ESBL-producerende bacteriën blijken niet alleen bij kip maar inmiddels bij ook bij rundvee, huisdieren en op groenten voor te komen. Ook de biologische sector, waar nauwelijks antibiotica gebruikt wordt, is niet vrij van ESBL. Wageningse veterinair epidemiologen en het RIVM toonden dat aan, zo meldt Boerderij. Verminderen van antibioticagebruik is onvoldoende om de bacterie uit te bannen, zeggen de onderzoekers. ESBL-besmettingen verspreiden zich internationaal. "Ze zitten inmiddels overal en worden ook vaak uit het buitenland meegenomen." ESBL is een enzym dat penicillines en cefalosporines (antibiotica) kan afbreken. De bacteriën blijken als reservoir om de hele dierlijke keten heen aanwezig.
Boerderij - ESBL-bacteriën niet eenvoudig uit te bannen
Lees ook
-
5
+Geen antibiotica maar thee met honing voor Britse grieplijder 24 aug 2018
-
15
+WHO waarschuwt weer tegen antibioticagebruik bij dieren 9 nov 2017
-
5
+McNuggets in 2027 wereldwijd zonder voor mensen belangrijke antibiotica geproduceerd 29 aug 2017
-
9
+Resistentie tegen belangrijk antibioticum gevonden bij kip in Nederlandse supermarkten 22 aug 2017
- 0 Brits rapport wil verdere antibioticareductie in veehouderij 10 dec 2015
Wie eet er dan ook rauw voedsel? De keuken hygiëne is tevens belangrijk.
De mens heeft vuur uitgevonden om oa. voedsel te verhitten en daarmee micro-organismen onschadelijk te maken.