Noordzeevis die dagelijks in Scheveningen wordt aangeland, verhandeld en verwerkt, is voortaan te herkennen aan een eigen logo. De Stichting Scheveningse Vis wil dat ‘Noordzeevis uit Scheveningen’ de komende jaren uitgroeit tot een sterk Nederlands merk. Scheveningen timmert overigens niet alleen met Noordzeevis aan de weg. Deze week opende Stichting Noordzeeboerderij een zeewierboerderij 15 kilometer voor de kust van Scheveningen. Het gaat om een 'proefboerderij', waar diverse demonstraties en kwaliteitstesten zullen worden uitgevoerd om de opschaalbare teeltmodule te testen. Uiteindelijk wil de stichting het veelzijdige 'gewas' telen in open zee en bij windmolenparken.
Zeewierboerderij geopend voor Scheveningen
Lees ook
- 6 Zeewier voorzichtig in het zonnetje 17 mrt 2023
- 18 Culinair ontdekt: kabeljauw 28 feb 2021
-
0
+Vis rond Kanaaleilanden aanleiding voor eerste post-brexit conflict 6 feb 2020
- 0 Restaurants Scheveningen halen vis van ver 5 feb 2020
-
15
+Na zeewier uit Zeeland eten we straks ook Noordzee-pesto 13 mei 2018
-
1
+Aan het Scheveningse strand staat nauwelijks Noordzeevis op de kaart 18 okt 2017
- 1 €5 miljoen rijkssubsidie voor ‘groente van de toekomst’ zeewier 13 apr 2017
- 0 Zeewieroogst voor Scheveningse kust 9 mrt 2017
- 1 Scheveningen thuishaven voor zeewierboerderij en The Ocean Cleanup 5 feb 2016
- 6 Zeewiercentrum gaat duurzame zeewierteelt onderzoeken 14 apr 2014
Bestuurslid van de Stichting Noordzeeboerderij Marcel Schuttelaar laat aan de lokale krant De Posthoorn weten nog op zoek te zijn naar een boer om de testboerderij te runnen. "Een agrariër bijvoorbeeld, die op zoek is naar een nieuwe uitdaging en wil investeren."
Theo, ik had even niet opgelet... Lesje geleerd: ALTIJD de 'bijsluiter' lezen vóór aankoop, ook op de markt, ook bij de visboer. Daarna heb ik op internet wel een mooi alternatief gevonden: Seamore 'I Sea Pasta', wild biologisch zeewier. Ingrediënt (ja, enkelvoud!): gedroogde zeegroente (Himantalia Elongata), dus met zonder tig E-nummers en ook géén HFCS en andere meuk.
Bevat per 100 gram ongekookt product 9,1 gram zout (lekker!) en 14,6 gram jodium. Het koken vermindert de hoeveelheid kalium, zout en jodium aanzienlijk staat er op de verpakking - qua jodium is dat wel jammer. Nog eens navragen wat er overblijft na koken, er moet eigenlijk 'na bereiding' op de verpakking staan vind ik, niemand zal het ongekookt tot zich nemen.
Anyways: dit Iers/Amsterdams zeevoer is m.i. 1000x beter dan die Epic troep van onze zuiderburen. En het is nog lekker ook!
Zo’n zeperd had ik niet van je verwacht Adriaan. Maar soms trap ik ook wel eens in dit soort geintjes. Ga (weer) eens naar een natuurwinkel zou ik zeggen, daar worden minder katten in de zak verkocht.
Benieuwd wat de Stichting Noordzeeboerderij met de oogst gaat doen - zelf als eerlijk en gezond kwaliteitsproduct verkopen of toch liever via de voedingsindustrie, die het ongetwijfeld zal omtoveren tot een rommelproduct?
Een voorbeeld. Enkele maanden geleden een 250 gram verpakking Epic "high qualified seafood" Wakame gekocht in de veronderstelling GEZONDE zeegroenten te kopen. Maar anders dan de (onbewerkte) zeekraal die we ook regelmatig kopen, bleek deze Wakame een 'bereid product' te zijn vol E-nummers: zoetstoffen, 3 smaakversterkers, zuurteregelaar en kleurstoffen. Ook zat er HFCS in, glucose-fructosestroop. Is dat "high qualified" en gezond? De (ongeopende) verpakking ging linea recta retourn, dergelijk bewerkte rommel wil ik niet eten.
Stichting Noordzeeboerderij, wat gaat het worden?