Het Global Panel on Agriculture and Food Systems for Nutrition bracht deze week het rapport "Food Systems and Diets: Facing the Challenges of the 21st Century" uit.
Het rapport inventariseert hoe wereldwijd voedselketens zijn georganiseerd van productie via transport tot bewerking en marketing. Het Global Panel on Agriculture and Food Systems for Nutrition beoordeelde of ze gezond en veilig voedsel opleveren en in de toekomst tegen een stootje kunnen.
'Ontnuchterend'
Het Global Panel komt tot een ontnuchterende conclusie. Op dit moment eten 3 miljard mensen laagwaardig voedsel. Dat zou voor 1 op de 3 wereldbewoners een bedreiging betekenen voor zijn of haar gezondheid. Voor een kwart van de kinderen onder de 5 jaar betekent het een groeiachterstand. Datzelfde ontoereikende voedingspatroon betekent ook dat in 2030 een derde van de wereldbevolking te zwaar of obees zal zijn.
Bevolkingsaanwas, klimaatverandering, urbanisatie
De situatie zal de komende 20 jaar alleen nog maar verergeren. Bevolkingsgroei, klimaatverandering en de trek naar de stad verhogen de druk op de voedselsystemen steeds verder. Zelfs als het welvaartspeil van een land stijgt, betekent dat niet automatisch dat mensen beter gaan eten. De voedselkwaliteit neemt af doordat mensen steeds meer bewerkte en laagwaardige voedingsmiddelen gaan eten. Vooral de middenklasse, die een westers eetpatroon overneemt, en de (groeiende) stadsbevolking lopen risico er op achteruit te gaan. Overgewicht en obesitas rukken in landen als China, dat pas de laatste jaren 'anders' is gaan eten, angstwekkend snel op. Het Global Panel voorziet dat in 2030 het aantal te zware of obese mensen opgelopen zal zijn tot 3,3 miljard. In 2005 waren dat er 1,3 miljard.
'Call to action'
Het Global Panel roept wereldleiders op tot een wereldwijde aanpak, waarbij ook de publieke en private sectoren hun verantwoordelijkheid nemen. Tenzij overheden en beleidsmakers voortvarend optreden, zullen álle landen, niet alleen de lage- en middeninkomenslanden, de gevolgen van 'malnutrition' ondervinden in termen van sterfte, lichamelijke gezondheid, mentaal welbevinden, economische verliezen en milieuschade.
Dit artikel afdrukken
'Ontnuchterend'
Het Global Panel komt tot een ontnuchterende conclusie. Op dit moment eten 3 miljard mensen laagwaardig voedsel. Dat zou voor 1 op de 3 wereldbewoners een bedreiging betekenen voor zijn of haar gezondheid. Voor een kwart van de kinderen onder de 5 jaar betekent het een groeiachterstand. Datzelfde ontoereikende voedingspatroon betekent ook dat in 2030 een derde van de wereldbevolking te zwaar of obees zal zijn.
'Malnutrition' kost meer levensjaren dan roken, luchtvervuiling, slechte sanitaire voorzieningen of onveilige seksTekorten aan mineralen en vitaminen, 'lege' calorieën en een overmaat aan zout, vet en suiker leiden tot een toename aan hartziekten, hoge bloeddruk, diabetes en andere voedingsgerelateerde ziekten die onze productiviteit ondermijnen en de zorgsystemen dreigen te overweldigen. Malnutrition kost meer levensjaren dan roken, luchtvervuiling, slechte sanitaire voorzieningen of onveilige seks. Het leidt in Afrika en Azië jaarlijks tot een productiviteitsverlies van gemiddeld zo'n 10% van het BNP.
Bevolkingsaanwas, klimaatverandering, urbanisatie
De situatie zal de komende 20 jaar alleen nog maar verergeren. Bevolkingsgroei, klimaatverandering en de trek naar de stad verhogen de druk op de voedselsystemen steeds verder. Zelfs als het welvaartspeil van een land stijgt, betekent dat niet automatisch dat mensen beter gaan eten. De voedselkwaliteit neemt af doordat mensen steeds meer bewerkte en laagwaardige voedingsmiddelen gaan eten. Vooral de middenklasse, die een westers eetpatroon overneemt, en de (groeiende) stadsbevolking lopen risico er op achteruit te gaan. Overgewicht en obesitas rukken in landen als China, dat pas de laatste jaren 'anders' is gaan eten, angstwekkend snel op. Het Global Panel voorziet dat in 2030 het aantal te zware of obese mensen opgelopen zal zijn tot 3,3 miljard. In 2005 waren dat er 1,3 miljard.
'Call to action'
Het Global Panel roept wereldleiders op tot een wereldwijde aanpak, waarbij ook de publieke en private sectoren hun verantwoordelijkheid nemen. Tenzij overheden en beleidsmakers voortvarend optreden, zullen álle landen, niet alleen de lage- en middeninkomenslanden, de gevolgen van 'malnutrition' ondervinden in termen van sterfte, lichamelijke gezondheid, mentaal welbevinden, economische verliezen en milieuschade.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Goed artikel. Niets nieuws natuurlijk, maar het kan best nog eens en nog eens worden genoemd. Het terloops genoemde bewerkte voedsel mag wat mij betreft wel wat prominenter worden genoemd.
Ik heb wel een redactionele vraag: Waarom is gekozen voor 'malnutrition' en niet voor malnutritie?
Inderdaad, een goed rapport. Alarmerend! Maar ook, zoals Gonneke stelt: niets nieuws.
Het vergt een, wat tegenwoordig heet, integraal Voedselbeleid. Wie zou hier in Nederland het voortouw in moeten nemen: de staatssecretaris van Economische Zaken (Landbouw&Natuur;) of de minister van Volksgezondheid??
Goed artikel maar de conclusie is te kort door de bocht. Dan doel ik op de zin, De voedsel kwaliteit neemt af enz. We moeten eerst maar eens vaststellen welke voedsel kwaliteit, waar moet kwalitatief hoogwaardig voedsel aan voldoen? En dan vervolgens hoe krijgen we dat voor elkaar. Mij is al bekend dat de wetenschappelijke wereld daar geen antwoord op heeft, dat maakt het spannend. als we met gezag iets over dit onderwerp willen zeggen lijkt mij dat we daar eens in moeten duiken. Onder zoeken, bij de mensen, wat zijn de tekorten en die aanvullen, zo werkt dat niet daar is de materie veel te complex voor. Dick kon het niet laten. Janneke #2 gaan dat beide niet doen, mensen met kennis en voedselproducenten gezamenlijk met consumenten moeten het voortouw nemen tegen de gevestigde orde in
Goed eten is duur en bederfelijk, daar zit denk ik de kern van het probleem. Een zak geraffineerde rijst, meel of suiker is goedkoop, lang houdbaar, en vult de maag, maar het leidt tot ondervoeding en obesitas, soms zelfs tegelijkertijd. Je zou ook kunnen zeggen dat er teveel mensen zijn voor het aanbod aan goede voeding.
Ondervoeding is ons huis tuin en keukenwoord Gonneke. Cécile zat helemaal in dat rapport, vandaar denk ik dat ‘malnutrition’ er zonder dat ze er erg in had er opeens stond. Primair denk ik dan aan HONGER en ernstig vermagerde mensen uit meestal niet vakantielanden die niet of nauwelijks wat eenzijdig eten op hun gedeukt aluminium bordje krijgen.
Maar ‘micronutrient deficiency’ is trouwens ook ondervoeding. En daar hebben hebben ook veel mensen met het overvloedig westers eetpatroon hevige hinder van. ‘Tekorten aan mineralen en vitaminen’ staat er. Verder wordt in het midden gelaten waarom en hoe dat komt. ‘De kwaliteit van het voedsel moet beter’ herhaalt het rapport zichzelf voortdurend.
Wat moet ik me daar dan bij voorstellen? Dat het er mooi uitziet is volgens de tomatenkweker vast wel kwaliteit. En de goudgele volle tarwe aren worden volgens de akkerbouwer ook vast wel kwalitatief dik in orde bevonden. Maar wat telt is wat er in zit. Of liever; wat er niet meer in zit. Dat er in terug krijgen geeft de ‘kwaliteit’ die er denk ik bedoelt wordt. Maar de inhoud is al 80 jaar onverminderd tanende. Hoe moet dat dan?