Dat zegt journalist Eva Wiseman in The Guardian. “Slaap is een fetisj geworden, een onderwerp van marketing.”

Allerlei bedrijven komen met innovatieve kussens, ingewikkelde matrassen en spannende apps op de markt. De reclames hiervoor geven de indruk dat slaap te koop en eenvoudig te regelen is. In tegenstelling tot het algemeen geldende advies om telefoons en tablets uit de slaapkamer te weren, willen app-ontwikkelaars juist dat je de smartphone meeneemt om je slaappatroon te monitoren. De kans is groot dat deze apps, net als veel andere wearables, niet het gewenste effect hebben en als het nieuwtje eraf is niet meer gebruikt worden.

Slaap is niet te koop
Uiteindelijk zit goede slaap niet in een duur kussen of een ingewikkeld matras, maar zijn het de aloude tips die werken. Arianna Huffington schreef er een boek over: De slaaprevolutie. Het boek is een bestseller in de VS en kwam in augustus in de Nederlandse vertaling uit. Zij was als hoofdredacteur van de Huffington Post altijd maar aan het werk en sliep hooguit 5 uur per nacht. Totdat ze instortte en zich realiseerde dat slaap belangrijk is voor lichaam en geest.

Een aantal tips in het kort:

Breng het probleem in kaart
Bekijk of er echt sprake is van een slaapprobleem of dat het alleen vermoeidheid is. Als je overdag zomaar in slaap kunt vallen, lijdt je aan een slaaptekort of slaapstoornis. Daarna is het belangrijk om uit te zoeken of er een onderliggende oorzaak is, zoals slaapapneu of medicijngebruik.

Rust
Aan het eind van de dag is het belangrijk om rustig af te bouwen. Na 8 uur ’s avonds niet meer werken, de lichten dimmen en ontspanning zoeken.

Routine
Door een routine in te bouwen in het naar bed gaan, herkent het brein dat het tijd is om te gaan slapen. Dat helpt om sneller in slaap te vallen.

Weg met de smartphone
Het blauwe licht verstoort de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Arianne Huffington liet cold-turkey haar schermen weg uit de slaapkamer. Ook is het goed om overdag te trainen met het verminderen van het smartphone-gebruik, door bijvoorbeeld niet iedere keer direct te reageren op ieder piepje.

Meditatie-app
Meditatie kan helpen om te ontspannen. Hiervoor kan je een lange cursus volgen, maar apps kunnen er heel handig bij zijn.

Stop met piekeren
Piekeren is een van de grote oorzaken van het niet goed kunnen slapen, met als gevolg dat je weer gaat piekeren over het slechte slapen. Een tip is om een piekermoment in te stellen ergens in de avond. Als het piekeren ’s nachts weer toeslaat, kun je het dan uitstellen naar het ‘pieker-kwartier’ de volgende dag.

Middagdutje
Mocht het zo zijn dat een baby of kind de nachten verstoort, is het slim om een middagdutje te doen als dat in te passen is. Verder is het belangrijk de druk van het in slaap moeten vallen eraf te halen, want ook zonder slaap kun je wel even functioneren.
Dit artikel afdrukken