers. Helaas, dat onderzoek is al gedaan, daar voorkom je niks meer aan.
Toevoegingen met naam benoemen in plaats van nummeren, is ook prima. Maarrr dan wel in een aantal talen op hetzelfde etiket met behoud van letter grootte. En als de hoeveelheid tekst dan toch veel omvangrijker wordt, vermeldt dan ook de stoffen die onttrokken zijn. Vaak net zo belangrijk. Doe mij dan toch maar de internationale nummering.
Allergieën merk je vanzelf wel, en zal mij worst wezen. Maar waarom zouden geconserveerde vleesproducten slechter zijn dan vers vlees (WHO)? Als je in plaats van vers vlees altijd een paar keer per dag vleeswaren, worst en andere geconserveerde vleesproducten eet, vaak gebakken (vorming van nitrosaminen) dan heb ik daar als consument toch mijn twijfels over. Of is een verhoogd risico op kanker tegenwoordig een allergie?
"Feiten doen er niet meer toe."
Gezien het feit dat er genoeg feiten aangevuld, aangepast of onderuit gehaald zijn in het veld van de voeding, is het stellig herhalen van een feit misschien ook niet handig (meer); dat maakt ongeloofwaardig.
Mooie stelling Otto!
ijsbrand velzeboer, wat vind jij van de stelling van professor Achterberg?