Iedereen weet dat groente eten goed is. De kans op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker verkleint als we maar genoeg groenten eten. In de nieuwe Schijf van Vijf is de aanbevolen hoeveelheid groente verhoogd van 200 naar 250 gram per dag. Maar zelfs die 200 gram haalde al bijna niemand.

Groente heeft weinig smaak
In De Volkskrant van dit weekend beschrijft Ellen Visser hoe het komt. Wetenschappers van Wageningen Universiteit gingen op onderzoek uit. Ze testten de meest gegeten groenten op... smaak. Dat ging natuurlijk niet zomaar; een testpanel van 9 proevers werd gedurende een half jaar 2 keer per week getraind op smaakherkenning. Ze moesten niet alleen leren onderscheiden tussen zoet, zout, zuur, bitter en umami, maar ook de smaaksterkte kunnen aangeven. Eenmaal getraind, kreeg het panel verse groenten (bloemkool, broccoli, prei, wortel, ui, rode paprika, sperziebonen, tomaat, komkommer en ijsbergsla) voorgeschoteld. De groenten waren op verschillende manier bereid, rauw, gekookt, gepureerd en rauw geperst, maar er was niets aan toegevoegd.

Tot verrassing van hoogleraar en onderzoeksleider Kees de Graaf bleken de onderzochte groenten 'nergens naar te smaken'. De Graaf: "Ik ben als onderzoeker al dertig jaar met smaak bezig en hieraan had ik nooit gedacht. Bloemkool is niet zoet, niet zout, niet umami, niet zuur, en ook niet bitter." Dat groenten zo weinig smaak hebben, zou wel eens een verklaring kunnen zijn voor onze lage consumptie. Volgens De Graaf hangt de smaak van iets samen met het gehalte aan suiker, eiwit, zout en vet. Mensen hebben een voorkeur voor energiedicht voedsel, met veel vetten, eiwitten of koolhydraten. Maar groente bevat maar weinig smaakgevende eiwitten, vetten of koolhydraten. Geen wonder dus dat ze zo weinig populair zijn.

"In al die andere eetwaar proefde het panel zoet, zuur, zout of umami, de smaken die voedsel aantrekkelijk maken om te eten. Maar de groenten waren hooguit bitter en scoorden extreem laag op de vier andere smaken"
De Nederlandse resultaten, verschenen in Food Research International, werden vorige maand bevestigd door een nieuwe studie. In dit onderzoek vergeleken proevers de smaak van 34 groenten met die van zuivelproducten, fruitsoorten, granen, vlees en vis. "In al die andere eetwaar proefde het panel zoet, zuur, zout of umami, de smaken die voedsel aantrekkelijk maken om te eten. Maar de groenten waren hooguit bitter en scoorden extreem laag op de vier andere smaken", schrijft Visser.

Belgen eten meest regelmatig groenten
Alle aanbevelingen en richtlijnen ten spijt, eten de meeste mensen gewoon stelselmatig te weinig groente (en fruit). We vinden ze gewoon niet lekker genoeg en worden omringd door smaakvolle alternatieven.
Binnen Europa blijken de Belgen nog het meest trouw hun groenten te eten. Eurostat bracht, ter gelegenheid van Wereldvoedseldag, de groente- en fruitconsumptie in de EU in kaart. Acht op de 10 Belgen eten elke dag minstens één portie groente of fruit. Meer dan een derde van de EU-inwoners eet niet dagelijks groente of fruit. In België geldt dat maar voor 16,5%. Van de Europeanen hebben de Roemenen de laagste dagelijkse groente- en fruit consumptie (65,1% eet het niet dagelijks), gevolgd door de Bulgaren (58,6%), de Letten (48,5%), Slovaken (46,6%), Tsjechen (46,3%), en, verrassend, Nederlanders (45,9%) en Duitsers (45.2%).

De hoogste dagelijkse groente- en fruitconsumptie hebben de Britten; een derde van hen eet elke dag de dagelijks aanbevolen 5 porties. De Britten worden gevolgd door de Denen en - toch - de Nederlanders. In Denemarken en bij ons haalt respectievelijk 25,9 en 25,0% de norm van 5 porties groente en fruit per dag.
Dit artikel afdrukken