Nog geen kwart van de Nederlanders haalt de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groente. Wageningse onderzoekers ontdekten hoe dat komt. Groenten hebben gewoon weinig smaak.
Iedereen weet dat groente eten goed is. De kans op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker verkleint als we maar genoeg groenten eten. In de nieuwe Schijf van Vijf is de aanbevolen hoeveelheid groente verhoogd van 200 naar 250 gram per dag. Maar zelfs die 200 gram haalde al bijna niemand.
Groente heeft weinig smaak
In De Volkskrant van dit weekend beschrijft Ellen Visser hoe het komt. Wetenschappers van Wageningen Universiteit gingen op onderzoek uit. Ze testten de meest gegeten groenten op... smaak. Dat ging natuurlijk niet zomaar; een testpanel van 9 proevers werd gedurende een half jaar 2 keer per week getraind op smaakherkenning. Ze moesten niet alleen leren onderscheiden tussen zoet, zout, zuur, bitter en umami, maar ook de smaaksterkte kunnen aangeven. Eenmaal getraind, kreeg het panel verse groenten (bloemkool, broccoli, prei, wortel, ui, rode paprika, sperziebonen, tomaat, komkommer en ijsbergsla) voorgeschoteld. De groenten waren op verschillende manier bereid, rauw, gekookt, gepureerd en rauw geperst, maar er was niets aan toegevoegd.
Tot verrassing van hoogleraar en onderzoeksleider Kees de Graaf bleken de onderzochte groenten 'nergens naar te smaken'. De Graaf: "Ik ben als onderzoeker al dertig jaar met smaak bezig en hieraan had ik nooit gedacht. Bloemkool is niet zoet, niet zout, niet umami, niet zuur, en ook niet bitter." Dat groenten zo weinig smaak hebben, zou wel eens een verklaring kunnen zijn voor onze lage consumptie. Volgens De Graaf hangt de smaak van iets samen met het gehalte aan suiker, eiwit, zout en vet. Mensen hebben een voorkeur voor energiedicht voedsel, met veel vetten, eiwitten of koolhydraten. Maar groente bevat maar weinig smaakgevende eiwitten, vetten of koolhydraten. Geen wonder dus dat ze zo weinig populair zijn.
Belgen eten meest regelmatig groenten
Alle aanbevelingen en richtlijnen ten spijt, eten de meeste mensen gewoon stelselmatig te weinig groente (en fruit). We vinden ze gewoon niet lekker genoeg en worden omringd door smaakvolle alternatieven.
Binnen Europa blijken de Belgen nog het meest trouw hun groenten te eten. Eurostat bracht, ter gelegenheid van Wereldvoedseldag, de groente- en fruitconsumptie in de EU in kaart. Acht op de 10 Belgen eten elke dag minstens één portie groente of fruit. Meer dan een derde van de EU-inwoners eet niet dagelijks groente of fruit. In België geldt dat maar voor 16,5%. Van de Europeanen hebben de Roemenen de laagste dagelijkse groente- en fruit consumptie (65,1% eet het niet dagelijks), gevolgd door de Bulgaren (58,6%), de Letten (48,5%), Slovaken (46,6%), Tsjechen (46,3%), en, verrassend, Nederlanders (45,9%) en Duitsers (45.2%).
De hoogste dagelijkse groente- en fruitconsumptie hebben de Britten; een derde van hen eet elke dag de dagelijks aanbevolen 5 porties. De Britten worden gevolgd door de Denen en - toch - de Nederlanders. In Denemarken en bij ons haalt respectievelijk 25,9 en 25,0% de norm van 5 porties groente en fruit per dag.
Dit artikel afdrukken
Groente heeft weinig smaak
In De Volkskrant van dit weekend beschrijft Ellen Visser hoe het komt. Wetenschappers van Wageningen Universiteit gingen op onderzoek uit. Ze testten de meest gegeten groenten op... smaak. Dat ging natuurlijk niet zomaar; een testpanel van 9 proevers werd gedurende een half jaar 2 keer per week getraind op smaakherkenning. Ze moesten niet alleen leren onderscheiden tussen zoet, zout, zuur, bitter en umami, maar ook de smaaksterkte kunnen aangeven. Eenmaal getraind, kreeg het panel verse groenten (bloemkool, broccoli, prei, wortel, ui, rode paprika, sperziebonen, tomaat, komkommer en ijsbergsla) voorgeschoteld. De groenten waren op verschillende manier bereid, rauw, gekookt, gepureerd en rauw geperst, maar er was niets aan toegevoegd.
Tot verrassing van hoogleraar en onderzoeksleider Kees de Graaf bleken de onderzochte groenten 'nergens naar te smaken'. De Graaf: "Ik ben als onderzoeker al dertig jaar met smaak bezig en hieraan had ik nooit gedacht. Bloemkool is niet zoet, niet zout, niet umami, niet zuur, en ook niet bitter." Dat groenten zo weinig smaak hebben, zou wel eens een verklaring kunnen zijn voor onze lage consumptie. Volgens De Graaf hangt de smaak van iets samen met het gehalte aan suiker, eiwit, zout en vet. Mensen hebben een voorkeur voor energiedicht voedsel, met veel vetten, eiwitten of koolhydraten. Maar groente bevat maar weinig smaakgevende eiwitten, vetten of koolhydraten. Geen wonder dus dat ze zo weinig populair zijn.
"In al die andere eetwaar proefde het panel zoet, zuur, zout of umami, de smaken die voedsel aantrekkelijk maken om te eten. Maar de groenten waren hooguit bitter en scoorden extreem laag op de vier andere smaken"De Nederlandse resultaten, verschenen in Food Research International, werden vorige maand bevestigd door een nieuwe studie. In dit onderzoek vergeleken proevers de smaak van 34 groenten met die van zuivelproducten, fruitsoorten, granen, vlees en vis. "In al die andere eetwaar proefde het panel zoet, zuur, zout of umami, de smaken die voedsel aantrekkelijk maken om te eten. Maar de groenten waren hooguit bitter en scoorden extreem laag op de vier andere smaken", schrijft Visser.
Belgen eten meest regelmatig groenten
Alle aanbevelingen en richtlijnen ten spijt, eten de meeste mensen gewoon stelselmatig te weinig groente (en fruit). We vinden ze gewoon niet lekker genoeg en worden omringd door smaakvolle alternatieven.
Binnen Europa blijken de Belgen nog het meest trouw hun groenten te eten. Eurostat bracht, ter gelegenheid van Wereldvoedseldag, de groente- en fruitconsumptie in de EU in kaart. Acht op de 10 Belgen eten elke dag minstens één portie groente of fruit. Meer dan een derde van de EU-inwoners eet niet dagelijks groente of fruit. In België geldt dat maar voor 16,5%. Van de Europeanen hebben de Roemenen de laagste dagelijkse groente- en fruit consumptie (65,1% eet het niet dagelijks), gevolgd door de Bulgaren (58,6%), de Letten (48,5%), Slovaken (46,6%), Tsjechen (46,3%), en, verrassend, Nederlanders (45,9%) en Duitsers (45.2%).
De hoogste dagelijkse groente- en fruitconsumptie hebben de Britten; een derde van hen eet elke dag de dagelijks aanbevolen 5 porties. De Britten worden gevolgd door de Denen en - toch - de Nederlanders. In Denemarken en bij ons haalt respectievelijk 25,9 en 25,0% de norm van 5 porties groente en fruit per dag.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik ben blij dat nu wetenschappelijk aangetoond is dat groenten nergens naar smaken. Ik eet braaf mijn dagelijkse groente, daar niet van, maar ik vond altijd al dat het nergens naar smaakt. Als ik mocht kiezen at ik alleen maar frikandellen speciaal, paprikachips, patat flip, appelgebak met veel slagroom, bounty's, twixen, hamburgers, ganzenlever etc., en dan liefst met veel chilisaus en mayonaise. Ik maak overigens wel een uitzondering voor asperges.
Mijn kinderen eten ook hun portie groenten, maar ik kan niet serieus tegen hen vertellen dat het lekker is. Dus ik vertel dan maar dat het goed is voor ze, en dat ze als ze alleen maar vette, zoete en zoute spullen eten ze ongezond, dik en ongelukkig worden.
"De hoogste dagelijkse groente- en fruitconsumptie hebben de Britten; een derde van hen eet elke dag de dagelijks aanbevolen 5 porties"
En toch zijn ze een van de dikste landen in Europa, dus een wondermiddel is het ook niet.
Groenten kun je trouwens prima op smaak brengen door er wat extra vergine olijfolie overheen te gooien, of lekkere scherpe geraspte kaas, of door ze te wokken in het vet dat uit het vlees is gesmolten.
Er was niets aan de groenten toegevoegd, zegt het bericht. Maar een heel klein snufje zout, Wageningen, doet wonderen. Ik doe hetzelfde onderzoek al veel langer dan de gediplomeerde onderzoekers. Er zijn aardappelen waar niets mee te beginnen valt. Die het moeten hebben van een plens geurige jus. Maar er zijn er, zo smaakrijk, dat je er niets naast blieft. En dat ene hele kleine snufje zout maakt zo een bordje aardappelen tot godenmaal.
Het smaakarmste voedsel is sla. Weet u nog, de ijsberslahype? Water!
Maar dan sperziebonen. Geen smaak. Tot je die van vroeger ontdekt, een soort die in de noordelijke provincies nog niet vergeten is: spekbonen! Wat een geheimzinnige, nog niet in een begrip vastgelegde, rijke smaak. Jazeker, snufje er over..
Groenten kun je ook prima op smaak brengen door een saus te maken van het kookvocht. Bindmiddel erdoorheen, schep zout et voila! Desgewenst nog aan te vullen met kaas, olie, kurkuma enz.
Wat voor groente hebben die 'onderzoekers' de smaakslachtoffers voorgeschoteld? Nederland is uiteraard kampioen in het wegselecteren van elke smaak uit hun kasgroente (paprika's zonder ietsipietsi capsaïcine, je moet het maar doen), moderne latuw koop ik niet meer wegens waardeloos. Als bloemkool geen smaak heeft, dan hebben ze verkeerde gekocht.
Proef eens schorseneren, grondwitloof, veldsla, raddicchio, raketsla, selder, artisjokken, vollegrondtomaten, knolselder, spinazie, échte radijzen, rodekool, savooi, veldsla, waterkers, molsla, prei, ajuin, pastinaak, aardpeer, venkel, kardoen, artisjok, rapini, cichorei (catalonia).
Geen smaak? Kom nou! Smaakbommen zijn het.
Nee, teveel smaak juist, en dan "lusten de kinderen het niet"
Ik heb vroeger al geanalyseerd dat het verzet tegen groente komt uit de bewerkelijkheid. Groente moeten schoongemaakt en gesneden worden, een steak keil je zo in de pan. "Snap" maar eens boontjes, haal eens verse erwtjes uit, schil eens schorseneren? Snipper ajuin! Haal de vezels van de selder en zand uit de prei? Rotkarweien zijn het.
Daarenboven zijn smaakvolle groente doorgaans duurder dan vlees, als je ze per schoongemaakt gewicht bekijkt. Arme mensen kunnen zich gewoon geen verse groente permitteren en zijn de band met de voeding kwijt, de kennis om ze te bewaren en klaar te maken.
O ja, bij het meeste fruit en bij groente zoals tomaten (solanaceeën in het algemeen: aubergine, aardappel...), wordt de smaak vernietigd in de ijskast. Dat is ook nog eens een onomkeerbaar fenomeen. En toch steken veel te veel mensen hun plantenvoedsel in die treurkoffer.