Florine Boucher zingt de lof van paarsblauwe puntige pruimpjes met een pannenkoekenrecept. Ze lijken op de ouderwetse kwetsen, met stevig vruchtvlees, een schilletje dat bij het koken verdwijnt en een smaak die krachtiger wordt tijdens het koken.
Met deze pruimen maakte Florine vorige week al heerlijke compote in gelei. Omdat ze nog wel even te vinden zijn - als je de juiste winkelier weet op te sporen - nóg een pruimenrecept. In Amsterdam vond Florine ze bij de Turkse winkel aan het eind van de Javastraat, vlak voor de kruising met de Molukkenstraat, meteen aan rechterkant (komende vanaf de Molukkenstraat).
"Als die paarsblauwe en gepunte pruimpjes in het seizoen waren, bakte mijn moeder vaak kwetsenpannenkoeken", vertelde een bevriende uitgever mij eens dromerig. "Ze bestrooide de kwetsen met kaneelsuiker waardoor de gehalveerde pruimen een heerlijk stroperig laagje kregen". De toon van zijn herinnering zou zelfs Doornroosje hebben gewekt.
'Van een hogere orde'
Mijn nieuwsgierigheid was wel onmiddellijk gewekt. Op de valreep van het kwetsenseizoen bakte ik een kwetsenpannenkoek volgens zijn aanwijzingen. Hij herinnerde zich glashelder hoe zijn moeder daarbij te werk ging. Helaas werd die eerste kwetsenpannenkoek een grote mislukking. "Weet je wel zeker dat die kwetsen op het beslag moeten worden gelegd en niet eerst in de pan en daarna het beslag erbij?", vroeg ik hem vertwijfeld toen die kwetsenpannenkoek maanden later ter sprake kwam tijdens een etentje. Ja, dat wist hij zeker, maar het beslag moest wel flink dik zijn.
Het jaar daarop kwam hij speciaal tijdens het kwetsenseizoen weer bij mij eten en ik had de kwetsenpannenkoek als dessert gepland. Rond middernacht hebben we samen kwetsenpannenkoeken staan bakken terwijl zijn vrouw zich flink afzijdig hield van deze hachelijke onderneming. Ze wist wel dat zoete herinneringen moeilijk te evenaren zijn. Toch hebben we gedrieën even later zachtjes zitten zoemen aan tafel want het moet gezegd, de smaak van een kwetsenpannenkoek is van een hogere orde.
voor 3 pannenkoeken (als nagerecht)
- 100 gram patentbloem
- 1 groot ei
- 1 1/2 dl volle melk
- snufje zout
- 3 theelepels kaneelpoeder
- 650 gram kleine paarsblauwe pruimpjes (Kwetsen,Anna Spath of die naamloze pruimpjes van de Turk (zie recept frisse pruimcompote in gelei)
- plantaardige olie
- 6 eetlepels suiker
Bereiding
Maak een dik pannenkoekenbeslag met bloem, ei, melk, zout en 1 theelepel van het kaneelpoeder. Afhankelijk van de grootte van het ei en de kwaliteit van de bloem, moet er misschien nog 1-2 eetlepels melk worden toegevoegd, maar beslist niet meer. Laat het beslag, afgedekt met folie, tenminste 1 uur rusten (of langer) op een koele plaats.
Halveer de pruimen overlangs en verwijder de pit. Vermeng de suiker met de resterende kaneelpoeder.
Laat een bakpan met dikke bodem (18 cm doorsnede) goed heet worden op hoog vuur. Giet er 2 theelepels olie in en draai de pan rond zodat de bodem van de pan gelijkmatig wordt ingevet. Giet 1/3 van het beslag in de bakpan en laat het beslag snel rondvloeien zodat het gelijkmatig wordt verdeeld over de bodem. Druk snel circa 16 pruimhelften (snijkant onder) diep in het beslag en laat de pannenkoek garen tot het bovenste laagje beslag nét niet meer vloeibaar is; draai het vuur zonodig iets lager want dit duurt wel even. Bestrooi het oppervlak intussen met 2 eetlepels van de kaneelsuiker.
Haal een bakmes langs de rand van de pannenkoek en onderlangs zodat hij nergens vastzit. Druk een dun met olie ingevette pannendeksel op de pan en keer beide tezamen om zodat de pannenkoek op het deksel komt te liggen. Zet de pan terug op het vuur, doe zonodig nog 1/2 theelepel olie in de pan en laat de pannenkoek van het deksel af in de pan glijden. Bak de pruimenzijde van de pannenkoek 1-2 minuten en druk met het bakmes hier en daar op de pannenkoek zodat de pruimen goed in contact komen met de bodem van de bakpan en het suikermengsel enigszins kan karamelliseren.
Draai de pannenkoek nogmaals om (dekselmethode) en laat hem op een bord glijden. Houd de pannenkoek, afgedekt met aluminiumfolie, warm door het bord op een pan met zachtjes kokend water te zetten. Bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier. Het is even wat werk, maar oei, oei,oei wat is dat een fantastisch lekkere pannenkoek - en ook zo mooi om te zien !
Dit artikel afdrukken
"Als die paarsblauwe en gepunte pruimpjes in het seizoen waren, bakte mijn moeder vaak kwetsenpannenkoeken", vertelde een bevriende uitgever mij eens dromerig. "Ze bestrooide de kwetsen met kaneelsuiker waardoor de gehalveerde pruimen een heerlijk stroperig laagje kregen". De toon van zijn herinnering zou zelfs Doornroosje hebben gewekt.
'Van een hogere orde'
Mijn nieuwsgierigheid was wel onmiddellijk gewekt. Op de valreep van het kwetsenseizoen bakte ik een kwetsenpannenkoek volgens zijn aanwijzingen. Hij herinnerde zich glashelder hoe zijn moeder daarbij te werk ging. Helaas werd die eerste kwetsenpannenkoek een grote mislukking. "Weet je wel zeker dat die kwetsen op het beslag moeten worden gelegd en niet eerst in de pan en daarna het beslag erbij?", vroeg ik hem vertwijfeld toen die kwetsenpannenkoek maanden later ter sprake kwam tijdens een etentje. Ja, dat wist hij zeker, maar het beslag moest wel flink dik zijn.
Het jaar daarop kwam hij speciaal tijdens het kwetsenseizoen weer bij mij eten en ik had de kwetsenpannenkoek als dessert gepland. Rond middernacht hebben we samen kwetsenpannenkoeken staan bakken terwijl zijn vrouw zich flink afzijdig hield van deze hachelijke onderneming. Ze wist wel dat zoete herinneringen moeilijk te evenaren zijn. Toch hebben we gedrieën even later zachtjes zitten zoemen aan tafel want het moet gezegd, de smaak van een kwetsenpannenkoek is van een hogere orde.
voor 3 pannenkoeken (als nagerecht)
- 100 gram patentbloem
- 1 groot ei
- 1 1/2 dl volle melk
- snufje zout
- 3 theelepels kaneelpoeder
- 650 gram kleine paarsblauwe pruimpjes (Kwetsen,Anna Spath of die naamloze pruimpjes van de Turk (zie recept frisse pruimcompote in gelei)
- plantaardige olie
- 6 eetlepels suiker
Bereiding
Maak een dik pannenkoekenbeslag met bloem, ei, melk, zout en 1 theelepel van het kaneelpoeder. Afhankelijk van de grootte van het ei en de kwaliteit van de bloem, moet er misschien nog 1-2 eetlepels melk worden toegevoegd, maar beslist niet meer. Laat het beslag, afgedekt met folie, tenminste 1 uur rusten (of langer) op een koele plaats.
Halveer de pruimen overlangs en verwijder de pit. Vermeng de suiker met de resterende kaneelpoeder.
Laat een bakpan met dikke bodem (18 cm doorsnede) goed heet worden op hoog vuur. Giet er 2 theelepels olie in en draai de pan rond zodat de bodem van de pan gelijkmatig wordt ingevet. Giet 1/3 van het beslag in de bakpan en laat het beslag snel rondvloeien zodat het gelijkmatig wordt verdeeld over de bodem. Druk snel circa 16 pruimhelften (snijkant onder) diep in het beslag en laat de pannenkoek garen tot het bovenste laagje beslag nét niet meer vloeibaar is; draai het vuur zonodig iets lager want dit duurt wel even. Bestrooi het oppervlak intussen met 2 eetlepels van de kaneelsuiker.
Haal een bakmes langs de rand van de pannenkoek en onderlangs zodat hij nergens vastzit. Druk een dun met olie ingevette pannendeksel op de pan en keer beide tezamen om zodat de pannenkoek op het deksel komt te liggen. Zet de pan terug op het vuur, doe zonodig nog 1/2 theelepel olie in de pan en laat de pannenkoek van het deksel af in de pan glijden. Bak de pruimenzijde van de pannenkoek 1-2 minuten en druk met het bakmes hier en daar op de pannenkoek zodat de pruimen goed in contact komen met de bodem van de bakpan en het suikermengsel enigszins kan karamelliseren.
Draai de pannenkoek nogmaals om (dekselmethode) en laat hem op een bord glijden. Houd de pannenkoek, afgedekt met aluminiumfolie, warm door het bord op een pan met zachtjes kokend water te zetten. Bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier. Het is even wat werk, maar oei, oei,oei wat is dat een fantastisch lekkere pannenkoek - en ook zo mooi om te zien !
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Lijkt me een heerlijk recept Florine, ga ik zeker een keer maken ;-)
Dag Florine, die pruimen heten in Oostenrijk Zwetschgen, in de tuin van mijn nu overleden vader stond ook zo,n boom, ze rijpen pas in de herfst (nu dus) en zijn vrij hard, niet sappig en lekker om uit de hand te eten dus, maar ze worden daar wel veel in gebak gebruikt. Heb je nog een Gurk geoogst van je plant? Wij weer twee, zijn nu op. Uit Galicie heb ik nu zaadjes van de Pimiento de Padron (daar ook rondgewandeld en met kwekers gesproken), en van Grelos en Bladkool voor in de echte Caldo Gallego, en van de echte fabas asturianas voor in de fabada, dus als je nog ergens interesse in hebt, laat horen! Leuke foto ook, ik ga er weer gauw heen voor de kweepeer!
@ Dirk # 1
Dag Dirk,
Ja dat klopt. Maar als vertaling in NL wordt steevast pruim(en) aangegeven. Het betreft de Prunus domestica subsp. domestica, ook wel Hongaarse pruim genoemd en de Vlamingen noemen dit pruimpje 'eetbare pruim'.
Helaas zijn kwetsen in NL schier onvindbaar geworden in de loop der jaren. Dat komt omdat het een hoogstam ras betreft en zoals wij weten zijn hoogstammen in NL niet geliefd bij kwekers vanwege de plukkosten. Een oplossing is zelf een kwetsenboom in je tuin te planten (bij gebrek aan een tuin, gaf ik ooit uit eigenbelang een kwetsenboom aan een vriend als verjaarscadeau).
Maar de kwets is met name niet geliefd in NL omdat Nederlanders in de eerste plaats geen fervente pruimeneters zijn. En als ze pruimen eten dan moeten het grote, sappige pruimen zijn die vers worden genuttigd (uit het handje gegeten) en niet gebruikt worden om te verwerken in compote, jam, zoetzuur, (pannen)koeken en op taart en cake. In Duitsland maken ze vooral overheerlijke kwetsentaart, een classic!!! In Noord-Italië en Oostenrijk wordt de ontpitte pruim in een deegje gerold en gefrituurd.
Heel NL bakt zich suf sedert dat succesvolle bakprogramma op TV maar simpele, frisse taart van gerezen, luchtig deeg met bovenop een laag kwetsen, dat is een groot manco in het Nederlandse taartrepertoire vind ik. Altijd maar weer slagroom en kwark; we zijn dan ook een zuivelland.
In Duitsland wordt in het voorjaar ook taart met zure kersen gebakken. De beroemde Schwartzwälder Kirchtorte is echter een heel ander verhaal, en wordt bereid met veel suiker, cacao, slagroom en kersen op sap. In Noord-Italië en Oostenrijk wordt de pruim in een deegje gerold en gefrituurd - een soort mini pruimenbeignet.
De ironie van dit verhaal over het verdwijnen van de kwets is dat ik dit jaar voor het eerst echt heb moeten zoeken naar dat kleine, paarsblauwe en gepunte pruimpje bij alle Turkse winkels in A'dam- Oost waar het de afgelopen 25 jaar altijd overvloedig te koop was in het seizoen. Dat komt - zo zegt de Turkse winkelier waar ik ze kocht, omdat jonge Nederlanse Turken (lees: de derde generatie) liever sappige Hollandse pruimen eten. Mijn persoonlijke toevoeging aan deze informatie is dat ik denk dat jonge Turkse vrouwen niet zoals hun moeders achter het fornuis kruipen om volgens traditie pruimenjam te koken; ze zijn dus goed aan het inburgeren. Weg met het fornuis, ze werken liever buitenshuis... Een visboer op de markt vertelde een eenduidig verhaal: Jonge Marokkaanse vrouwen doen steeds vaker zelf de boodschappen en zij kopen liever gefileerde visfilets die snel klaar zijn. Vis met kop en graat, daar hebben ze niets mee op.
En zo dwaal ik af van de kwets naar de vis. Meer jouw terrein geloof ik. Nee, de augurken heb ik niet meer gezaaid, mijn stoeptuin was niet begaanbaar dit voorjaar vanwege de plaatsing van een steiger om de gevel en al het houtwerk te schilderen. Dat duurde wel even. Volgend jaar is nu mijn planning om die zaadjes te zaaien in enkele bakken.
@ Dirk Zavel #1
Zeg Dirk, kweeperen zijn in NL vooral bij Turkse winkels verkrijgbaar. Ik heb ze al gespot.
En tuinbezitters met een tweetal kweepeerbomen willen graag van hun kweeperen af want ze kunnen niet opkoken tegen de overvloed aan vruchten die ze oogsten.
Ik ga ze van de week weer plukken/rapen bij Karel V, ze hebben er -appels en kweeperen, die laatste zijn sneller rot en vallen eerder af. Grappig dat jij inburgering en integratie niet als iets positiefs ziet, ik ook niet trouwens, vooral niet waar het de omgang en verzorging van ouderen betreft, en in culinaire zaken al helemaal niet natuurlijk. Een oudere Marokkaanse taxichauffeur vroeg ons eens, waarom gaan jullie toch steeds op een terras of in een restaurant eten? Je ziet hier in Utrecht nu ook al steeds meer fietsers, van Foodora of ander bedrijf, die in een paars of groen mandje op de rug warm eten rondbrengen , gewoon ook naar jonge mensen, zouden Rutte en Wilders dit ook al weten?? Moet er ingegrepen? Of moeten we er ons gewoon bij neerleggen!
Er is een hele leuke blog over kweeperen alleen al, www.kweepeer.nl, (nu nog een over kwetsen!), waarin 10tallen aanbiedingen van mensen met een kweepeerboom in de tuin die ze gratis of tegen geringe betaling (want voor wat hoort wat, voor niets gaat de zon alleen op) aanbieden. Kortom, zoals je zegt,de vraag lijkt veel kleiner dan het aanbod! Ken je Kaiserschmarrn? Dacht ik aan bij je enthousiasme voor de combinatie pannekoekendeeg-gekookt fruit (liefst van de boom van buurman of goede vriend, dus idd hoogstam, want geen enkele liefhebber zet zo'n iel dwergstammetje in zijn tuin, als er ruimte voor is althans).