Om voedselverspilling tegen te gaan, maakt een Australische kok zuivelproducten van aardappelen.
Andrew Dyhin, oprichter van Potato Magic, ontdekte hoe je aardappelen vloeibaar kunt maken. In de afgelopen 12 jaar heeft hij er verschillende zuivelproducten van gemaakt. Zo maakte hij kaas, melk, vla en zelfs ijs met 96% aardappel.
Dyhin wil een plantaardig alternatief voor de reguliere zuivelproducten bieden en meteen ook een oplossing voor de honderdduizenden aardappels die nu verspild worden in Australië omdat ze niet aan de standaard voldoen. Het gebruiken van aardappels die anders in de vuilnisbak zouden belanden is duurzaam en draagt bij aan het vergroten van voedselzekerheid.
Productie
Hoe Dyhin de aardappels precies vloeibaar maakt, wil hij niet zeggen. Hij wil alleen vertellen dat hij op het idee kwam door het observeren van ontwikkelingen in laboratoriumapparatuur. Van de vloeibare rauwe aardappel maakt Dyhin blokken die je in de keuken kunt gebruiken. Je kunt de blokken in kleine blokjes snijden die als kaas in salades te gebruiken zijn of je kunt het blok schaven om er gnocchi van te maken. Met behulp van zout en extracten kan de aardappel een zuivelsmaak krijgen.
Toekomst
Dyhin is op zoek naar investeerders voor Potato magic om de productie op te kunnen schalen. De grootste uitdaging is wat hem betreft het winnen van het vertrouwen van consumenten. ‘Vloeibare aardappel’ klinkt immers niet erg aantrekkelijk.
Dit artikel afdrukken
Dyhin wil een plantaardig alternatief voor de reguliere zuivelproducten bieden en meteen ook een oplossing voor de honderdduizenden aardappels die nu verspild worden in Australië omdat ze niet aan de standaard voldoen. Het gebruiken van aardappels die anders in de vuilnisbak zouden belanden is duurzaam en draagt bij aan het vergroten van voedselzekerheid.
Productie
Hoe Dyhin de aardappels precies vloeibaar maakt, wil hij niet zeggen. Hij wil alleen vertellen dat hij op het idee kwam door het observeren van ontwikkelingen in laboratoriumapparatuur. Van de vloeibare rauwe aardappel maakt Dyhin blokken die je in de keuken kunt gebruiken. Je kunt de blokken in kleine blokjes snijden die als kaas in salades te gebruiken zijn of je kunt het blok schaven om er gnocchi van te maken. Met behulp van zout en extracten kan de aardappel een zuivelsmaak krijgen.
Toekomst
Dyhin is op zoek naar investeerders voor Potato magic om de productie op te kunnen schalen. De grootste uitdaging is wat hem betreft het winnen van het vertrouwen van consumenten. ‘Vloeibare aardappel’ klinkt immers niet erg aantrekkelijk.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het begrip voedselverspilling wordt alom gehoord. In de mode. Het gaat een eigen leven leiden. Mensen gaan denken dat alles wat niet door mensen wordt opgegeten, waar het toch voor ons was bestemd, verspild wordt als onbruikbaar afval.
Aardappelen die ongeschikt verklaard worden voor menselijke consumptie zijn nog altijd goud waard. Vraag maar aan een varken.
Ik neem aan dat met "zuivel" hier de textuur wordt bedoeld, en niet de chemische samenstelling, en dat het dus valt in de categorie van bewerkt voedsel waar we niet beter van worden. Dat is pas echte voedselverspilling.
Ik weet het nog zo net niet, Tom #2 , hangt van het proces zelf af waar dus geen bekendheid over gegeven wordt. Dat zou natuurlijk wel gegeven moeten worden voor er over geoordeeld kan worden (patent aanvragen door ontwikkelaar?) en ik persoonlijk het zou gebruiken...
Ik gebruik zelf een enkele aardappel ergens in om een meer 'romig en bindend' effect te krijgen, maar dan kook ik het gewoon mee. Of ik bak ze als 'kaantjes', uiterst fijn gesneden, om over iets te strooien.
Misschien inderdaad een 'hype' Wouter #1; maar dan wel 1, die ik liever zie dan wat anders.
De kennis van producten is bij de meeste mensen uiterst slecht, de voedselverspilling is groot.
Ik zie langzamerhand meer mensen in mijn omgeving nadenken daarover vanwege deze 'hype'.
Ria, het klopt dat we nog niks van proces weten, maar het schijnt per ongeluk te zijn gebeurd, dus erg geavanceerd kan het niet zijn. Een aardappel bevat voor groot deel uit zetmeel, terwijl zuivel veel vet en/of eiwit bevat. Je zet het ene niet zomaar per ongeluk om in het andere.
"Ria, het klopt dat we nog niks van proces weten, maar het schijnt per ongeluk te zijn gebeurd, dus erg geavanceerd kan het niet zijn." Jouw stelling dat "(...) het dus valt in de categorie van bewerkt voedsel waar we niet beter van worden)" moeten we dus nog even afwachten.
Tom, dan is de vraag wat die aardappel op deze manier teweeg gaat brengen. Krijgen we een smaak-effect als van zuivel (wat ik vermoed)?
Dat doe ik zelf al tijden (mijn familie deed dat -waarschijnlijk bijv. heel Nederland-, Jamie Oliver heeft mij daar verder bewust van gemaakt).
Dus inderdaad misschien niet echt nieuw en een beetje opgeklopt. Maar ik blijf wel nieuwsgierig, mits ik meer info krijg.