Een fotoproject waarbij kinderen hun eigen avondeten op de foto zetten, laat zien dat kinderen in de Rotterdamse achterstandswijk Oud-Charlois "veel ongezonde meuk" voorgezet krijgen. Fotograaf Janine Schrijver en hoogleraar Participatie en Diversiteit Tineke Abma (VUmc) willen met het project problemen rondom gezondheid en armoede in kaart brengen. Ongeveer 20 kinderen uit groep 6 en 7 maakten een maand lang elke avond een foto van hun eten. Op sommige borden lagen alleen zetmeelproducten en 'een verdwaalde wortel'. De initiatiefnemers organiseren een kookworkshop voor de ouders ter stimulering van een gezond voedingspatroon, ook bij een kleinere beurs.
RTLnieuws - Kinderen uit achterstandswijk fotograferen hun eten: 'Hier valt winst te halen'
Lees ook
- 0 Schatkistgraven in je bord 1 jun 2022
- 0 Geen groente? Dan een pilletje 3 feb 2022
-
1
+Meer suiker, zout en verzadigd vet uit Nestlé-producten om vertrouwen consumenten te houden 18 mei 2018
-
0
+Maaltijd voor arme Vlaamse kinderen, goed plan ook al werkt het niet 6 okt 2017
- 1 ‘Aandacht voor gezond eten kan averechts werken voor kinderen’ 20 nov 2016
-
0
+‘Lunch in populairste Britse gezinsattracties te ongezond’ 20 okt 2016
-
0
+Videogame verleidt tot grotere groente en fruitconsumptie 11 mei 2016
-
3
+CAN: drie ‘geheimpjes’ voor gezond eten 9 mei 2015
- 3 Zo mag je wél met je eten spelen 9 dec 2014
- 0 Ouders zijn overgewicht kinderen gewoon gaan vinden 28 jul 2014
hotspot hutspot werkt met wijkrestaurants juist aan gezondere eetpatronen in deze wijken. De kids vanaf 10 jaar komen mee koken en krijgen een gratis maaltijd. Ouders en andere buurtgenoten en gasten van buiten kunnen komen mee eten. Minima kunnen van een 'uitgesteld menu' gebruik maken en zo gratis aanschuiven. Als alleenstaande moeder 8 kids in een drie-kamerappartement moeten onderhouden, betekent dat je in de overlevingsstand staat. Weinig tijd, geld, energie en inspiratie leidt al snel weinig gezond eten. Dat is gewoon overmacht. Laatst nog een meneer die (het gratis menu over het hoofd ziend) ons drie gangen menu voor 8 euro duur noemde. 'Daar koop ik een bak bami voor waar ik meerdere dagen van eet. En die zit ook vol met groenten'.
"De ongezonde voeding komt niet door onwetendheid [van de kinderen. Ik , RL, waag dat te betwijfelen gelet op wat 'gewoon goed voedsel' is en wat tegenwoordig als zodanig opgevat wordt.] "Wat mij opviel: de kinderen weten goed wat gezond voedsel is. Maar zij doen de boodschappen niet, de ouders wel. In deze wijk zijn veel alleenstaande ouders en mensen met een kleine beurs." Daardoor is het lastiger om gezond eten op tafel te toveren: dat is namelijk over het algemeen een stuk duurder, legt ze [Janine Schrijver in het artikel] uit."
Dat is natuurlijk je reinste flauwekul; je kunt prima goed eten op tafel zetten met een kleine beurs. De vraag is wel of de ouders de kennis hebben en/of de tijd. Want soms kost dat aardig wat tijd.
Je kunt een gerecht met uien bereiden; dat wordt tegenwoordig als smaakmaker gezien, maar is gewoon groente. Seizoensgroenten zijn o.h.a. vaak goedkoper (en beter/lekkerder).
En je kunt bijv. peulvruchten etc. aan de maaltijd toevoegen om maar iets te noemen.