Moet je tomaten nou juist wel, of juist niet in de koelkast bewaren?
Zowel in de kranten als op internet gaat het rond: bewaar tomaten niet in de koelkast. Volgens Amerikaanse en Chinese wetenschappers verliezen tomaten hun smaak door koeling. Ze deden een nieuw smaakonderzoek waarin proefpanels tomaten moesten proeven die 1,3, of 7 dagen bij 5°C bewaard waren. De proefpanels vonden de tomaten die 7 dagen gekoeld bewaard waren minder lekker. Ook het patroon van de geurstoffen bleek veranderd.
"Kort door de bocht"
Arnaud Bovy van de WUR vindt de conclusie volgens de NRC “kort door de bocht”. Hij doet al bijna een jaar onderzoek naar het effect van koelen op de smaak van tomaten. Het Amerikaans-Chinese onderzoek vergelijkt gekoelde tomaten met vers geplukte tomaten, die volgens Bovy altijd lekkerder zijn dan bewaarde tomaten. Wel beaamt hij dat het niet nodig is om tomaten te koelen omdat je ze prima bij kamertemperatuur kunt bewaren.
Volgens Seriouseats moet je voor tomaten die nog nooit gekoeld zijn niet koelen. Dat zijn er alleen niet zoveel. Ze komen namelijk of uit eigen tuin of je koopt ze in het seizoen - misschien - van de lokale tuinder op een boerenmarkt. Alle andere tomaten die via de handel te verkrijgen zijn ooit gekoeld geweest.
Verse tomaten die nog nooit gekoeld zijn, kun je laten rijpen bij kamertemperatuur. Daarvoor moet je het takje verwijderen en de tomaten ondersteboven op een bord of snijplank leggen. Als ze rijp zijn moet je ze zo snel mogelijk opeten. Je kan ze tot 3 dagen in de koelkast bewaren, maar laat ze voor je ze opeet dan wel weer op kamertemperatuur komen. Tomaten die al eens gekoeld zijn geweest kun je prima in de koelkast bewaren.
Het nieuwe Chinees-Amerikaanse onderzoek gaat over de invloed van koeling op de smaak van tomaten, niet over hoe je tomaten het best kan bewaren. Voor de langste bewaring is koeling wel degelijk de beste optie. Koeling stelt het moment waarop rotting intreedt uit, maar kost een beetje smaak.
Dit artikel afdrukken
"Kort door de bocht"
Arnaud Bovy van de WUR vindt de conclusie volgens de NRC “kort door de bocht”. Hij doet al bijna een jaar onderzoek naar het effect van koelen op de smaak van tomaten. Het Amerikaans-Chinese onderzoek vergelijkt gekoelde tomaten met vers geplukte tomaten, die volgens Bovy altijd lekkerder zijn dan bewaarde tomaten. Wel beaamt hij dat het niet nodig is om tomaten te koelen omdat je ze prima bij kamertemperatuur kunt bewaren.
Koeling stelt het moment waarop rotting intreedt uit, maar kost een beetje smaakHoe dan wel bewaren?
Volgens Seriouseats moet je voor tomaten die nog nooit gekoeld zijn niet koelen. Dat zijn er alleen niet zoveel. Ze komen namelijk of uit eigen tuin of je koopt ze in het seizoen - misschien - van de lokale tuinder op een boerenmarkt. Alle andere tomaten die via de handel te verkrijgen zijn ooit gekoeld geweest.
Verse tomaten die nog nooit gekoeld zijn, kun je laten rijpen bij kamertemperatuur. Daarvoor moet je het takje verwijderen en de tomaten ondersteboven op een bord of snijplank leggen. Als ze rijp zijn moet je ze zo snel mogelijk opeten. Je kan ze tot 3 dagen in de koelkast bewaren, maar laat ze voor je ze opeet dan wel weer op kamertemperatuur komen. Tomaten die al eens gekoeld zijn geweest kun je prima in de koelkast bewaren.
Het nieuwe Chinees-Amerikaanse onderzoek gaat over de invloed van koeling op de smaak van tomaten, niet over hoe je tomaten het best kan bewaren. Voor de langste bewaring is koeling wel degelijk de beste optie. Koeling stelt het moment waarop rotting intreedt uit, maar kost een beetje smaak.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Deze vraag mag gesteld worden denk: Waarom koelt de handel tomaten?
Ik zie kansen voor smaak onderscheid in Retail ;-)
Het is algemeen bekend dat tomaten niet of moeilijk narijpen nadat ze koel bewaard zijn. Een tomaat is rijp zodra hij als een ei uiteenspat als je hem laat vallen. Dat is een van de redenen waarom supermarkten liever geen rijpe tomaten willen hebben. Ook in het voortraject worden ze nog onrijp op de lopende band verwerkt, gesorteerd, ingepakt.
Een maand bewaren is goed mogelijk.
3 Weken geleden kocht ik onderweg naar huis een paar kilo grote vleestomaten op een markt in Frankrijk. Ze waren rijp, maar nog niet erg zacht en hier en daar geel aan de bovenkant. Nu na 3 weken liggen ze volledig rijp in de keuken en moeten ze binnen enkele weken op zijn. (6 weken bewaard bij 18-20 graden C).
In augustus waren de meeste kerstomaatjes in mijn tuin hier in Nederland nog groen. Het waren toevalszaailingen die ieder jaar weer opkomen (dank aan Aldi). Sommigen waren al groen-geel en die heb ik meegenomen op reis. De rest opgeruimd en de groene tomaatjes op de grond laten liggen. Bij thuiskomst 1 oktober waren ze allemaal rood en rijp, maar hadden weinig smaak.
En zo zien ze er vandaag (21 oktober) uit nadat ze 8 weken op de grond hadden gelegen:
Joep's tomaatjes, slechts een klein deel nog goed eetbaar. Verspilling? Nee, het komt uit de tuin en het blijft in de tuin.
Gewoon, met takjes, in een schaal op de keukentafel. Ik laat de takje er juist aan zitten, vooral als ze nog wat oranje zijn en moeten narijpen, want in dat groen zit nog een beetje leven, zegt men, en dat wordt nog steeds aan de tomaat doorgegeven. Een oranjige tomaat die ik loshaal duurt langer om te rijpen dan als ik ze aan het takje laat zitten. En ik koop ze 1x in de week, probeer ongeveer 1/3 erbij te nemen die pas na 5 dagen rijp genoeg zijn en dat gaat prima. Soms worden ze wat zachter, eet je die het eerst op en dan zijn ze op z'n lekkerst.
Er is nog meer tomatennieuws: in Australië is de eerste massa-productieteelt van tomaten van start gegaan die onafhankelijk is van zoet water, fossiele brandstoffen en landgebruik.
Zon en zeewater zijn volgens Foodnavigator het geheim van Sundrop Farms. De tomatenkwekerij produceert 15.000 ton tomaten per jaar.
Het bedrijf bestaat uit 4 kassen van elk 5 hectare, een 127 meter hoge zonne-toren, een veld met 23.000 spiegels voor de zonne-energie, een ontziltingsinstallatie die dagelijks 1 miljoen liter zoet water oplevert en opslagcapaciteit heeft voor 115 miljoen liter water. Om het hele jaar door genoeg tomaten te kunnen leveren integreert het bedrijf zonne-energie, elektriciteitsopwekking, het produceren en bewaren van zoet water. O ja, en de tomaten groeien in hydrocultuur.
Jarenlang onderzoek gedaan naar de houdbaarheid van tomaten. De afgelopen 15 jaar loop ik te roepen om tomaten niet in de koelkast te stoppen. Evenmin als komkommers en paprika's. De optimale bewaartemperatuur voor tomaat is 12C. Maar tomaten die geen vocht kunnen verliezen (in een plastic zak of doos) blijven weken lang goed bij 20C. Maar dan moet je inderdaad het steeltje verwijderen, want die gaat schimmelen en er komen echt geen smaakstoffen na uit dat steeltje de tomaat in. Waarom smaken de tomaten in Zuid Europa zo lekker? Vanwegen het vakantie gevoel en dat niemand ze daar in de koelkast stopt! En dan eet de gemiddelde Nederlander ook nog de tomaat direct uit de koelkast als het vruchtvlees zo'n graad of 5C is, dan proef je echt niets. Zelfs niet als het een Honing Tomaat is. Ik heb toevallig een Italiaan op bezoek die, zoals iedereen daar, zijn eigen tomaten in de tuin heeft. Ik heb hem tomaten laten proeven die uit Tomato World komen en dus niet gekoeld zijn. Hij was diep onder de indruk en vond ze heerlijk.