Foodlog schreef in 2012 al over de lone star tick. Dat is een teek die met zijn beet een vleesallergie kan veroorzaken. Na de beet ontwikkelen mensen antistoffen tegen een suikerverbinding die zowel in het speeksel van de teek als in rood vlees voorkomt. Het eten van rood vlees zorgt voor dezelfde afweerreactie die voor milde tot levensbedreigende allergische reacties zorgt.

Wereldwijd
In 2012 kwam de teek vooral voor in het midden en zuiden van de VS. Nog steeds komt de teek vooral voor in de VS en Australië. Er zijn volgens The Guardian meldingen van vleesallergie na tekenbeten die mensen opliepen in Europa, Azië, Centraal-Amerika en Afrika. Een anafylactische shock, de heftigste vorm van een allergische reactie die zelfs tot de dood kan leiden, is echter zeldzaam. Een dergelijke felle reactie komt het meest voor in Australië. De teken die mensen van vlees afhelpen komen daar vooral voor rondom de noordelijke stranden bij Sydney. Vleesallergie zou in dat gebied net zo vaak voorkomen als pinda-allergie.

Tick-induces Allergies Research and Awareness
Om aandacht voor allergieën door tekenbeten te vragen, richtte de Australische klinisch specialist en immunoloog Sheryl van Nunen samen met haar patiënten de vereniging Tick-Induced Allergies Research and Awareness (TIARA) op. Van Nunen legde in 2007 als eerste de link tussen tekenbeten en het ontwikkelen van een vleesallergie.
De vereniging zamelt geld in voor onderzoek. Er is nog maar weinig bekend over de opkomende allergie.
Dit artikel afdrukken