Belgen zijn de afgelopen 12 jaar niet gezonder gaan eten, ondanks de populariteit van voedingshypes die aanzetten tot een verhoogde consumptie van groenten. Dat blijkt uit de nieuwe Voedselconsumptiepeiling.
Voor het eerst sinds 2004 ondervroeg het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) Belgen over wat zij dagelijks eten en drinken. Leg de uitkomsten daarvan naast de juist vorige week gepubliceerde nieuwe voedingsrichtlijnen, en de conclusie luidt dat de gemiddelde Belg nog altijd te weinig groente en fruit eet en vooral te veel suiker. Voor de Voedselconsumptiepeiling werden 3.200 Belgen tussen 3 en 64 jaar geïnterviewd.
Vetten
Uit de Voedselconsumptiepeiling blijkt dat 56% van de Belgen teveel vetten consumeert. Weliswaar is de consumptie van vetten sinds de vorige Voedselconsumptiepeiling, uit 2004, licht gedaald, maar 56% van de Belgen eet nog altijd meer dan de aanbevolen maximaal 35% van de dagelijkse calorie-inname aan vetten. Daarbij is wel een verschuiving opgetreden; Belgen zijn minder voedingscholesterol en transvetten gaan eten en meer meervoudig onverzadigde vetzuren. Ook zijn de Belgen minder 'zichtbare vetten' gaan gebruiken (olie en boter om mee te koken). Maar liefst 90% van de Belgen eet echter te veel verzadigd vet, vooral uit industriële producten (koekjes, sauzen).
Koolhydraten en suikers
Verder blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling dat de gemiddelde Belg te weinig van zijn dagelijkse calorie-inname uit koolhydraten (suikers) haalt. Volgens de richtlijnen zou dat 50 tot 55% moeten zijn, ofwel 150 à 420 gram voor een volwassene. De gemiddelde Belg blijft steken op 230 gram. Bovendien blijken Belgen te veel toegevoegde suikers binnen te krijgen; ze zijn verantwoordelijk voor 30% van de dagelijkse hoeveelheid koolhydraten. 80% van de Belgen consumeert onvoldoende 'trage' suikers, de koolhydraten in rijst, brood en pasta.
Vezels en eiwitten
Ook aan vezels blijkt de gemiddelde Belg te weinig binnen te krijgen. Maar 16% van de Belgen haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 25 gram. Eiwitten eten de Belgen voldoende, al halen ze die nog te vaak uit vlees en te weinig uit vis en alternatieven zoals peulvruchten.
De Belgische VRT vat de overige opvallende bevindingen uit de Voedselconsumptiepeiling samen:
- Amper 27 procent van de Belgen drinkt dagelijks voldoende (1,5 liter) water en ongesuikerde dranken.
- Ruim 90 procent van de 6- tot 17-jarigen drinkt onvoldoende water.
- Slechts 5 procent van de Belgen eet voldoende groenten (145 gram per dag). Dat cijfer is in vergelijking met 2004 onveranderd gebleven.
- Voor fruit doen we iets beter: 9 procent van de Belgen eet dagelijks 1 stuk fruit. Ook dat cijfer is tegenover 2004 niet veranderd.
- 2 procent van de Belgen eet voldoende melk- en calciumverrijkte sojaproducten.
Veel 'restgroep'
Last but not least: de gemiddelde Belg eet teveel producten uit de 'restgroep', waar voedingsmiddelen in zitten die eigenlijk niet nodig zijn in zitten: koekjes en cake, snoep en gefrituurde snacks. Kinderen uit de leeftijdsgroep 3 tot 5 jaar blijken zelfs twee tot vier keer zoveel calorieën uit de restgroep te halen dan maximaal aanbevolen. Alle voedselhypes ten spijt, is België niet gezonder gaan eten, concludeert De Standaard.
Dit artikel afdrukken
Vetten
Uit de Voedselconsumptiepeiling blijkt dat 56% van de Belgen teveel vetten consumeert. Weliswaar is de consumptie van vetten sinds de vorige Voedselconsumptiepeiling, uit 2004, licht gedaald, maar 56% van de Belgen eet nog altijd meer dan de aanbevolen maximaal 35% van de dagelijkse calorie-inname aan vetten. Daarbij is wel een verschuiving opgetreden; Belgen zijn minder voedingscholesterol en transvetten gaan eten en meer meervoudig onverzadigde vetzuren. Ook zijn de Belgen minder 'zichtbare vetten' gaan gebruiken (olie en boter om mee te koken). Maar liefst 90% van de Belgen eet echter te veel verzadigd vet, vooral uit industriële producten (koekjes, sauzen).
Koolhydraten en suikers
Verder blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling dat de gemiddelde Belg te weinig van zijn dagelijkse calorie-inname uit koolhydraten (suikers) haalt. Volgens de richtlijnen zou dat 50 tot 55% moeten zijn, ofwel 150 à 420 gram voor een volwassene. De gemiddelde Belg blijft steken op 230 gram. Bovendien blijken Belgen te veel toegevoegde suikers binnen te krijgen; ze zijn verantwoordelijk voor 30% van de dagelijkse hoeveelheid koolhydraten. 80% van de Belgen consumeert onvoldoende 'trage' suikers, de koolhydraten in rijst, brood en pasta.
Vezels en eiwitten
Ook aan vezels blijkt de gemiddelde Belg te weinig binnen te krijgen. Maar 16% van de Belgen haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 25 gram. Eiwitten eten de Belgen voldoende, al halen ze die nog te vaak uit vlees en te weinig uit vis en alternatieven zoals peulvruchten.
De Belgische VRT vat de overige opvallende bevindingen uit de Voedselconsumptiepeiling samen:
- Amper 27 procent van de Belgen drinkt dagelijks voldoende (1,5 liter) water en ongesuikerde dranken.
- Ruim 90 procent van de 6- tot 17-jarigen drinkt onvoldoende water.
- Slechts 5 procent van de Belgen eet voldoende groenten (145 gram per dag). Dat cijfer is in vergelijking met 2004 onveranderd gebleven.
- Voor fruit doen we iets beter: 9 procent van de Belgen eet dagelijks 1 stuk fruit. Ook dat cijfer is tegenover 2004 niet veranderd.
- 2 procent van de Belgen eet voldoende melk- en calciumverrijkte sojaproducten.
Veel 'restgroep'
Last but not least: de gemiddelde Belg eet teveel producten uit de 'restgroep', waar voedingsmiddelen in zitten die eigenlijk niet nodig zijn in zitten: koekjes en cake, snoep en gefrituurde snacks. Kinderen uit de leeftijdsgroep 3 tot 5 jaar blijken zelfs twee tot vier keer zoveel calorieën uit de restgroep te halen dan maximaal aanbevolen. Alle voedselhypes ten spijt, is België niet gezonder gaan eten, concludeert De Standaard.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ze eten dus niet volgens officiële richtlijnen en niet volgens de hypes, die zetten praktisch allemaal aan tot meer groenten/vezels en minder suiker. De hype is dan niet om het daadwerkelijk te doen, maar om het erover te hebben blijkbaar.
Titel had dan ook kunnen zijn: 'Uit onderzoek gebleken dat bakkelijen over voedselhypes in de praktijk zinloos is'.
‘Maar liefst 90% van de Belgen eet echter te veel verzadigd vet, vooral uit industriële producten (koekjes, sauzen).’
Ik zie bijna nooit VV op de ingrediëntendeclaraties staan. Wel corn-, sunflower-, rapeseed- oil. In België ligt dit dus anders. Wat is ‘teveel’ VV? Het is overal vervangen door bovengenoemden.
Voor de volledigheid: de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling zijn hier na te lezen.
De Belgische federatie van levensmiddelenproducenten, FEVIA, merkt naar aanleiding van de resultaten op dat dankzij de inspanningen van de voedingsindustrie sinds 2004 'duidelijk aantoonbare verbeteringen' zijn bereikt, onder meer aan zoutinname en transvetten.
Voor FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, bevestigen de resultaten de nood om verder in te zetten op het Convenant Evenwichtige Voeding, dat de consument richting een evenwichtig voedingspatroon moet helpen. “De Belgische voedingsindustrie is vragende partij om samen met alle stakeholders te werken aan een breed voedings- en gezondheidsplan voor België op alle beleidsniveaus,” aldus Chris Moris, directeur-generaal van FEVIA. “Maar enkel inzetten op de aanbodzijde is onvoldoende. Het is ook belangrijk dat overheid en stakeholders samenwerken om bij de bevolking van jongs af aan meer bewustwording te creëren rond het belang van een evenwichtige levensstijl.”
“Sinds de laatste VCP uit 2004 ondernam de Belgische voedingsindustrie heel wat initiatieven ter ondersteuning van het voedingsbeleid op federaal en regionaal niveau”, zo brengt FEVIA in herinnering. “De inspanningen rond zout en industriële transvetzuren resulteerden alvast in duidelijk aantoonbare verbeteringen. De zoutinname bij de Belgische bevolking zakte met 10 procent en de inname aan industriële transvetzuren zakte ver onder de 1 procent op energiebasis en dit dankzij de doorgedreven samenwerking tussen overheid, industrie, retail en andere betrokken stakeholders. Dat samenwerkingsmodel moeten we dus verder zetten. Onze topprioriteiten blijven productinnovatie, heldere en objectieve etikettering en verantwoorde marketing, naar de consument in het algemeen en kinderen in het bijzonder,” besluit Chris Moris op Vilt.